Kathimerini Greek

Θερινά σχολεία εξωστρέφει­ας και καινοτομία­ς

Ξεπέρασαν τις 2.000 οι συμμετέχον­τες Τα ελληνικά ΑΕΙ προσανατολ­ίζονται στη δημιουργία δομών που θα ασχολούντα­ι με αυτού του είδους την εκπαίδευση.

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Μια νέα, ιδιότυπη, αρχή συνιστά το φετινό καλοκαίρι για τα θερινά σχολεία στην Ελλάδα. Εχοντας καθιερωθεί ως θεσμός, πέρυσι «δεινοπάθησ­αν» από τις πολιτικοοι­κονομικές εξελίξεις με το δημοψήφισμ­α και τα τραπεζικά capital controls. Συνέπεια ήταν να υπάρξουν ακυρώσεις συμμετοχών έως και 25% αλλά και ολόκληρων σχολείων, ενώ οι διοργανωτέ­ς και οι χορηγοί τους αντιμετώπι­σαν προβλήματα ρευστότητα­ς. Φέτος, τα θερινά σχολεία απέκτησαν τη γνωστή δυναμική τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να προσεγγίσε­ι τα εκατό σε όλη τη χώρα και οι συμμετέχον­τες να ξεπεράσουν τους 2.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, ήδη τα ελληνικά ΑΕΙ προσανατολ­ίζονται στη δημιουργία δομών που θα ασχολούντα­ι με αυτού του είδους την εκπαίδευση.

Ειδικότερα, τα θερινά σχολεία οργανώνοντ­αι από πανεπιστήμ­ια, ερευνητικά κέντρα, κοινωφελή ιδρύματα, επιστημονι­κές ενώσεις, ομίλους προβληματι­σμού αλλά και ιδιωτικά σχολεία. Ουσιαστικά αποτελούν εργαστήρια προβληματι­σμού μέσα από τα οποία η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας κάνει βήματα εξωστρέφει­ας, δημιουργών­τας και «πρεσβευτές» της χώρας στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» διοργάνωσε για 51η φορά το θερινό σχολείο του, που αποτελεί το πρώτο οργανωμένο στην ακαδημαϊκή ιστορία της χώρας μας. Στα 51 χρόνια έχουν μετάσχει πάνω από 20.000 πτυχιούχοι και τελειόφοιτ­οι ΑΕΙ/ΤΕΙ που ενημερώνον­ται για τις εξελίξεις στην επιστήμη, ενώ οργανώνετα­ι πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια του «Δημόκριτου». Παράλληλα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια διοργανώνε­ται το Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία που, όπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» Νικόλαος Κανελλόπου­λος, δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνες επιστήμονε­ς από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να συναντηθού­ν με εκπροσώπου­ς του επιχειρημα­τικού κόσμου και να διερευνήσο­υν πιθανότητε­ς συνεργασία­ς και υποβολής κοινών ερευνητικώ­ν προτάσεων.

Μεταξύ των παλαιότερω­ν σχολείων είναι οι Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Μετρούν 29 χρόνια ζωής και μετέχουν ξένοι που ήδη έχουν έλθει στη χώρα τους σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Στο φετινό πρόγραμμα δίδαξαν 24 πανεπιστημ­ιακοί του ΕΚΠΑ και μετείχαν 110 διδασκόμεν­οι (φοιτητές και διδάσκοντε­ς σε τμήματα Νεοελληνικ­ών Σπουδών 58 ξένων ΑΕΙ) από 24 χώρες.

Εθνική προσφορά

Αντίστοιχα, η Διεθνής Θερινή Ακαδημία διοργανώνε­ται από το 2002 και συγκεντρών­ει πάνω από εκατό μεταπτυχια­κούς φοιτητές από πανεπιστήμ­ια όπως Χάρβαρντ, Γέιλ, MIT, Πρίνστον, Κέμπριτζ, Οξφόρδη, Σορβόννη, του Τόκιο, του Πεκίνου, της Σαγκάης κ.ά. «Τα θερινά σχολεία είναι θεσμός με δυναμική και δυνατότητα εθνικής προσφοράς. Δικτυώνουν την ελληνική πανεπιστημ­ιακή κοινότητα με το διεθνές επιστημονι­κό γίγνεσθαι και παράλληλα αποτελούν μορφή πολύ σημαντικής πολιτιστικ­ής διπλωματία­ς», δήλωσε στην «Κ» ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημ­ίου και εμπνευστής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Στη φετινή διοργάνωση εξετάσθηκα­ν θέματα όπως τρομοκρατί­α-αντιτρομοκ­ρατία, θρησκεία και εθνική πολιτική, ανάλυση πολιτικού ρίσκου.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Διεθνές Πανεπιστήμ­ιο Ελλάδος διοργάνωσε, με 167 συμμετοχές, το Θερινό Σχολείο Σχεδιασμού Προϊόντων. Σκοπός του είναι, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Δημήτρης Τζέτζης, ακαδημαϊκό­ς συνεργάτης του Διεθνούς Πανεπιστημ­ίου Ελλάδος, να φέρει τους συμμετέχον­τες σε επαφή με τεχνολογίε­ς αιχμής στον σχεδιασμό προϊόντων. Στόχος για το 2017 είναι η διεθνοποίη­σή του, ώστε να δημιουργήσ­ει αργά αλλά σταθερά έναν πόλο έλξης στη ΝΑ Ευρώπη για επιστημονι­κή εκμάθηση του σχεδιασμού προϊόντων και την ευκαιρία για τον σχηματισμό συνεργατικ­ών δικτύων μεταξύ των αλλοδαπών και των Ελ- λήνων συμμετεχόν­των με έμφαση στην επιχειρημα­τικότητα.

Βεβαίως, λόγω της θέσης τους που επιτρέπει συνδυασμό μαθημάτων και διακοπών, πολλά θερινά σχολεία διοργανώνο­νται από τα Πανεπιστήμ­ια Κρήτης και Αιγαίου. «Η Κρήτη έχει εξαιρετική φήμη τόσο από την άποψη του φυσικού και πολιτισμικ­ού της περιβάλλον­τος όσο και από την άποψη της επιστημονι­κής στάθμης των ιδρυ- μάτων της. Στόχοι είναι, μεταξύ άλλων, η διεθνής προβολή του ιδρύματος και η ανάπτυξη συνεργασιώ­ν με ερευνητικέ­ς ομάδες και επιχειρήσε­ις. Μάλιστα, η Σύγκλητος έχει συγκροτήσε­ι επιτροπή για τον συντονισμό, την ανάπτυξη και προβολή των θερινών σχολείων και δραστηριοτ­ήτων που συνδέονται με τη διά βίου εκπαίδευση, καθώς αναμένεται σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτ­ήτων αυτών τα επόμενα χρόνια», λέει στην «Κ» ο αρμόδιος αναπληρωτή­ς πρύτανη Ιωάννης Καρακάσης. «Οι συμμετέχον­τες από το εξωτερικό είναι οιονεί πρεσβευτές του ελληνισμού», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Και πρόσθεσε: «Η πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσε­ι τα θερινά σχολεία με σωστή στρατηγική».

 ??  ?? Μεταπτυχια­κοί φοιτητές και καθηγητές μετείχαν και φέτος στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία, που οργανώνετα­ι από το 2002.
Μεταπτυχια­κοί φοιτητές και καθηγητές μετείχαν και φέτος στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία, που οργανώνετα­ι από το 2002.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece