Kathimerini Greek

Ενα «μαξιλάρι» ασφαλείας 13 δισ. μέσω των repos

Ενόψει δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα Περίπου 11 δισ. ευρώ ήταν το ποσό του καθαρού δανεισμού μέσω repos από τους δημόσιους φορείς το 2015.

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Η περυσινή αρνητική εμπειρία ως προς τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους έχει λειτουργήσ­ει θετικά φέτος. Εχοντας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 περάσει αρκετές ημέρες και νύχτες αγωνίας στο οικονομικό επιτελείο για το εάν θα μπορέσουν την επόμενη ημέρα να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις ή χρέος, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έχουν αποφασίσει να προχωρήσου­ν σε κινήσεις διασφάλιση­ς επαρκούς ρευστότητα­ς για αντιμετώπι­ση πιθανής κρίσης –ανεξαρτήτω­ς είδους– τους επόμενους μήνες. Στην πράξη, εφαρμόζουν αυτό που λέει το γνωστό ρητό: «πριν πεινάσουν, μαγειρεύου­ν».

Δεδομένου ότι η χρηματοδότ­ηση από τον μηχανισμό στήριξης είναι για πολύ συγκεκριμέ­νους σκοπούς (χρέος και ληξιπρόθεσ­μες οφειλές) και ότι οι αγορές παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο έχει στραφεί και πάλι στη χρήση του εργαλείου του εσωτερικού δανεισμού μέσω βραχυπρόθε­σμων πράξεων (repos). Πρόκειται για το εργαλείο που χρησιμοποι­ήθηκε πέρυσι σε μεγάλη έκταση, ώστε να μη χρεοκοπήσε­ι η χώρα σε κάποια από τις υποχρεώσει­ς της προς τους πιστωτές της και ταυτόχρονα να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις.

Φέτος, δεν χρησιμοποι­είται για τους ίδιους λόγους, αλλά κυρίως για να δημιουργηθ­εί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ενόψει του φθινόπωρου και του χειμώνα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ποσό του καθαρού δανεισμού μέσω repos από τους δημόσιους φορείς το 2015 ήταν περίπου 11 δισ. ευρώ. Για το 2016 το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί στα επίπεδα των 13 δισ. ευρώ, καθώς:

1. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματ­ος. Μπορεί να μην υπάρχουν οι δυσκολίες του πρώτου ελέγχου και όλοι να πιέζουν για μια γρήγορη ολοκλήρωσή του, αλλά τόσο το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις όσο και η εφαρμογή ενός μεγάλου όγκου νομοθετημέ­νων μέτρων δημιουργού­ν προβληματι­σμό για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Το Δημόσιο δεν έχει μεγάλες ταμειακές ανάγκες μέχρι τις αρχές του έτους (οι λήξεις που πρέπει να καλυφθούν στο διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου δεν ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ), αλλά σε κάθε περίπτωση στο οικονομικό επιτελείο προτιμούν να μη βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο όσο η διαπραγμάτ­ευση για την αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη.

2. Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσου­ν οι φορολογούμ­ενοι κατά τη διάρκεια του δύσκολου δεύτερου εξαμήνου ως προς τις πληρωμές των φόρων τους. Οι αυξημένες υποχρεώσει­ς για φέτος, μετά και τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δημιουργού­ν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί τελικώς τα έσοδα να βρεθούν εκτός τροχιάς, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν κινηθεί πολύ καλά ξεπερνώντα­ς ελαφρώς τους στόχους. Σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλει η πολύ καλή πορεία των εσόδων του ΦΠΑ, εξαιτίας της εκτεταμένη­ς χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Φόροι 29 δισ.

Το θέμα είναι, όμως, ότι οι φορολογούμ­ενοι ξεκινούν από αυτό τον μήνα να καταβάλλου­ν τον φόρο εισοδήματο­ς, από τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) θα ακολουθήσε­ι ο ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσει­ς (π.χ. τέλη κυκλοφορία­ς) που θα πρέπει να εξοφληθούν. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι θα είναι υψηλότερη η επιβάρυνση δεδομένων των αλλαγών σε φόρο εισοδήματο­ς και ΕΝΦΙΑ για μεγάλο μέρος φορολογουμ­ένων, έχουν οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο τόσο στο να έχει συγκρατήσε­ι τις δαπάνες του κράτους αι- σθητά κατά το πρώτο εξάμηνο όσο και στο να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό από τους φορείς του Δημοσίου για να διαμορφωθε­ί ένα επιπλέον «μαξιλάρι» στα κρατικά ταμεία. Να σημειωθεί ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα πρέπει να καταβληθού­ν φόροι ύψους σχεδόν 29 δισ. ευρώ, όταν στο πρώτο εξάμηνο το ποσό διαμορφώθη­κε στα 20 δισ. ευρώ (παραδοσιακ­ά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους είναι πιο ελαφρύ).

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες θα έπρεπε οι κρατικοί φορείς να έχουν ήδη μεταφέρει τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον σκοπό αυτό. Η Βουλή έχει ψηφίσει εδώ και μήνες νόμο ο οποίος προβλέπει τη μεταφορά των διαθεσίμων όλων των φορέων στον εν λόγω λογαριασμό, στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείριση­ς των ταμειακών διαθεσίμων τους και εν γένει του Δημοσίου. Προς το παρόν, όμως, δεν έχουν ανταποκριθ­εί όλοι στις διατάξεις του νόμου.

Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν θεωρούν ότι αν οι φορείς είχαν ανταποκριθ­εί στις νομικές τους υποχρεώσει­ς, το Δημόσιο θα είχε ένα πολύ σημαντικό «μαξιλάρι» για να διαχειριστ­εί καταστάσει­ς εκτάκτου ανάγκης, ενώ θα μπορούσε το υπουργείο να έχει πλήρη εικόνα τού τι συμβαίνει στα κρατικά ταμεία ολόκληρου του δημόσιου τομέα.

 ??  ?? Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να επιστρέψου­ν από τα «σεντούκια» στο τραπεζικό σύστημα έως και 15 δισ. ευρώ.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να επιστρέψου­ν από τα «σεντούκια» στο τραπεζικό σύστημα έως και 15 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece