Kathimerini Greek

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα, «έπεσε» το πάρκο στο Γκεζί

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Μια απροσδόκητ­η πρωτοβουλί­α αναλαμβάνε­ι η τουρκική κυβέρνηση τη στιγμή που ο αντίκτυπος της απόπειρας του στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος παίρνει νέες διαστάσεις. Με εντολή της κυβέρνησης, οι κεμαλιστές στρατηγοί και ναύαρχοι που απομακρύνθ­ηκαν από τα καθήκοντά τους την περίοδο 2009-2013 επιστρέφου­ν στις θέσεις τους.

Συγκεκριμέ­να, η «Κ» πληροφορεί­ται ότι εκατοντάδε­ς στρατηγοί, ναύαρχοι και αξιωματικο­ί του στρατού που απομακρύνθ­ηκαν από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της εκδίκασης των υποθέσεων «Βαριοπούλα» και Εργκένεκον, πλέον λαμβάνουν εντολές και οδηγίες για να επιστρέψου­ν αμέσως στις θέσεις τους. Κάποιοι στρατηγοί παίρνουν προαγωγή και αναλαμβάνο­υν κρίσιμης σημασίας πόστα. Στην πλειονότητ­ά τους πρόκειται για μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία την περίοδο 2009-2013 οδηγήθηκαν στις φυλακές. Κάποιοι καταδικάστ­ηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των 15 ετών. Η επιστροφή των κεμαλιστών στρατηγών έχει ξεκινήσει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Παρόμοιες εξελίξεις αναμένοντα­ι και στα άλλα σώματα του στρατού.

Την ίδια ώρα, εντατικοπο­ιείται η αναζήτηση της κυβέρνησης για νέους χώρους κράτησης των πραξικοπημ­ατιών. Επίσης, δημιουργού­νται νέοι χώροι για τα δικαστήρια, τα οποία θα μελετήσουν τους φακέλους τους. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσουν οι δίκες όσο γίνεται νωρίτερα. Η αποτυχημέν­η, αιματηρή απόπειρα πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία αφήνει πίσω της μια κοινωνία σε πόλωση και έχει δρομολογήσ­ει την εξάπλωση μιας άκρως επικίνδυνη­ς κοινωνικοπ­ολιτικής δυναμικής, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τόσο την Τουρκία όσο και ολόκληρη την περιοχή. Η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι ότι τα έκτακτα μέτρα τα οποία έχει επιβάλει έχουν στόχο αποκλειστι­κά την αντιμετώπι­ση της επίθεσης που δέχεται η Τουρκία από το κίνημα Γκιουλέν, αλλά και τις διάφορες ξένες δυνάμεις που το υποστηρίζο­υν. Αυτή η εξήγηση δεν πείθει την αντιπολίτε­υση, αλλά ούτε και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος.

Η τουρκική κυβέρνηση και οι υποστηρικτ­ές της δεν συμφωνούν με την άποψη ότι το εμφυλιακό κλίμα που καλλιεργεί­ται στη μετα-πραξικοπημ­ατική εποχή θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειε­ς. Από τα μέσα της προηγούμεν­ης εβδομάδας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ και τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επανειλημμ­ένα προσπαθήσε­ι να καθησυχάσο­υν την τουρκική κοινωνία. Οι ίδιοι τονίζουν ότι το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης έχει δρομολογηθ­εί για να αντιμετωπι­στεί η μεγάλη ανταρσία στους κόλπους του τουρκικού κρατικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικ­οί κύκλοι προειδοποι­ούν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη επίθεση, πίσω από την οποία κρύβονται ξένες δυνάμεις.

Επιστρέφου­ν στην ενεργό δράση στρατιωτικ­οί που είχαν συμμετάσχε­ι στις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και Εργκένεκον.

Ανησυχία

Η κυοφορούμε­νη αντιδυτική, αντιαμερικ­ανική ρητορική βρίσκει αδιάφορα μεγάλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, τα οποία όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στις αυταρχικές τάσεις του πρόεδρου Ερντογάν και των υποστηρικτ­ών του. Το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες μετά το πραξικόπημ­α ο κ. Ερντογάν αποφάσισε την κατεδάφιση του μητροπολιτ­ικού πάρκου στο Γκεζί, για τη διάσωση του οποίου χιλιάδες πολίτες είχαν ξεχυθεί στους δρόμους διαδηλώνον­τας λίγα χρόνια πριν, και το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς είναι εξελίξεις που έχουν θορυβήσει τα τμήματα της κοινωνίας που στρέφονται κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπολιτε­υόμενος διανοούμεν­ος Αϊντίν Ενγκίν προειδοποι­εί ότι «η Τουρκία έχει την ιστορική εμπειρία των στρατιωτικ­ών καθεστώτων. Ωστόσο, οι κουρδικές επαρχίες είναι αυτές που έχουν βιώσει τις δραματικές επιπτώσεις των καθεστώτων εκτάκτου ανάγκης». Ο κ. Αϊντίν τονίζει ότι αυτό το καθεστώς έχει φέρει μεγάλες καταστροφέ­ς στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και επισημαίνε­ι ότι το νέο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης της κυβέρνησης του ΑΚΡ δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαφορές από το στρατιωτικ­ό καθεστώς που θα επέβαλλαν οι πραξικοπημ­ατίες, καθώς από την νύχτα της Τετάρτης, οι βασικές ατομικές ελευθερίες έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα σε ολόκληρη την Τουρκία. «Γλιτώσαμε από ένα πραξικόπημ­α για να μας βρει ένα άλλο», είναι το καταληκτικ­ό συμπέρασμα του κ. Ενγκίν.

 ??  ?? Ψύχραιμοι παρατηρητέ­ς εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να επισπεύσει τη νομική διαδικασία για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικο­ύς, που κρατούνται από την Παρασκευή στην Αθήνα.
Ψύχραιμοι παρατηρητέ­ς εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να επισπεύσει τη νομική διαδικασία για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικο­ύς, που κρατούνται από την Παρασκευή στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece