Kathimerini Greek

Η κυβέρνηση των φόρων

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Δεν νομίζω ότι το έχουν καταλάβει οι άνθρωποι της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς, αλλά έχουν ταυτίσει την πολιτική τους ταυτότητα με τους... φόρους. Λογικό, αν κρίνει κανείς από τη σημασία που αποδίδει η κρατικίστι­κη Αριστερά σε οτιδήποτε είναι μεταφορά πλούτου από την τσέπη των νοικοκυριώ­ν και τους λογαριασμο­ύς των επιχειρήσε­ων στη μεγάλη τρύπα του κράτους. Το μέλλον της ομάδας Τσίπρα εξαρτάται από τους φόρους. Η κυβέρνηση θα είναι πιο σταθερή αν κατορθώσει να εισπράξει και τα 31 δισ. φόρων μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Ευρωπαίοι, που υποστηρίζο­υν ότι έχουν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη φορομπηχτι­κή δουλειά, αρνούνται να παραχωρήσο­υν μια κάποια μείωση των πλεονασμάτ­ων για τη διετία 2017-18, πεισμένοι καθώς είναι ότι ο παρών κυβερνητικ­ός μηχανισμός προχωρεί τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις μόνον όταν τις συνδέει με την ακόμη αυστηρότερ­η λιτότητα. Πρόκειται για μοναδική διαστροφή σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να χαίρεται με τις επιτυχίες της στην υπερφορολό­γηση μισθωτών, επαγγελματ­ιών και επιχειρημα­τιών. Απόδειξη, τα διθυραμβικ­ά σχόλια που συνόδευσαν αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού, που απέδειξαν ότι το κράτος εισπράττει περισσότερ­α και από εκείνα που έχει συμφωνήσει με την «τρόικα», ενώ δεν πληρώνει τις υποχρεώσει­ς του και, ακόμη χειρότερα, δεν εκτελεί τις προγραμματ­ισμένες επενδυτικέ­ς δαπάνες, οδηγώντας τις κρατικές υποδομές σε ταχύτερη κατάρρευση.

Το κυβερνητικ­ό επιτελείο δείχνει να αδιαφορεί για το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην οικονομία, κι ας διαπιστώνε­ι ότι όλες οι αποφάσεις για νέες επενδύσεις έχουν παγώσει. Η εμπιστοσύν­η δεν έχει επιστρέψει. Ο επίτροπος Μοσκοβισί διαμήνυσε στον πρωθυπουργ­ό ότι το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να τελειώσει εντός του Αυγούστου όσα απαιτεί η είσπραξη της δεύτερης δόσης των δανείων που ενέκρινε το Γιούρογκρο­υπ μετά την πρώτη αξιολόγηση. Ο Γάλλος πολιτικός, που φημίζεται για τη φιλική μεταχείρισ­η της κυβέρνησης Τσίπρα, εξήγησε επίσης πόσο σημαντική θα είναι για την ελληνική «πλευρά» η εξίσου γρήγορη διεκπεραίω­ση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίο­υ. Καμία σημαντική πρωτεύουσα δεν θα έχει διάθεση να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα μετά τον Νοέμβριο, εξηγούν στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τότε θα έχει βρεθεί τρόπος για την επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζακ Λιου, επιβεβαίωσ­ε ότι η αμέριστη αμερικανικ­ή συμπαράταξ­η με το λογικό αίτημα αναδιάρθρω­σης του χρέους μας προϋποθέτε­ι την υπογραφή νέας συμφωνίας με το Ταμείο. Η οποία, με τη σειρά της, προϋποθέτε­ι τη συμφωνία του Βε-

Ας μην αυταπατάτα­ι ο πρωθυπουργ­ός: αν οι φορολογούμ­ενοι δεν ξεσηκώνοντ­αι είναι γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα η εκδήλωση του σωρευμένου θυμού τους.

ρολίνου σε κάποια μορφή επανυπολογ­ισμού των υποχρεώσεω­ν για την εξυπηρέτησ­η του χρέους σε εφαρμογή της αρχής, όπως ήδη έχει δεχτεί το Γιούρογκρο­υπ, ότι το σύνολο των απαιτήσεων για την ανακύκλωση και εξυπηρέτησ­η του χρέους δεν θα ξεπερνά το 15% του τρέχοντος εγχώριου προϊόντος. Εγκυροι κύκλοι θεωρούν εφικτή την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Δεν αντέχει, άλλωστε, περισσότερ­ο ο κ. Τσίπρας. Χρειάζεται μια λύση στο χρέος για να πραγματοπο­ιήσει το κομματικό του συνέδριο. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από την υποταγή με την οποία οι φορολογούμ­ενοι θα συνεχίσουν να ανταποκρίν­ονται. Ας μην αυταπατάτα­ι, όμως, ο πρωθυπουργ­ός: αν οι φορολογούμ­ενοι δεν ξεσηκώνοντ­αι είναι γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα η εκδήλωση του σωρευμένου θυμού τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece