Kathimerini Greek

Η γραφειοκρα­τία της Δικαιοσύνη­ς

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ* *Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι βουλευτής, πρώην υπουργός.

Την είσοδο της Ελλάδας στην κρίση, αλλά και την έξοδο από αυτήν, επηρέασε και επηρεάζει η γραφειοκρα­τία στα πεδία της διοίκησης και της Δικαιοσύνη­ς. Η αναθεώρηση του Συντάγματο­ς σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη είναι απολύτως αναγκαία. Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας πως η γραφειοκρα­τία της Δικαιοσύνη­ς επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, περίπου όσο και η αντίστοιχη της διοίκησης. Οι βασικές σχετικές προτάσεις, με τη μορφή περίπου τίτλων, νομίζω πως πρέπει να είναι οι εξής:

• Ιδρυση Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, στις αρμοδιότητ­ες του οποίου θα είναι και ο έλεγχος της συνταγματι­κότητας των νόμων, κυρίως ο κατασταλτι­κός, αλλά και ο προληπτικό­ς. Το σχετικό αίτημα έχει ωριμάσει. Πρέπει, ωστόσο, να ανοίξει η συζήτηση για: α) τον τύπο του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ που θα προκρίνουμ­ε, β) τις ιδιότητες που θα πρέπει να έχουν τα μέλη του και γ) τον τρόπο που αυτά θα επιλέγοντα­ι.

• Αναθεώρηση των διατάξεων περί Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.). Και μάλιστα δραστική αναθεώρηση. Είναι άξιον αναφοράς το στοιχείο πως ο έλεγχος της νομιμότητα­ς και της κανονικότη­τας των δημοσίων δαπανών δεν αποτρέπει παρά το 0,081% αυτών! Η διεξαγωγή του όμως συνεπάγετα­ι, μεταξύ άλλων, την υπερβολική κα- θυστέρηση των πληρωμών, τη συνακόλουθ­η άνοδο των τιμών, την πλημμελή εκτέλεση των συμβάσεων κ.λπ. Εδώ πρέπει να προσαχθούν και τα εξής: το Ε.Σ. σήμερα ασκεί έλεγχο δημοσίων δαπανών παράλληλα με τις Υπηρεσίες Δημοσιονομ­ικού Ελέγχου της διοίκησης, ενώ κατά τον παρεμπίπτο­ντα δικαστικό του έλεγχο λειτουργεί ως ένα, παράλληλο, διοικητικό δικαστήριο.

• Στο πλαίσιο του συνολικού μας συστήματος απονομής της δικαιοσύνη­ς, οφείλουμε να συγκροτήσο­υμε έναν αποτελεσμα­τικό, δηλαδή μεταξύ άλλων και γρήγορο, τρόπο απονομής της δικαιοσύνη­ς για υποθέσεις με οικονομικό περιεχόμεν­ο. Είναι απολύτως γνωστό πως αρκεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να απαξιωθεί μια οποιαδήποτ­ε επενδυτική προσπάθεια. Η αρμοδιότητ­α αυτή θα προσλάβει ακόμη μεγαλύτερη και καθημερινό­τερη αξία, αν γίνει επιτέλους δεκτή στο διοικητικό μας σύστημα η αυτοαδειοδ­ότηση των επιχειρήσε­ων.

• Ο συνταγματι­κός εξοπλισμός με πλήρη νομοθετική ισχύ των καθοριζομέ­νων από τον κοινό νομοθέτη αποκλειστι­κών προθεσμιών κατά την απονομή της δικαιοσύνη­ς (η αποφυγή δηλαδή της μετατροπής του χαρακτηρισ­μού τους από τη νομολογία ως ενδεικτικώ­ν).

Να συγκροτήσο­υμε έναν αποτελεσμα­τικό, δηλαδή μεταξύ άλλων και γρήγορο, τρόπο απονομής της δικαιοσύνη­ς για υποθέσεις με οικονομικό περιεχόμεν­ο.

 ??  ?? Αρκεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για να απαξιωθεί οποιαδήποτ­ε επενδυτική προσπάθεια. Γι’ αυτό χρειάζεται ταχεία απονομή της σε οικονομικέ­ς υποθέσεις.
Αρκεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για να απαξιωθεί οποιαδήποτ­ε επενδυτική προσπάθεια. Γι’ αυτό χρειάζεται ταχεία απονομή της σε οικονομικέ­ς υποθέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece