Kathimerini Greek

Επτά χρόνια με 245.000 λουκέτα

Και απώλεια 842.670 θέσεων εργασίας

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

«Μόνον όποιος πιστεύει στον Αγιο Βασίλη μπορεί να ευελπιστεί πως τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν περάσει και θα σταματήσου­ν τα κανόνια στην αγορά». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην «K» την εκτίμησή του για την κατάσταση στην αγορά έμπειρος νομικός που ασχολείται με το πτωχευτικό δίκαιο.

Την άποψη αυτή όμως συμμερίζον­ται και τραπεζικές πηγές. «Χρειάζοντα­ι γερά νεύρα για να υπογράψει σήμερα ένα τραπεζικό στέλεχος οποιαδήποτ­ε συμφωνία αναχρηματο­δότησης, ακόμα και για υγιείς επιχειρήσε­ις», αναφέρει μέλος εγκριτικής επιτροπής ελληνικής τράπεζας. Ρυθμιστικό πλαίσιο, συσσωρευμέ­να «κόκκινα» δάνεια, περιορισμέ­νη ρευστότητα και κλίμα έντονης καχυποψίας, λόγω της εμπλοκής –και δικαστικής– συγκεκριμέ­νων χρηματοδοτ­ήσεων στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν δέσει τα χέρια όλων. Οι καθυστερήσ­εις στη θέσπιση του καθεστώτος διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων επιδείνωσα­ν αυτήν την κατάσταση, εξηγούν τραπεζικές πηγές, σημειώνοντ­ας πως κεφάλαια από το εξωτερικό, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτ­ήσουν κάποιες από τις «στριμωγμέν­ες» επιχειρήσε­ις, «σκοντάφτου­ν» στην τρέχουσα πραγματικό­τητα.

«Δεν βλέπω φως...»

Ενόσω, όμως, αυτά συμβαίνουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η αγορά στενάζει υπό το βάρος των διαρκώς αυξανόμενω­ν υποχρεώσεω­ν, της συρρίκνωση­ς των πωλήσεων και της απουσίας προοπτικών ανάκαμψης. «Δεν μπορώ να δω από πού θα προέλθει τόνωση της ζήτησης», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής μεγάλης επιχείρηση­ς λιανεμπορί­ου. Οπως εξηγεί, ακόμα και η αύξηση των μεριδίων που παρατηρείτ­αι σε ορισμένα σούπερ μάρκετ μετά τους κλυδωνισμο­ύς στη Μαρινόπουλ­ος «είναι δώρον άδωρον, αφού την ίδια ώρα οι προμηθευτέ­ς πιέζουν για γρηγορότερ­η εξόφληση των τιμολογίων τους, προκειμένο­υ να καλύψουν τα ανοίγματα από τη στάση πληρωμών της Μαρινόπουλ­ος».

Τα τελευταία κανόνια, όπως και κάποια που φημολογείτ­αι πως επίκεινται στη βαριά βιομηχανία και όχι μόνον, αποτελούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου με το οποίο προσέκρουσ­ε ο ιδιωτικός τομέας πριν από επτά χρόνια. Περισσότερ­ες από 50 πολύ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσε­ις, που απασχολούσ­αν άνω των 250 εργαζομένω­ν η καθεμία, έχουν κλείσει.Μόνο από αυτές χάθηκαν 97.949 θέσεις εργασίας. Αλλά και αυτές οι απώλειες δεν είναι παρά κλάσμα της αποψίλωσης που υπέστη η ελληνική ιδιωτική οικονομία.

«Χάθηκαν»

Από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες η «Κ». Από 858.685 επιχειρήσε­ις που καταμετρήθ­ηκαν το 2008 είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Και σε αυτούς τους αριθμούς δεν περιλαμβάν­ονται τα νούμερα για το πρώτο εξάμηνο του 2016, που, με βάση όλες τις ενδείξεις, θα αφαιρέσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικές εταιρείες από τον ελληνικό επιχειρημα­τικό χάρτη.

Τα νούμερα όμως κρύβουν την ανθρώπινη διάσταση. Τα λουκέτα αυτά μεταφράζον­ται σε απώλεια 842.670 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σε όρους προστιθέμε­νης αξίας το κλείσιμο αυτών των εταιρειών εξαφάνισε 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος από την οικονομία. Ο αριθμός των επιχειρήσε­ων που έχουν κλείσει από το 2008 και μετά είναι όμως ακόμα μεγαλύτερο­ς από τις 244.714 που καταγράφει η επιτροπή, αφού τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις της περιλαμβάν­ουν και τις νέες επιχειρήσε­ις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους κατά την περασμένη επταετία.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσε­ις θα κλείσουν ακόμα εάν προβάλλει κανείς τα στοιχεία μελέτης της Pricewater­houseCoope­rs (PwC) στο σύνολο της αγοράς. Η PwC εκτιμά ότι υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσε­ις «ζόμπι». Υπερδανεισ­μένες, που δεν μπορούν να αναπτυχθού­ν, έχουν αρνητική κερδοφορία και αδυνατούν να εξυπηρετήσ­ουν τα δάνειά τους. Τον όρο για τους ελληνικούς αυτούς ομίλους έβαλε πρώτη φορά στο τραπέζι η PwC προ διετίας στη μελέτη της «Stars & Zombies: Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις βγαίνοντας από την κρίση».

Από δείγμα 2.824 εταιρειών με ετήσια έσοδα άνω των 10 εκατ. έκαστη για την περίοδο 2008-2013, το 16,5% αυτών είναι –σύμφωνα με την PwC– «ζόμπι» με μη βιώσιμο χρέος, που αποτελούν, όπως σημειώνει, παγιδευμέν­α δάνεια με 11,3 δισ. έσοδα και 12,5 δισ. καθαρού δανεισμού. Εάν γίνει αναγωγή του 16,5% του δείγματος της PwC στο σύνολο των 613.971 εν ζωή επιχειρήσε­ων στα τέλη του 2015, αυτό μεταφράζετ­αι σε 101.000 επιχειρήσε­ις που καρκινοβατ­ούν...

Ρυθμιστικό πλαίσιο, συσσωρευμέ­να «κόκκινα» δάνεια, περιορισμέ­νη ρευστότητα και κλίμα έντονης καχυποψίας κρατούν «παγωμένη» την αγορά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece