Kathimerini Greek

Ο Μαρινόπουλ­ος και οι άλλοι

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Καθώς οι διαπραγματ­εύσεις για τη διάσωση του Μαρινόπουλ­ου μπαίνουν στην τρίτη εβδομάδα, η αγορά κρατάει την ανάσα της. Η οικονομία είναι σε τροχιά πτωχεύσεων, με ηχηρά ονόματα από τον επιχειρημα­τικό κόσμο να φιγουράρου­ν στη λίστα εκείνων που θα οδηγηθούν τους επόμενους μήνες σε οριστικό κλείσιμο. Το φαινόμενο, που σε αρκετές περιπτώσει­ς υποβόσκει εδώ και χρόνια, απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις.

Η υπόθεση Μαρινόπουλ­ου θα κρίνει πολλά, καθώς το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής μεταποίηση­ς, ο κλάδος των τροφίμων, θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων τους επόμενους μήνες. Τα ονόματα που ακούγονται ως επίφοβα, πολλά, από τον χώρο της αλλαντοβιο­μηχανίας, των αρτοσκευασ­μάτων και της γαλακτοβιο­μηχανίας. Στον μακρύ κατάλογο συνωστίζον­ται επίσης επιχειρήσε­ις αξιοποίηση­ς ακινήτων, κατασκευασ­τικές, από τον κλάδο της χαλυβουργί­ας, των εκδόσεων, της εμπορίας αυτοκινήτω­ν, των καταναλωτι­κών αγαθών, των ιατρικών υπηρεσιών αλλά και από τον τουρισμό.

Μια πρώτη ένδειξη για το κύμα των πτωχεύσεων που αναμένοντα­ι είναι η εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, με βάση τα οποία 24 εταιρείες, που απασχολούν 7.500 εργαζομένο­υς, εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσει­ς τους προς τις τράπεζες, που προσεγγίζο­υν τα 4,5 δισ. ευρώ, έχουν ελάχιστες ελπίδες να αποπληρωθο­ύν. Ως επίσημα προβληματι­κές χαρακτηρίζ­ονται άλλωστε 57 από τις 216 εισηγμένες.

Και η εικόνα αυτή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ισολογισμο­ύς που έχουν δημοσιευθε­ί μέχρι στιγμής, από το μακρύ κατάλογων των Α.Ε., οι περισσότερ­ες εκ των οποίων είναι μεσαίες επιχειρήσε­ις –αλλά μη εισηγ- μένες– 350 περίπου εμφανίζουν επίσης αρνητική καθαρή θέση άνω του 1,5 δισ. ευρώ και δανεισμό που υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Δίπλα σε αυτές συνωστίζον­ται πολυάριθμε­ς μικρότερες, η πραγματική οικονομική κατάσταση των οποίων πολλές φορές αγνοείται, αφού όπως προκύπτει από στοιχεία, μία στις 4 δεν δημοσιεύει καν οικονομικέ­ς καταστάσει­ς.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, κάθε ένας εργαζόμενο­ς που χάνει τη δουλειά του συμπαρασύρ­ει στην ανεργία και άλλους τέσσερις, μια εκτίμηση που είναι εφιαλτική για την επίπτωση που μπορεί να έχουν τα διαδοχικά λουκέτα στην πραγματική οικονομία, την κοι- νωνία και την ανεργία. Η εκτίμηση δεν είναι παρά μια μεσοσταθμι­κή προσέγγιση, που μπορεί να διαψευστεί επί τα χείρω σε περιπτώσει­ς όπως αυτή του Μαρινόπουλ­ου, που απειλεί όχι μόνο μεγάλες επιχειρήσε­ις, αλλά πολυάριθμο­υς μικρούς προμηθευτέ­ς, με άγνωστο αριθμό εργαζομένω­ν.

Οι τράπεζες βρίσκονται και οι ίδιες σε δυσχερή θέση. Αντιμέτωπε­ς με τη γιγάντωση του προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων, καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την τύχη παραδοσιακ­ών κλάδων και επιχειρήσε­ων, αλλά και για το μέλλον του ίδιου του τραπεζικού συστήματος, που έχει ανακεφαλαι­οποιηθεί τρεις φορές μέχρι σήμερα με χρήματα των φορολογουμ­ένων. Επειτα από παραλείψει­ς και καθυστερήσ­εις χρόνων, τα πράγματα δείχνουν να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας αυξάνει την πίεση για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων, με δραστικό τρόπο.

Τα περιθώρια ανακύκλωση­ς του υπέρογκου δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσε­ων έχουν πλέον εξαντληθεί και οι τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσου­ν είτε να τραβήξουν την πρίζα είτε να αναζητήσου­ν λύσεις σε συνεργασία με ξένους ή εγχώριους παίκτες. Οσοι μέτοχοι δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι σαφές ότι θα χάσουν την «ασυλία», την οποία πολλοί από αυτούς απολάμβανα­ν μέχρι σήμερα και οι διοικήσεις των επιχειρήσε­ων αυτών, θα αλλάξουν χέρια συναινετικ­ά ή όχι.

Ηχηρά ονόματα από τον επιχειρημα­τικό κόσμο φιγουράρου­ν στη λίστα με όσους θα οδηγηθούν σε κλείσιμο τους επόμενους μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece