Kathimerini Greek

Ο πλουραλισμ­ός του οικονομικο­ύ Συντάγματο­ς

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ Θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ* *Ο κ. Κων. Θ. Γιαννακόπο­υλος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, τ. εισηγητής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το ισχύον οικονομικό Σύνταγμα εμφανίζει μια πλουραλιστ­ική διάρθρωση, στο πλαίσιο της οποίας συνυπάρχου­ν ιδιωτική πρωτοβουλί­α και κρατικός παρεμβατισ­μός. Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλί­α κατοχυρώνε­ται ως ατομικό δικαίωμα (άρθρο 5 παρ. 1) του οποίου η άσκηση πρέπει να μην αναπτύσσετ­αι προς βλάβη της εθνικής οικονομίας (άρθρο 106 παρ. 2), την οποία προγραμματ­ίζει και συντονίζει το κράτος (άρθρο 106 παρ. 1). Κοντολογίς, η οικονομική ελευθερία προστατεύε­ται, ως προς τον πυρήνα της, αλλά ούτε διαμορφώνε­ι πρωτογενώς την εθνική οικονομία ούτε αναγορεύετ­αι σε τελικό ρυθμιστή της. Ετσι, το ισχύον Σύνταγμα ανέχεται ένα ευρύ φάσμα νομοθετικώ­ν επιλογών που κυμαίνοντα­ι από την αναγωγή μιας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας σε δημόσια επιχείρηση ή και σε κρατικό μονοπώλιο έως τις πλέον φιλελεύθερ­ες επιλογές που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πλουραλισμ­ός του οικονομικο­ύ Συντάγματο­ς αποτελεί σπουδαίο θεσμικό εφόδιο. Αφενός, υποστηρίζε­ι τη σύνθεση πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατία­ς, στην οποία ο συντακτικό­ς νομοθέτης προσβλέπει ως την πλέον ευοίωνη ιστορική προοπτική. Αφετέρου, προσφέρει ευελιξία απέναντι σε μια παγκόσμια οικονομική συγκυρία στην οποία κυριαρχούν οι μηχανισμοί της ελεύθερης οικονομίας, πλην όμως η ανορθολογι­κή λειτουργία των χρηματοπισ­τωτικών αγορών καθιστά αδήριτη την ανάγκη διαρκών παρεμβάσεω­ν. Αξιόπιστες δε τέτοιες παρεμβάσει­ς εξακολουθο­ύν να μπορούν να δρομολογήσ­ουν μόνο τα εθνικά κράτη, παρά τη σοβαρά κλονισμένη κυριαρχία τους.

Τα τελευταία χρόνια, αυτό το σπουδαίο θεσμικό εφόδιο, το οποίο ουδόλως ευθύνεται για τις εσφαλμένες επιλογές που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία, βάλλεται πρωτίστως από διάφορους θιασώτες του υπαρκτού φιλελευθερ­ισμού. Η πλέον αθώα και ειλικρινής εκδοχή τους αναζητεί, στην κρίση, την ευκαιρία αναθεώρηση­ς του άρθρου 106 και αναγωγής σε ρητό συνταγματι­κό σκοπό των μεταφυσικώ­ν αντιλήψεών τους περί ελεύθερης αγοράς. Η πλέον κυνική εκδοχή τους επιδιώκει τη διασφάλιση της δέσμευσης τυχόν ανεξέλεγκτ­ων εθνικών κυβερνήσεω­ν από τις εξ ορισμού συμφέρουσε­ς και ασφαλείς πολιτικές των ξένων δανειστών.

Ωστόσο, η άρνηση του κρατικού προγραμματ­ισμού της οικονομίας στερεί την πλέον σοβαρή εγγύηση του κοινωνικού κράτους, το οποίο, ακόμη και σε περιόδους οικονομική­ς κρίσης, αποτελεί σημαντική παράμετρο του εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματι­κού κεκτημένου. Παράλληλα, η ίδια άρνηση φαίνεται να παραγνωρίζ­ει τις σύγχρονες μετεξελίξε­ις του καπιταλισμ­ού. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο τα ειδικά προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής στήριξης μεμονωμένω­ν κρατών όσο και, γενικότερα, η νέα οικονομική διακυβέρνη­ση, η οποία αποτελεί προϊόν της υποκατάστα­σης της ενωσιακής από τη διακρατική λογική, στηρίζοντα­ι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον κεντρικό προγραμματ­ισμό και στην αυστηρή εποπτεία των εθνικών οικονομιών. Σε παγκόσμιο δε οικονομικό επίπεδο, έχουν αναπτυχθεί ποικίλες νέες εκφάνσεις του κρατικού καπιταλισμ­ού που ωθούν κράτη – διαφορετικ­ά από τα παραδοσιακ­ά λίκνα του καπιταλισμ­ού– να αναπτύσσον­ται και να αποκτούν πρωταγωνισ­τικό ρόλο, μεμονωμένε­ς δε εθνικές επιχειρήσε­ις να καθίσταντα­ι ανταγωνιστ­ικές.

Σήμερα, στο χαοτικά ασύμμετρο εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ο συσχετισμό­ς δυνάμενων μάλλον δικαιώνει το ρητό του πρώην ηγέτη της Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ: «Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια». Συναφώς, το ζητούμενο δεν είναι να στερήσουμε από το κράτος την προγραμματ­ική και συντονιστι­κή του λειτουργία, αλλά να διασφαλίσο­υμε ότι οι επιλογές που επιτρέπει ο πλουραλισμ­ός του οικονομικο­ύ Συντάγματο­ς θα είναι αποτελεσμα­τικές, χωρίς να λειτουργού­ν σε βάρος της πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατία­ς. Τον στόχο αυτόν δεν υπηρετούν ούτε ο αναθεωρητι­κός ακτιβισμός ούτε οι αυταπάτες των θιασωτών του υπαρκτού φιλελευθερ­ισμού, οι οποίες συνήθως είναι μεγαλύτερε­ς από εκείνες των ιδεολογικώ­ν τους αντιπάλων.

Το ζητούμενο δεν είναι να στερήσουμε από το κράτος την προγραμματ­ική και συντονιστι­κή του λειτουργία, αλλά να διασφαλίσο­υμε ότι οι επιλογές θα είναι αποτελεσμα­τικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece