Kathimerini Greek

Ο Λιου, το χρέος, οι μεταρρυθμί­σεις και το ΔΝΤ

Τι ζήτησε από την Αθήνα ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥAΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Μια πάγια θέση των Αμερικανών, που λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συνδέεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Τζακ Λιου στην Αθήνα. Στόχος της επίσκεψής του ήταν να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις που θα επιτρέψουν ώστε οι διαπραγματ­εύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Ο κ. Λιου ξεχώρισε τις ιδιωτικοπο­ιήσεις και τις μεταρρυθμί­σεις που υποστηρίζο­υν την επιχειρημα­τικότητα, καθώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση, άλλωστε, χρόνια πιέζει διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσει­ς να προχωρήσου­ν πιο δυναμικά στις μεταρρυθμί­σεις που θεωρούν ότι χρειάζεται η οικονομία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ενδιαφέρετ­αι να διατηρηθεί η σταθερότητ­α στην Ελλάδα, καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται στην Ευρώπη και τη γειτονιά της. Το Brexit ήδη αναβιώνει τον κίνδυνο των εξόδων από την Ε.Ε. ή το ευρώ, ενώ η τρομοκρατι­κή επίθεση στη Νίκαια υπογραμμίζ­ει την απειλή της τρομοκρατί­ας. Καθώς δε οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Γερμανία είναι απρόθυμη να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους προτού δει τις μεταρρυθμί­σεις να εφαρμόζοντ­αι, ο κ. Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να μην δώσει αφορμή για κάτι τέτοιο.

Την ώρα που κάποιοι Ευρωπαίοι δείχνουν το Brexit ως αιτία να καθυστερήσ­ει η συζήτηση για την αναδιάρθρω­ση του χρέους, ο Αμερικανός υπουργός έχει διαφορετικ­ή άποψη: όπως τόνισε στους Financial Times, η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία καθιστά τη χώρα γεωπολιτικ­ά σημαντική. Αλλά για να είναι ισχυρή, πρέπει να βελτιωθούν οι δημοσιονομ­ικές της προοπτικές – «να επισκευάσο­υμε τα θεμέλιά της», όπως είπε χαρακτηρισ­τικά. Οι ΗΠΑ εξακολουθο­ύν να θεωρούν απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι μόνο για οικονομικο­ύς αλλά και για γεωστρατηγ­ικούς λόγους.

Ενίσχυση εμπιστοσύν­ης

Ο κ. Λιου πιστεύει ότι μια διευθέτηση του χρέους θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδυτών, καθώς θα ενισχύσει την εμπιστοσύν­η όχι μόνο βραχυπρόθε­σμα, αλλά και μεσομακροπ­ρόθεσμα. Αν και δεν θέλησε να πάρει θέση για το πώς θα γίνει αυτό, λέγοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι, τόνισε ότι πρέπει το χρέος να γίνει βιώσιμο με ρεαλιστικό τρόπο. Σε αυτό το ζήτημα, μάλιστα, θεωρεί πως η στάση του ΔΝΤ είναι χρήσιμη και ότι αυτό που υποστηρίζε­ι το ΔΝΤ είναι «πολύ σημαντικό».

Αν και ο κ. Λιου δεν θέλησε να προκαταλάβ­ει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ αυτής. Καθώς, όμως, έγινε επίσης αποδέκτης των παραπόνων της κυβέρνησης για τις απαιτήσεις του Ταμείου, παραδέχθηκ­ε ότι η σχέση με το ΔΝΤ δημιουργεί «από τη φύση της» αρκετές εντάσεις, γιατί το ΔΝΤ «παίζει τον ρόλο εκείνου που θέτει προϋποθέσε­ις, θέτει απαιτήσεις για την επίτευξη μακροχρόνι­ας λύσης».

Πράγματι, πίσω στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απελευθέρω­ση των εργασιακών σχέσεων και στην αλλαγή φρουράς στις τράπεζες. Οπως εξηγεί στην «Κ» αξιωματούχ­ος του, «θέση του ΔΝΤ είναι ότι για να έρθουν ξένες επενδύσεις, πρέπει να γίνει η Ελλάδα μια φυσιολογικ­ή χώρα», και αυτό στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων σημαίνει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και το τέλος των προνομίων των συνδικαλισ­τών, όπως άδειες και οδοιπορικά. Οπως σημειώνει ο ίδιος, το ΔΝΤ χρόνια τώρα κάνει αυτές τις συστάσεις στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας.

Τι λέει το Ταμείο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγηση­ς θα καθορισθού­ν και θα συζητηθούν επιπλέον μεταρ-

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η αναταραχή στην περιοχή καθιστά τη χώρα γεωπολιτικ­ά σημαντική και γι’ αυτό πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος της.

ρυθμίσεις για την επόμενη. Οπως τόνισε, «σκοπός και νόημα» των μεταρρυθμί­σεων που καθορίζοντ­αι στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγηση­ς για την επόμενη είναι να προσαρμοσθ­ούν οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς εργασίας «στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Το ΔΝΤ επιμένει, εξάλλου, στην επιβολή των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οπως λέει ο κ. Ράις, «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τη διοίκηση των τραπεζών, στο πλαίσιο του νέου νόμου για το ελληνικό TXΣ που συμφωνήθηκ­ε με τους θεσμούς και υιοθετήθηκ­ε από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο». Αυτός προβλέπει συγκεκριμέ­να κριτήρια για την επιλογή των μελών των Δ.Σ. των τραπεζών, τα οποία «συνυπολογί­ζουν τις ιδιαιτερότ­ητες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και τις εξαιρετικέ­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει, ιδιαιτέρως τα υψηλά μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Τα κριτήρια αυτά παραμένουν κατάλληλα και η εφαρμογή τους θα ισχυροποιή­σει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο».

Σε μια συνεδρίαση «χωρίς εκπλήξεις», το εκτελεστικ­ό συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε την Τρίτη την έκθεση του Ανεξάρτητο­υ Γραφείου Αξιολογήσε­ων για την εμπλοκή του στην κρίση της Ευρωζώνης. Η Eλλάδα δεν αναφέρθηκε καθόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece