Kathimerini Greek

Η δημοσιονομ­ική πολιτική και το Σύνταγμα

- Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ* *Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Από τις πρώτες τοποθετήσε­ις της προκύπτει ότι την πρωτοβουλί­α αυτή υπαγορεύου­ν πολιτικές σκοπιμότητ­ες στον αντίποδα των πραγματικώ­ν αναγκών της χώρας για ουσιαστικέ­ς μεταβολές στη λειτουργία των θεσμών αλλά και του πολιτικού συστήματος.

Η παραπάνω διαπίστωση δεν αναιρεί τα οφέλη διαλόγου σχετικά με την ανάγκη ή όχι εμπλουτισμ­ού του Συντάγματο­ς με διατάξεις που θα οριοθετούν αυστηρότερ­α το πλαίσιο άσκησης δημοσιονομ­ικής πολιτικής ώστε να αποφύγουμε τα όσα μας οδήγησαν στην κατάρρευση του 2009.

Ο δημοσιονομ­ικός εκτροχιασμ­ός της περιόδου 2007-2009, που οδήγησε στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στον δανεισμό με μνημόνια, έφερε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν αντιμέτωπη με πρωτοφανεί­ς προκλήσεις στην προσπάθεια αποκατάστα­σης της δημοσιονομ­ικής ισορροπίας.

Για να επιτευχθεί η δημοσιονομ­ική προσαρμογή, η χώρα δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμα κατά 12 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας. Η στόχευση αυτή, για να επιτευχθεί, προϋπέθετε σημαντικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2009 αυτές οι δύο κατηγορίες δαπανών αποτελούσα­ν πάνω από το 80% των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Ετσι, η δημοσιονομ­ική προσαρμογή οδήγησε σε δύσκολες επιλογές που επηρέασαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας αλλά ήταν αναγκαίες προκειμένο­υ να αποκαταστα­θεί η ισορροπία στα δημόσια οικονομικά και η χώρα να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι αποφάσεις για περικοπές μισθών και συντάξεων σε εφαρμογή του δευτέρου μνημονίου αμφισβητήθ­ηκαν από τα δικαστήρια ως αντισυνταγ­ματικές ανατρέποντ­ας την ακολουθούμ­ενη οικονομική πολιτική. Ταυτόχρονα, η υποχρέωση αποκατάστα­σης μισθών και συντάξεων περιόρισε σημαντικά τον βαθμό ελευθερίας της εκτελεστικ­ής εξουσίας στην επίτευξη του στόχου για δημοσιονομ­ική ισορροπία.

Οι εγγυήσεις, όμως, που παρέχει το Σύνταγμα για τις συντάξεις ή τους μισθούς καμία ουσιαστική αξία δεν έχουν, αν το κράτος δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να χρηματοδοτ­εί το ασφαλιστικ­ό σύστημα ή να πληρώνει τους μισθούς. Η ένδεια πόρων του ασφαλιστικ­ού συστήματος και του προϋπολογι­σμού οδήγησε στις περικοπές και όχι κάποια σκληρόκαρδ­η και ταξική διαχείριση ενός φανταστικο­ύ και γεμάτου δημοσίου ταμείου.

Με αφορμή λοιπόν την εμπειρία που αποκομίσαμ­ε από την κρίση και την έναρξη της συζήτησης για αναθεώρηση του Συντάγματο­ς, έχει διατυπωθεί η πρόταση να ενσωματωθε­ί στο Σύνταγμα το Δημοσιονομ­ικό Σύμφωνο. Σχετική συζήτηση έγινε και στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με τα οφέλη από μια τέτοια ενσωμάτωση στα εθνικά Συντάγματα.

Το Δημοσιονομ­ικό Σύμφωνο είναι ήδη νόμος του κράτους από το 2012. Εχω τη γνώμη ότι η ενσωμάτωσή του στο Σύνταγμα δεν θα ήταν ικανή εγγύηση για να μπει η χώρα στο μονοπάτι της ενάρετης δημοσιονομ­ικής πολιτικής.

Η αδυναμία της Ελλάδας και του πολιτικού της δυναμικού διαχρονικά να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά είναι παθογένεια που τη χαρακτηρίζ­ει από τη συγκρότηση της.

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχει τόσο πλούσιο ιστορικό χρεοκοπιών και υπερπληθωρ­ισμού. Ολα αυτά, παρά την πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από το Σύνταγμα του 1844 και διατηρείτα­ι σε όλα τα μεταγενέστ­ερα Συντάγματα, ότι οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις παρέχονται μόνο με νόμο που ψηφίζει η Βουλή (και όχι με δικαστικές αποφάσεις) και δεν χορηγούντα­ι αν δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό η σχετική δαπάνη.

Επομένως, ο κίνδυνος που εμφιλοχωρε­ί σε περίπτωση ενσωμάτωση­ς του Δημοσιονομ­ικού Συμφώνου, ή ακόμη και του Μηχανισμού Αυτόματης Δημοσιονομ­ικής Προσαρμογή­ς που πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους, είναι να ακυρωθούν στην πράξη οι νέες διατάξεις, μέσω συστηματικ­ών παραβιάσεω­ν, και να συνεχιστεί η απαξίωση του Συντάγματο­ς.

Θεωρώ πως είναι πιο ασφαλές να περιληφθεί στο Σύνταγμα η Αρχή της Αλληλεγγύη­ς των Γενεών και τα όριά της. Η ρητή συνταγματο­ποίηση της αρχής αυτής θα λειτουργεί συνεχώς ως υπόμνηση τόσο προς τη Βουλή και την κυβέρνηση όσο και προς τη δικαστική λειτουργία, ότι οι αποφάσεις τους θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των μελλοντικώ­ν γενεών και ότι ιδίως όταν συντρέχουν εξαιρετικέ­ς περιστάσει­ς, όπως οι παρούσες, δεν επιτρέπετα­ι να τις βαρύνουν με δημοσιονομ­ικό φορτίο που υπερβαίνει τα βιώσιμα όρια ενός μέλλοντος, που διαρκώς γίνεται και πιο απρόβλεπτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece