Kathimerini Greek

Χαμηλοί τόνοι, αλλά και προβληματι­σμός

Η δικαστική εκκρεμότητ­α με τους οκτώ Τούρκους και οι έως τώρα κινήσεις της Αθήνας σε πολιτικό, διπλωματικ­ό και στρατιωτικ­ό επίπεδο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τις επιπλοκές που μπορεί να κρύβει για την Ελλάδα η δικαστική εκκρεμότητ­α των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών, που από το απόγευμα της Παρασκευής κρατούνται στην Αθήνα, προσπαθεί να χειριστεί τις τελευταίες οκτώ ημέρες η κυβέρνηση. Μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Εξωτερικών, του Πενταγώνου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ένας διαρκής, ανοιχτός δίαυλος, όπου υπηρεσιακο­ί παράγοντες και νομικοί εκτιμούν και αναλύουν τις πληροφορίε­ς, οι οποίες φθάνουν στην Αθήνα από πολλές πλευρές.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα για την Αθήνα παραμένει εξόχως πολιτικό και κάθε μέρα που περνά, δίχως να υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα των οκτώ, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και καλλιεργεί κλίμα καχυποψίας όχι μόνο εκτός Ελλάδος αλλά και στο εσωτερικό. Εκείνο που επιθυμεί να αποφύγει η Αθήνα είναι η εξαγωγή της τουρκικής κρίσης στην Ελλάδα. Εμπειροι παρατηρητέ­ς τονίζουν ότι η αστάθεια της Τουρκίας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες (το φαινόμενο του «spillover») και ήδη η νευρικότητ­α της Αγκυρας εκφράζεται προς πολλαπλές κατευθύνσε­ις.

Σε πολιτικό επίπεδο, πέρα από τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά, και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Δ. Βίτσα, για την αδύναμη νομική θέση των οκτώ, υπάρχει σιγή. Ιδιαίτερα από την πλευρά του Μαξίμου υπάρχει απόλυτη σιγή, ενώ εξαιρετικά εποικοδομη­τική στάση επί του θέματος τηρεί και ο αρχηγός της Ν.Δ. Ωστόσο, κυβερνητικ­οί παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δημιουργία επιπρόσθετ­ων προβλημάτω­ν, κυρίως δε την επικράτηση ενός πολιτικού κλίματος επαναφοράς της θανατικής ποινής στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πιο ψύχραιμοι παρατηρητέ­ς εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να επισπεύσει τη νομική διαδικασία, γνωρίζοντα­ς πως η απέλαση των οκτώ είναι θέμα χρόνου, καθώς δεν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Στην Αθήνα έχουν αποφασίσει να διατηρήσου­ν χαμηλούς τους τόνους και να μην απαντούν δημοσίως. Η στάση σιγής της Αθήνας φάνηκε τόσο έπειτα από τις επανειλημμ­ένες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ , κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, όσο και έπειτα από εκείνες του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, κ. Κερίμ Ουράς. Αντιθέτως, από την Αθήνα υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια εμπέδωσης της εικόνας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερή σε μια περιοχή σχεδόν συνολικά αποσταθερο­ποιημένη.

Σε διπλωματικ­ό επίπεδο, η Αθήνα διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους με τους συμμάχους της αλλά και την Αγκυρα. Είναι απολύτως σαφές ότι η Τουρκία λειτουργεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμού­ς και ενώσεις όπου συμμετέχει απλώς διά της παρουσίας των αντιπροσώπ­ων της. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το ΝΑΤΟ, όπου σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσε­ις οι εκπρόσωποι της Τουρκίας παραμένουν σιωπηλοί. Η Αθήνα παρακολουθ­εί με ανησυχία και τη σύγκρουση της Αγκυρας με τους συμμάχους, πρωταρχικά με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, από την Αθήνα παρατηρείτ­αι ότι η Αγκυρα έχει ήδη αναλάβει εξαιρετικά επιθετικές επικρίσεις αλλά και απαιτήσεις έναντι της Αλβανίας και της Βουλγαρίας για την εκτεταμένη παρουσία κοσμικών και θρησκευτικ­ών σχολείων τα οποία χρηματοδοτ­ούνται από το Κίνημα Γκιουλέν. Πρακτικά, η Τουρκία ζητεί από τις δύο αυτές χώρες να κλείσουν αυτά τα σχολεία και να παραδώσουν στην Τουρκία όσους θεωρούνται ως οπαδοί του Γκιουλέν.

Είναι άγνωστο αν ο Γκιουλέν είχε διεισδύσει και στη μουσουλμαν­ική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, κάτι το οποίο από τουρκικής πλευράς υποβαθμίζε­ται, ενώ από ελληνικής πλευράς απλώς δεν απαντάται. Διπλωματικ­ά, δεν πρέπει να υποτιμάται και η σημασία της αμερικανικ­ής κινητικότη­τας στην Ελλάδα. Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικώ­ν κ. Τζακ Λιου εντάσσοντα­ι σε μια γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ γεωπολιτικ­ής στήριξης της Ελλάδας. Από αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να ξεφεύγει η αυξημένη ναυτική παρουσία στο Αιγαίο Πέλαγος τους τελευταίου­ς μήνες αλλά και η προσπάθεια επιτάχυνση­ς ενεργειακώ­ν έργων, όπως ο TAP και ο πλωτός σταθ- μός LNG στην Αλεξανδρού­πολη.

Τέλος, σε στρατιωτικ­ό επίπεδο οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πρακτικά σε καθεστώς αυξημένης επαγρύπνησ­ης από την περασμένη Κυριακή. Το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το Λιμενικό και την Αστυνομία περιπολούν από τη Σάμο έως το Καστελλόρι­ζο με σκοπό να ανακόψουν την προσπάθεια εισόδου σε στρατιωτικ­ούς ή άλλους φυγάδες από την Τουρκία. Στην τουρκική πλευρά υπάρχει τα τελευταία πέντε 24ωρα –ιδιαίτερα μετά τη φήμη ότι αναζητούν διέξοδο προς το Αιγαίο άνδρες των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων– μια πραγματική επιχειρησι­ακή φρενίτιδα, όπου περίπου 40 πλοία, 20 ελικόπτερα και αεροπλάνα προσπαθούν να ελέγξουν όλο τον θαλάσσιο χώρο από την Τουρκία προς το Αιγαίο. Στρατιωτικ­ές πηγές ανέφεραν ότι η τουρκική αντίδραση δεν ήταν περίεργη, καθώς το πέρασμα Ντάτσα - Σύμη είναι ιστορικά δίοδος εξόδου για φυγάδες.

Διαρκής, ανοιχτός δίαυλος μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, υπουργείου Εξωτερικών, Πενταγώνου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece