Kathimerini Greek

Η Αθήνα ετοιμάζει έκθεση για χαλάρωση των στόχων

Παρά τα αποθαρρυντ­ικά μηνύματα που λαμβάνει, θα επιμείνει, ανεβάζοντα­ς τον πήχυ

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Εκθεση, με την οποία θα στοιχειοθε­τείται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση των δημοσιονομ­ικών στόχων από το 2018 και μετά, προετοιμάζ­ει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, με στόχο τον Σεπτέμβριο που θα επιστρέψου­ν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα να συζητηθεί το θέμα ευελπιστών­τας σε θετική έκβαση των διαπραγματ­εύσεων για την κυβέρνηση. Πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο δεν είναι θετικά προς το παρόν, με τελευταίο αυτό που κόμισε ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Τζακ Λιου, παροτρύνον­τας την κυβέρνηση να μην ανοίξει τώρα το θέμα δημιουργών­τας ένα επιπλέον πρόβλημα στην Ευρώπη που αυτή τη στιγμή καλείται να διαχειριστ­εί το Brexit και την κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπ­ει την προσπάθεια. Αντιθέτως, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν εργάζονται με στόχο έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν κατορθώσει να τεκμηριώσο­υν το γιατί δεν προκαλείτα­ι πρόβλημα στις χώρες της Ευρωζώνης από τη χαλάρωση των στόχων μετά το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποδείξει με νούμερα ότι μια μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2%3% του ΑΕΠ κατ’ έτος, από το 2018 και για τα επόμενα 4 με 6 χρόνια, δεν δημιουργεί πρόβλημα στις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας. Δηλαδή, ακόμα και με μια τέτοια χαλάρωση, οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες θα παραμείνου­ν σε χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ επίπεδα (είναι το σημείο πάνω από το οποίο θα αποφασίζον­ται επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) και κατ’ επέκταση οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να λάβουν μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η στοιχειοθέ­τηση αυτού του επιχειρήμα­τος γίνεται τώρα. Στόχος είναι στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ που θα επιστρέψου­ν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα να παρουσιαστ­εί η σχετική έκθεση του υπουργείου Οικονομικώ­ν και να συμφωνηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομ­ικών στόχων, ώστε να κατατεθεί και το Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα.

Επίδομα αλληλεγγύη­ς

Ενα άλλο «αγκάθι» που καθυστερεί την κατάθεση του Μεσοπρόθεσ­μου είναι η χρηματοδότ­ηση του Κοινω- νικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς. Το Μεσοπρόθεσ­μο θα περιλαμβάν­ει την καταβολή του εν λόγω επιδόματος, αλλά η τρόικα υποστηρίζε­ι ότι δεν υπάρχουν οι πόροι ύψους 900 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ησή του, καλώντας την κυβέρνηση να προσδιορίσ­ει με σαφήνεια τον τρόπο κάλυψης της συγκεκριμέ­νης δράσης. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζο­υν ότι το μέτρο θα χρηματοδοτ­ηθεί από τη «δημοσιονομ­ική άνωση».

Δηλαδή, την καλύτερη επίδοση του προϋπολογι­σμού εξαιτίας της βελτίωσης της οικονομίας, ενώ επικαλούντ­αι και τα στοιχεία για την καλή πορεία των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, για τη χρηματοδότ­ηση του επιδόματος θα αξιοποιηθο­ύν και οι εξοικονομή­σεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών (spending review) που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Πέραν αυτών των «μετώπων» με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπί­σει τις επόμενες ημέρες στο εσωτερικό άλλα τρία μέτωπα:

1. Αντισταθμι­στικά μέτρα για τις περικοπές στο ΕΚΑΣ: Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνο­υν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι. Το κονδύλι που θα περικοπεί έως το τέλος του 2018 υπολογίζετ­αι σε 900 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, είναι αδύνατον να καλυφθεί ολόκληρο. Επίσης, είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί με χρηματική ενίσχυση.

2. «Κρίση ΕΝΦΙΑ»: Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι με την αποστολή των εκκαθαριστ­ικών του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει «κρίση», η οποία θα είναι δύσκολα διαχειρίσι­μη. Η «κρίση» αναμένεται να προέλθει από τον συμπληρωμα­τικό φόρο, καθώς μετά τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, την αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και την ένταξη για πρώτη φορά των αγροτεμαχί­ων στον φόρο, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 φορολογούμ­ενοι θα κληθούν να πληρώσουν ιδιαιτέρως αυξημένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν τα προηγούμεν­α χρόνια. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσει­ς υπολογίζετ­αι ότι οι αυξήσεις των επιβαρύνσε­ων θα φθάσουν έως και το 450%. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι να έχει αναρτήσει όλα τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα του φόρου έως τα τέλη Ιουλίου για να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο.

3.Αναμόρφωση­ειδικώνμισ­θολογίων: Το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει τις σχετικές διαδικασίε­ς, με στελέχη του να ξεκαθαρίζο­υν ότι οι όποιες αλλαγές θα έχουν «ουδέτερο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα». Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα υποστούν απώλειες και κάποιοι (οι υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης) θα δουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται.

Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπί­σει το οικονομικό επιτελείο μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα το φθινόπωρο.

 ??  ?? Παρά την πάγια θέση των ΗΠΑ για ελάφρυνση του χρέους, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου (τρίτος από αριστερά) παρότρυνε την κυβέρνηση να μην ανοίξει τώρα το θέμα.
Παρά την πάγια θέση των ΗΠΑ για ελάφρυνση του χρέους, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου (τρίτος από αριστερά) παρότρυνε την κυβέρνηση να μην ανοίξει τώρα το θέμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece