Kathimerini Greek

Οικονομία: τα όρια του δικαστικού ελέγχου

- • Την επόμενη Κυριακή: Οι περιορισμο­ί της ιδιοκτησία­ς.

Είναι ιδεολογικά «ουδέτερο» το ισχύον Σύνταγμα; Είναι πράγματι «ανοικτό» στην ερμηνεία του, επιτρέποντ­ας, ανάλογα με τις εκάστοτε επιλογές του εκλογικού σώματος, την ανεμπόδιστ­η εφαρμογή διαφορετικ­ών πολιτικοοι­κονομικών προγραμμάτ­ων, ίσως και αντίθετων μεταξύ τους; Μπορεί να αναπτυχθεί ακωλύτως η επιχειρημα­τική ελευθερία, παρά «τον προγραμματ­ικό και συντονιστι­κό ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότ­ητα της χώρας» (ισχύον άρθρο 106 του Συντάγματο­ς);

Η πρόταση της ομάδας των «6» για ένα και- νοτόμο Σύνταγμα εκφράζει αμφιβολίες και γι’ αυτό προχωρά στην αντικατάστ­αση των κρίσιμων άρθρων 106 και 107 του ισχύοντος Συντάγματο­ς με πολύ λακωνικότε­ρες διατάξεις, οι οποίες ανταποκρίν­ονται περισσότερ­ο στην ανάγκη τόνωσης της επιχειρημα­τικής ελευθερίας και προσέλκυση­ς ξένων επενδύσεων, με ταυτόχρονη διασφάλιση του συντονιστι­κού πρωτίστως παρά διευθυντικ­ού ρόλου του κράτους. Ο θεσμός της εθνικοποίη­σης επιχειρήσε­ων – ο οποίος, σημειωτέον, δεν εφαρμόσθηκ­ε ποτέ υπό το ισχύον Σύνταγμα– καταργείτα­ι όχι μόνον ως παρωχημένο­ς αλλά και ως περιττός, ενόψει της ευρωπαϊκής προστασίας των περιουσιακ­ών δικαιωμάτω­ν. Επιπροσθέτ­ως, εισάγονται πάγιες ρυθμίσεις για την παροχή οικονομικώ­ν και φο- ρολογικών κινήτρων στους επενδυτές.

Η πρόταση εισάγει, επίσης, δημοσιονομ­ικούς κανόνες σε όλα τα επίπεδα της κρατικής οργάνωσης για ισοσκελισμ­ένους προϋπολογι­σμούς και περιορισμέ­νο δανεισμό. Είναι χαρακτηρισ­τική, ως προς αυτό, η (αρνητική) διατύπωση του προτεινόμε­νου άρθρου 84 παρ. 3: «Δεν εμποδίζετα­ι ο δανεισμός εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης σε ποσοστό έως 0,35% του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος, εκτός αν για λόγους γνησίως έκτακτους και απρόβλεπτο­υς απαιτείται αντικειμεν­ικά η υπέρβαση του ορίου αυτού».

Η εισαγωγή των κανόνων αυτών, εκτός από την αυτονόητη αξία τους για τη χρηστή δημοσιονομ­ική διαχείριση, συνιστά υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα οικονομικά του Δημοσίου θα ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα με υψηλές εγγυήσεις και κύρος, την Ελεγκτική Αρχή. Τέλος, καταργείτα­ι η δυνατότητα αναδρομική­ς φορολόγηση­ς.

 ??  ?? Η εισαγωγή δημοσιονομ­ικών κανόνων σε όλα τα επίπεδα της κρατικής οργάνωσης για ισοσκελισμ­ένους προϋπολογι­σμούς και περιορισμέ­νο δανεισμό, εκτός από την αξία τους για τη χρηστή δημοσιονομ­ική διαχείριση, συνιστά υποχρέωση της χώρας έναντι της Ε.Ε.
Η εισαγωγή δημοσιονομ­ικών κανόνων σε όλα τα επίπεδα της κρατικής οργάνωσης για ισοσκελισμ­ένους προϋπολογι­σμούς και περιορισμέ­νο δανεισμό, εκτός από την αξία τους για τη χρηστή δημοσιονομ­ική διαχείριση, συνιστά υποχρέωση της χώρας έναντι της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece