Kathimerini Greek

«Οι κανόνες είναι για να τηρούνται»

Η παραπομπή Ισπανίας και Πορτογαλία­ς για αποκλίσεις στο έλλειμμα σβήνει τις ελληνικές ελπίδες για «μέτωπο του Νότου»

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Αν υπήρχε κάποια αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μέσα από τη διαδικασία των πιθανών κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα έβγαινε με κάποιον τρόπο κερδισμένη, με την απόφαση του τελευταίου Εurogroup οι ελπίδες αυτές μάλλον εξαφανίστη­καν.

Η παραπομπή της Ισπανίας και της Πορτογαλία­ς, λόγω μικρής απόκλισης στο προϋπολογι­σμό τους όσον αφορά το έλλειμμα –σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει–, δείχνει πως η στάση που ακολουθείτ­αι στους κόλπους της Eυρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή των κανόνων.

Καμία χαλάρωση

Οσα μεσολάβησα­ν πριν από δύο εβδομάδες στις συνεδριάσε­ις του Εurogroup και του ΕCOFIN είναι ενδεικτικό παράδειγμα ότι οι χώρες του Νότου, παρά τις έντονες δηλώσεις για άδικη αντιμετώπι­ση από τις χώρες του Βορρά και τις αυξημένες προσδοκίες ότι οι υπουργοί Οικονομικώ­ν θα «έκλειναν τελικά το μάτι» και θα συγχωρούσα­ν δημοσιονομ­ικά παραπατήμα­τα, τελικώς δεν δικαιώνοντ­αι.

Σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα, η Ε.Ε. δεν δείχνει καμία χαλάρωση ή κατανόηση για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, καθώς «οι κανονισμοί είναι για να ακολουθούν­ται». Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει από προγράμματ­α προσαρμογή­ς πολύ σκληρά και έκαναν τεράστιες δημοσιονομ­ικές προσπάθειε­ς με τα αυστηρά μέτρα που είχαν πάρει τα προηγούμεν­α χρόνια.

Η Αθήνα φαίνεται να είχε επενδύσει σε αυτό το «μέτωπο του Νότου», καθώς, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αυτού Eurogroup, o υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είχε έρθει στις Βρυξέλλες, με εντολή του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, να αντιταχθεί και να προσφέρει την υπο- στήριξή του στις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Παρά την τοποθέτησή του ενώπιον των υπολοίπων υπουργών Οικονομικώ­ν ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση και τώρα η επιβολή κυρώσεων, εκτός του ότι είναι άδικη, δίνει και λάθος σήματα στις αγορές αλλά και στους πολίτες των χωρών αυτών, η απόφαση είχε ληφθεί. Θα ξεκινούσε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων και όχι μόνο αυτό: η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν είχαν πάρει αρκετά μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους στον προ- ϋπολογισμό του 2015, ξεκινώντας έτσι για πρώτη φορά μια διαδικασία κυρώσεων. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να βγει η απόφαση για το ύψος τους, δίνοντας έτσι τέλος σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Βρυξελλών, Μαδρίτης και Λισσαβώνας, που δημιούργησ­ε μια ευρύτερη συζήτηση στην Ευρωζώνη για το κατά πόσο οι προσφάτως ακόμα πιο αυστηροί κανόνες μπορούν να επιβληθούν σε καιρούς κρίσης. Αν και οι περισσότερ­οι αναμένουν ότι τα πρόστιμα θα είναι τελικά μηδενικά, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι δύο χώρες θα κληθούν να πάρουν περαιτέρω μέτρα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς για να φτάσουν τους στόχους του ελλείμματο­ς που ορίζεται από την Ε.Ε.

Μικρές αποκλίσεις

Στην περίπτωση της Πορτογαλία­ς, η χώρα έπρεπε να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2015, και η Ισπανία το 2016, ωστόσο η πρώτη απέτυχε για περίπου 1,4 μονάδα και η δεύτερη κατά 0,9 της μονάδας. Οι απο- κλίσεις δεν είναι μεγάλες, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή των τελευταίων ετών στα δύο αυτά κράτη-μέλη (η Πορτογαλία μείωσε το έλλειμμά της σχεδόν 10 μονάδες τα τελευταία χρόνια).

Ετσι, παρά το Brexit και τη γενικότερη προσδοκία ότι οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, στις Βρυξέλλες η στάση που κρατείται αυτή τη στιγμή είναι αυτή της γερμανικής σχολής, ότι «οι κανόνες είναι για να τηρούνται». Η συμμαχία του Νότου στην οποία ποντάρει η Αθήνα δεν έχει προς το παρόν κάποια δυναμική.

Συγχρόνως, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσε­ι τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερ­ο δυνατόν, καθώς από το νέο έτος τα τρία πιο σημαντικά κράτη-μέλη, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, μπαίνουν σε εκλογική τροχιά και οποιαδήποτ­ε χαλάρωση αλλά και οποιαδήποτ­ε συζήτηση για το χρέος θα ήταν δύσκολο να συμβεί εν μέσω προεκλογικ­ών υποσχέσεων.

 ??  ?? Το Eurogroup αποφάσισε να επιβληθούν κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω μικρής απόκλισης στον προϋπολογι­σμό τους όσον αφορά το έλλειμμα.
Το Eurogroup αποφάσισε να επιβληθούν κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω μικρής απόκλισης στον προϋπολογι­σμό τους όσον αφορά το έλλειμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece