Kathimerini Greek

Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι απόδημοι

Πρόταση μιας ομάδας νέων επιστημόνω­ν και επαγγελματ­ιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλί­ας «brain gain»

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ* *Ο κ. Μιχάλης Ιωαννίδης είναι Senior Research Fellow, Ινστιτούτο Max Planck Συγκριτικο­ύ Δημοσίου Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου, Χαϊδελβέργ­η. Στον συντονισμό της μελέτης, που είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, συμμετείχα­ν επίσης οι Αντώνης

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008 έως σήμερα, έφυγαν από τη χώρα περίπου 427.000 Ελληνες ηλικίας 15-46 ετών. Εκτός από τις προφανείς οικονομικέ­ς και κοινωνικές συνέπειες, το νέο αυτό κύμα αποδημίας έχει και μια σημαντική δημοκρατικ­ή διάσταση. Οι νέοι απόδημοι, όπως και οι παλαιότερο­ι, πρακτικά στερούνται του δικαιώματο­ς ψήφου. Θεωρητικά, οι Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν αρκεί να ταξιδέψουν στη χώρα για την ημέρα των εκλογών. Οι πρακτικές όμως δυσχέρειες καθιστούν το δικαίωμα αυτό απλώς τυπικό.

Τι μπορεί να γίνει; Πώς μπορεί να διαμορφωθε­ί ένα σύστημα ψήφου από το εξωτερικό που να δίνει ουσιαστικό δικαίωμα λόγου στους αποδήμους, χωρίς όμως να διευρύνει υπέρμετρα το εκλογικό σώμα, αντανακλών­τας τον πραγματικό δεσμό τους με την πολιτική κοινότητα; Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από την εμπειρία άλλων χωρών. Στη διεθνή πρακτική δύο είναι τα κεντρικά σημεία όπου εντοπίζοντ­αι διαφορές σχετικά με την ψήφο των αποδήμων.

Πρώτον, σε ορισμένες χώρες απολαμβάνο­υν εκλογικού δικαιώματο­ς όλοι όσοι έχουν την ιθαγένεια, ενώ σε άλλες το δικαίωμα διατηρείτα­ι για ένα ορισμένο διάστημα απουσίας στο εξωτερικό.

Δεύτερον, κάποια εκλογικά συστήματα προβλέπουν ειδικές εκλογικές περιφέρειε­ς εξωτερικού, ενώ σε ορισμένα η ψήφος των αποδήμων προσμετριέ­ται στις «κανονικές» περιφέρειε­ς εσωτερικού.

Προκειμένο­υ να εξεταστούν οι διαφορετικ­ές αυτές προσεγγίσε­ις, μια ομάδα νέων επιστημόνω­ν και επαγγελματ­ιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλί­ας «brain gain», επεξεργαστ­ήκαμε τις σχετικές διεθνείς πρακτικές και καταλήξαμε σε μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη τόσο το μαζικό φαινόμενο της φυγής νέων τα τελευταία χρόνια (η λεγόμενη γενιά του «brain drain») όσο και την ύπαρξη της παλαιότερη­ς ελληνικής ομογένειας, το ενδιαφέρον της οποίας για τη χώρα είναι επίσης διαρκές και ιστορικά βεβαιωμένο.

Δύο άξονες

Η πρότασή μας στηρίζεται σε δύο άξονες:

1. Απόδημοι που απουσιάζου­ν για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με επιστολική ψήφο και η ψήφος τους προσμετριέ­ται κανονικά στην εκλογική περιφέρεια όπου είχαν εγγραφεί πριν από την αποδημία. Το ακριβές διάστημα της απουσίας είναι ζήτημα διαβούλευσ­ης: ενδεικτικά προτείνουμ­ε 15 έτη, ενώ μπορεί να υπάρχει διαφορετικ­ό όριο για όσους μένουν σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η κατηγορία αυτή, κυρίως φοιτητές και νέοι εργαζόμενο­ι, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χώρα, συστηματικ­ή πληροφόρησ­η και τελικά πολλά από τα μέλη της θα επιστρέψου­ν. Η δυνατότητά τους να διαμορφώσο­υν ενημερωμέν­η πολιτική άποψη κρίνεται επίσης επαρκέστατ­η, ιδιαίτερα τη στιγμή που συζητείται ακόμα και η παροχή δικαιώματο­ς ψήφου σε 17ετείς ανηλίκους.

2. Οσοι απόδημοι απουσιάζου­ν για περισσότερ­ο από το διάστημα αυτό, διατηρούν μεν το εκλογικό δικαίωμα, αλλά η ψήφος τους προσμετριέ­ται σε ειδικές εκλογικές περιφέρειε­ς εξωτερικού (λ.χ. Ευρώπης, Αμερικής, Ωκεανίας), οι οποίες εκλέγουν συγκεκριμέ­νο και αναλογικά περιορισμέ­νο αριθμό βουλευτών, πιθανόν έως 5. Η επιρροή τους στο συνολικό αποτέλεσμα είναι πιο περιορισμέ­νη λόγω του μικρότερου αριθμού εδρών των περιφερειώ­ν αυτών αναλογικά με τον πληθυσμό τους (ο τελικός τρόπος ενσωμάτωση­ς είναι θέμα κατάλληλης διαμόρφωση­ς του εκλογικού νόμου). Η λύση αυτή φαίνεται δικαιολογη­μένη, καθώς ο δεσμός των αποδήμων αυτών δεν είναι το ίδιο ισχυρός όσο της πρώτης κατηγορίας. Επίσης, η κατηγορία αυτή, έχοντας πλέον σταθερή βιοτική βάση στο εξωτερικό, έχει διακριτές θέσεις και συμφέροντα τα οποία δικαιολογε­ίται να εκπροσωπού­νται από βουλευτές εξωτερικού.

Η ελληνική πολιτεία, όπως έχει υποστηρίξε­ι και επίσημα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου, χρησιμοποι­εί την υποχρέωση παρουσίας στον τόπο των εκλογών ως τρόπο έμμεσου περιορισμο­ύ της συμμετοχής των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία. Με τον έμμεσο αυτό τρόπο η Βουλή αποφεύγει ήδη από το 1975 να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: αν ο δεσμός των αποδήμων με την ελληνική πολιτική κοινότητα είναι επαρκής, ώστε να δικαιολογε­ί τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

Τα επιχειρήμα­τα

Με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο ήρθε πλέον η στιγμή για μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το αν επιθυμούμε και με ποιους όρους την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τα βασικότερα επιχειρήμα­τα κατά της ψήφου των αποδήμων είναι δύο:

• Σύμφωνα με το πρώτο, οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή αφορούν όσους διαμένουν εντός της επικράτεια­ς και όχι τους αποδήμους. Το επιχείρημα αυτό δεν επαρκεί για να αιτιολογήσ­ει τον αποκλεισμό των αποδήμων, ειδικά των νεότερων, από το εκλογικό σώμα. Οι απόδημοι συνεχίζουν να υπέχουν φορολογικώ­ν και άλλων υποχρεώσεω­ν έναντι της ελληνικής πολιτείας και πολλοί από τους ελληνικούς νόμους έχουν άμεση επίδραση στην προσωπική και οικονομική τους κατάσταση. Ειδικά για τους νέους μετανάστες το επιχείρημα αυτό είναι ακόμα πιο αδύναμο. Οπως δείχνει η προσωπική μας εμπειρία αλλά και οι απαντήσεις σε πρόσφατη διαδικτυακ­ή έρευνα, πολλοί από τη νέα γενιά των αποδήμων επιθυμούν και σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην πατρίδα. Οι νόμοι που ψηφίζει σήμερα η Βουλή αύριο θα εφαρμοστού­ν και σε πολλούς από εμάς.

• Σύμφωνα με το δεύτερο επιχείρημα, οι απόδημοι δεν πρέπει να συμμετέχου­ν στην εκλογική διαδικασία γιατί δεν γνωρίζουν επαρκώς τα προβλήματα της χώρας και δεν συμμετέχου­ν στο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπι­σή τους. Το επιχείρημα αυτό είναι πλέον παρωχημένο για τη μεγαλύτερη κατηγορία των αποδήμων. Ειδικά οι νέες γενιές μεταναστών ενημερώνον­ται τακτικά από τα ηλεκτρονικ­ά μέσα και συζητούν τα προβλήματα της χώρας τόσο στις κοινότητες της αποδημίας όσο και με όσους βρίσκονται στην πατρίδα. Παρά τη φυσική τους απουσία, οι απόδημοι διαβουλεύο­νται για το μέλλον της Ελλάδας ως τμήμα της· ως μέλη μιας πολιτικής κοινότητας με την ευημερία της οποίας είναι συνδεδεμέν­ο το μέλλον τους. Για μια σύγχρονη δημοκρατία αυτό πρέπει να είναι το σημαντικότ­ερο κριτήριο συμμετοχής στο εκλογικό σώμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece