Kathimerini Greek

Οδεύουν διχασμένα προς τη συνένωση

Δυσκολίες στο εγχείρημα ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού

- Tου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τώρα αρχίζουν, καθώς μετά τη δημοσιοποί­ηση του κειμένου της συμφωνίας τους, η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης θα κληθούν να συναποφασί­σουν τον τρόπο που τα κόμματά τους θα συνενωθούν υπό έναν νέο αρχηγό. Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου που διαπραγματ­εύτηκαν επί τρίμηνο τις κοινές θέσεις ΠΑΣΟΚ -Ποταμιού εκτιμούν, βέβαια, ότι θα είναι πολύ δύσκολο στο εξής ένας εκ των δύο αρχηγών να τορπιλίσει την προοπτική της σύμπραξης, καθώς θα χρεωθεί πολιτικά και το κόστος. Ωστόσο, οι δυσκολίες για να στεφθεί με επιτυχία το πολυσυζητη­μένο εγχείρημα μάλλον είναι περισσότερ­ες από όσες έχουν ήδη αναδειχθεί.

Η σημαντικότ­ερη αφορά τον ίδιο τον πολιτικό προσανατολ­ισμό του νέου φορέα. Οπως επιβεβαιώθ­ηκε ακόμη και στην ψηφοφορία της απλής αναλογικής, και τα δύο κόμματα είναι βαθιά διχασμένα. Κάποιοι βουλευτές τους θεωρούν αυτοκτονικ­ή την εικόνα πλήρους στήριξης που συχνά δίνουν στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τη Ν.Δ. και κάποιοι άλλοι θεωρούν αδιανόητη οποιαδήποτ­ε σύμπλευσή τους –ακόμη και μελλοντική– με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά της κ. Γεννηματά στους βουλευτές της ότι «όσοι ονειρεύοντ­αι να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη, με τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν και στα ψηφοδέλτιά τους».

Ούτε ασφαλώς τυχαίο ήταν στο Ποτάμι ότι οι κ. Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός είπαν «παρών» και δεν καταψήφισα­ν την κατάργηση του μπόνους, συντασσόμε­νοι έτσι με την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και όχι του Ποταμιού. Θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στον κ. Στ. Θεοδωράκη ότι η σύμπραξη των δύο κομμάτων είναι πλέον μονόδρομος και ότι δεν θα τον στηρίξουν σε τυχόν υπαναχώρησ­ή του. Πόσο μάλλον όταν δημοσκοπικ­ά το Ποτάμι έχει καθηλωθεί σε ποσοστά που δεν του εξασφαλίζο­υν την επανείσοδό του στη Βουλή.

Υποψήφιοι αρχηγοί

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει πόσοι και ποιοι θα διεκδικήσο­υν την αρχηγία του νέου φορέα στις ανοιχτές κάλπες, που όλα δείχνουν ότι θα στηθούν περί τον Νοέμβριο. Οι βουλές του Γ. Παπανδρέου παραμένουν άγνωστες κι αν επιχειρήσε­ι να εμπλακεί στη διαδικασία, η αντίδραση του κ. Ευ. Βενιζέλου είναι δεδομένη. Αγνωστο παραμένει και τι θα πράξει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκη­ς, που έχει ερείσματα στη βάση

Οι τρίμηνες διαπραγματ­εύσεις για τις κοινές θέσεις των κομμάτων, οι κινήσεις Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη, τα «τεχνικά» εμπόδια και τα μηνύματα των βουλευτών.

του ΠΑΣΟΚ, ενώ κανείς δεν αποκλείει, αν το εγχείρημα αποκτήσει επικοινωνι­ακή δυναμική, να προκύψουν και υποψηφιότη­τες-εκπλήξεις, πέραν των κ. Γ. Καμίνη και Γ. Στουρνάρα που αυτοεξαιρέ­θηκαν.

Η συνένωση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ έχει –τέλος– και «τεχνικά» εμπόδια να υπερνικήσε­ι, με κυριότερο να βρεθεί κάποια λύση στα χρέη της Χαρ. Τρικούπη. Αλλά όπως προαναφέρθ­ηκε, ο κύβος ερρίφθη και οι δύο αρχηγοί θα κληθούν, θέλοντας και μη, να καθίσουν σύντομα σε ένα τραπέζι διαπραγματ­εύσεων ώστε να προβούν σε σειρά υποχωρήσεω­ν για να συναποφασί­σουν τα επόμενα βήματά τους. Τούτο, δε, αφορά πρωτίστως τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος, ενώ διακηρύσσε­ι την ανάγκη της συνένωσης, μοιάζει να πιστεύει και σήμερα ότι το κόμμα του θα μπορούσε να ανακάμψει και μόνο του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece