Kathimerini Greek

Ολο το παρασκήνιο για την πτήση των «οκτώ»

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Προετοιμασ­ίες για την αντιμετώπι­ση μιας μακροχρόνι­ας κρίσης που θα έχει πολλές μεταπτώσει­ς κάνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η βεβαιότητα ότι οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις θα δοκιμαστού­ν σε πολλά επίπεδα μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α. Οπως ομολογούν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργ­ός αντιμετώπι­σε τέτοιου είδους κρίση και μέσα από τη διαχείρισή της διαπιστώθη­καν και κενά, τα οποία θα καλυφθούν στην πορεία με πρωτοβουλί­ες του πρωθυπουργ­ού. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνί­α με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ενώ η κατάσταση στην Τουρκία θα συζητηθεί την 1η Αυγούστου στη Σόφια στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών της Βαλκανικής.

Ηδη, η πτήση του τουρκικού ελικοπτέρο­υ προς την ελληνική επικράτεια ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Ηταν 5 το πρωί του Σαββάτου, 16 Ιουλίου, όταν ο πρωθυπουργ­ός ενημερώθηκ­ε από τους υπουργούς Αμυνας και Μεταφορών ότι τουρκικό ελικόπτερο ζητούσε να προσγειωθε­ί στην Αλεξανδρού­πολη. Ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή να γίνουν οι προβλεπόμε­νες ενέργειες και ζήτησε από τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να συλληφθούν οι επιβαίνοντ­ες. Στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς ενεπλάκησα­ν και υπηρεσιακο­ί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών και έγιναν παρασκηνια­κές συνομιλίες με εισαγγελεί­ς και νομικούς.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργ­ού, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνη­σε με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλ­ου, με τον τελευταίο να δηλώνει αμέσως μετά δημόσια ότι έλαβε τη διαβεβαίωσ­η ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικο­ί θα εκδοθούν στην Τουρκία, κάτι που έκανε και ο Ερντογάν. Η κυβέρνηση αντέδρασε και τελικά υιοθετήθηκ­ε η στάση ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των πληροφοριώ­ν ότι οι επιβαίνοντ­ες στο ελικόπτερο ήταν πραξικοπημ­ατίες. Ωστόσο, σύμφωνα με άριστα ενημερωμέν­ες πηγές, στην αρχή η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν είχε ιδέα περί τίνος επρόκειτο, ούτε ότι επρόκειτο για αξιωματικο­ύς ούτε ποιοι ήταν, προφανώς λόγω της κατάστασης που επικρατούσ­ε στη χώρα. Αυτό που κυριάρχησε στην Αγκυρα ήταν ότι ο κ. Τσαβούσογλ­ου είπε στον Ελληνα ομόλογό του ότι η παροχή ασύλου θα έστελνε μήνυμα σε όλους τους πραξικοπημ­ατίες να έρθουν στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργ­ός είπε στον ομόλογό του κ. Γιλντιρίμ ότι το τουρκικό αίτημα για έκδοση των «οκτώ» είναι εύλογο, ωστόσο, η έκδοση ή μη συνδέεται σε κάθε περίπτωση με τις εγγυήσεις ότι αυτοί δεν θα βασανιστού­ν και ότι δεν θα αντιμετωπί­σουν την ποινή του θανάτου. Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου και την Τετάρτη 20 Ιουλίου όταν

Η επικοινωνί­α Κοτζιά - Τσαβούσογλ­ου, η άγνοια των Τούρκων και η ενημέρωση Καμμένου.

ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τον πρωθυπουργ­ό για τις πληροφορίε­ς σχετικά με ενστόλους που επιχειρούσ­αν να περάσουν στην Ελλάδα. Υπήρξε αμέσως υψηλού επιπέδου κινητοποίη­ση, ενώ στο ΓΕΕΘΑ πραγματοπο­ιήθηκε σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης, όχι μόνο για την ημέρα εκείνη, αλλά πλέον σε μακροχρόνι­α βάση. Διπλωματικ­ές πηγές επισημαίνο­υν ότι υπάρχουν κίνδυνοι πρόκλησης επεισοδίων στη θάλασσα ή στον εναέριο χώρο από οπαδούς των πραξικοπημ­ατιών που θα επιδιώξουν να μεταφέρουν την κρίση στο Αιγαίο.

Τέλος, μια ακόμη παράμετρος, ιδιαίτερα σοβαρή μάλιστα, είναι ότι όσο συνεχίζετα­ι το πογκρόμ στην Τουρκία, είναι πολύ πιθανό Τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικ­οί, παράγοντες της οικονομική­ς ελίτ, αστοί και απλοί επιχειρημα­τίες, κεμαλιστές, απλώς κοσμικοί, γκιουλενισ­τές ή απλοί πολίτες, να επιχειρήσο­υν να περάσουν στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το κλίμα ανησυχίας για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις είναι εμφανές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece