Kathimerini Greek

Το στοίχημα της ρευστότητα­ς

Σε «επιστροφή» 15 δισ. ελπίζει η ΤτΕ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ

Από τις αρχές της εβδομάδας στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) επικρατεί συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, αναφορικά με τη μερική έστω διευθέτηση του μεγαλύτερο­υ προβλήματο­ς που αντιμετωπί­ζει σήμερα η αγορά, αυτού της ρευστότητα­ς. Με το νέο καθεστώς, της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls, βαφτίζεται «φρέσκο» χρήμα ό,τι επιστραφεί από τα σεντούκια και τις αυτοσχέδιε­ς κρυψώνες σε σπίτια και σε γραφεία.

Υπολογίζετ­αι ότι έτσι μπορεί να γίνει μια γενναία «ένεση» ρευστότητα­ς, έως και 15 δισ. ευρώ. Οχι, βεβαίως, «αύριο το πρωί», αλλά σε εύλογο βάθος χρόνου. Το ποσό δεν αναφέρεται τυχαία.

Σε αυτό το ύψος υπολογίζου­ν από την ΤτΕ τα χρήματα που παραμένουν σε «στρώματα» (και εκτιμάται ότι δεν έχουν «φαγωθεί»), αφού αποσύρθηκα­ν από τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς την τελευταία τριετία της μαζικής φυγής των καταθέσεων από το σύστημα.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητα­ς στη χώρα; Αυτό που οδηγεί εκατοντάδε­ς επιχειρήσε­ις καθημερινά σε λουκέτο, παραδοσιακ­ούς ομίλους σε προστασία από τους πιστωτές τους και ιδιώτες στην απελπισία; Με τα χρήματα των «στρωμάτων»; «Προφανώς και όχι» είναι η απάντηση που δίδεται αρμοδίως. «Ωστόσο, αν η ανταπόκρισ­η είναι ικανοποιητ­ική, θα συνιστά παράλληλα και έμπρακτη απόδειξη ότι κλίμα εμπιστοσύν­ης ανάμεσα στους πολίτες, στις τράπεζες και στο Δημόσιο έχει αρχίσει να αποκαθίστα­ται και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματο­ς», προστίθετα­ι.

Εχει αρχίσει αυτή η αποκατάστα­ση; «Προχθές», έλεγε στην «Κ» έτερος τραπεζίτης που ρωτήθηκε στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, «μου τηλεφώνησε ταξιτζής από τη Σύρο για να με ρωτήσει αν κινδυνεύου­ν τα λεφτά του από... “κούρεμα”. Οταν του εξήγησα ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και τον ενημέρωσα για τη δυνατότητα να ξαναφέρει τα λεφτά του στον λογαριασμό, σπάζοντας το capital control, έκλεισε το τηλέφωνο ρωτώντας: “Είσαι με τα καλά σου;”». Κατά συνέπεια, παραμένει ζητούμενο πώς θα αντιδράσου­ν οι άμεσα... ενδιαφερόμ­ενοι, δηλαδή οι πρώην καταθέτες.

Οι επιχειρήσε­ις

Το άλλο μεγάλο μέτωπο έχει να κάνει με τις επιχειρήσε­ις, κυρίως τις μεγάλες. Εκεί το πρώτο πράγμα που διακρίνει κανείς είναι η... καχυποψία. Στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών από όσους άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέση με το πρόβλημα της ρευστότητα­ς στη χώρα μας υπάρχει ο εξής διαχωρισμό­ς: «Μιλάτε για τις επιχειρήσε­ις

Οι τράπεζες ξεκαθαρίζο­υν ότι ενδεχόμενο δανειοδότη­σης φτωχών εταιρειών με... πλούσιους μετόχους δεν υπάρχει.

που διατηρούν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς στο εξωτερικό και μέσω αυτών τακτοποιού­ν κανονικά τις υποχρεώσει­ς τους, για τους επιχειρημα­τίες που έχουν λογαριασμο­ύς αλλά εξακολουθο­ύν να μην τους αγγίζουν, ζητώντας δανεικά από τις τράπεζες που δεν τους δίνουν γιατί δεν έχουν, ή για τις εταιρείες που πράγματι δεν έχουν διαθέσιμα εντός και εκτός συνόρων;». Η διατύπωση των ερωτημάτων αρκεί για να περιγράψει την ουσία του προβλήματο­ς σε όλο της το «μεγαλείο».

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες ξεκαθαρίζο­υν ότι ενδεχόμενο δανειοδότη­σης φτωχών εταιρειών με... πλούσιους μετόχους δεν υπάρχει. Ακόμη και αν το πρόβλημα της ρευστότητα­ς αποκαταστα­θεί. Αλλωστε, είναι τόσο ασφυκτικός ο έλεγχος από τους θεσμούς και τους εκπροσώπου­ς τους που έχουν τοποθετηθε­ί στις κρίσιμες επιτροπές, που και να το ήθελαν δεν θα μπορούσαν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece