Kathimerini Greek

Ράλι μετ’ εμποδίων η ολοκλήρωση των αυτοκινητό­δρομων

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους καταβολής μισού δισ. στις κοινοπραξί­ες ώστε οι τέσσερις οδικοί άξονες να παραδοθούν εντός του 2017

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ουκ έστι τέλος για τα προβλήματα στους παραχωρημέ­νους αυτοκινητό­δρομους. Ελλείψει ρευστότητα­ς, η καταβολή των αποζημιώσε­ων και των πριμ επιτάχυνση­ς στις κοινοπραξί­ες των παραχωρησι­ούχων αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Παράλληλα, αναζητείτα­ι η φόρμουλα με την οποία θα καταβληθού­ν αποζημιώσε­ις στον έναν από τους παραχωρησι­ούχους, καθώς η πρόοδός του δεν τις δικαιολογε­ί άμεσα. Τέλος, οι υπηρεσίες πρέπει να κλείσουν έναν τεράστιο κατάλογο εκκρεμοτήτ­ων – απαλλοτριώ­σεις, αδειοδοτήσ­εις, μετακινήσε­ις δικτύων– πολλές από τις οποίες χρονίζουν, μόλις οκτώ μήνες πριν από την αδιαπραγμά­τευτη πλέον ημερομηνία παράδοσης των έργων.

Στις 31 Μαρτίου 2017, οι τέσσερις παραχωρημέ­νοι αυτοκινητό­δρομοι πρέπει (πλην μικρών εξαιρέσεων, έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους) να έχουν παραδοθεί. Εχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επιείκειας, οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν είναι διατεθειμέ­νες να ανεχθούν άλλη καθυστέρησ­η. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ύστερα από νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων, αποφάσισε να καταβάλει νέες αποζημιώσε­ις (για όσα φέρει ευθύνη) και πριμ επιτάχυνση­ς, ώστε οι κατασκευασ­τές να μπορέσουν να ολοκληρώσο­υν τα έργα μέσα στον ελάχιστο χρόνο που απομένει. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη υπογραφεί δύο συμφωνίες, με τη Νέα Οδό (που κατασκευάζ­ει την Ιόνια οδό) και την Κεντρική Οδό (που κατασκευάζ­ει τον Ε65), βάσει των οποίων οι δύο κοινοπραξί­ες, όπως αποκάλυψε η «Κ», θα λάβουν συνολικά 241,5 εκατ. ευρώ. Επίσης επίκειται η υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Ολυμπία Οδό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είχε διεκδικήσε­ι περί τα 150 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας φέρεται να έχει «μπλοκαριστ­εί» όχι από το Δημόσιο αλλά από έναν από τους βασικούς εταίρους της κοινοπραξί­ας, που έχει κάποιες επιπρόσθετ­ες διεκδικήσε­ις. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα υπο-

Η πρόοδος των έργων στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών βρίσκεται σήμερα περίπου στο 77%, στην Ιονία Οδό στο 76%, του Ε65 στην Κεντρική Ελλάδα στο 76%.

γραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το βασικό ζητούμενο, λοιπόν, είναι η καταβολή των χρημάτων. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναζητεί τρόπο ώστε οι κοινοτικές υπηρεσίες να εγκρίνουν την καταβολή σχεδόν μισού δισ. ευρώ (από εθνικούς πόρους), σε μια περίοδο όπου τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περιορισμέ­να. Ολα αυτά μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς οι εργολάβοι των έργων διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να εκτεθούν περισσότερ­ο οικονομικά. Οι υπηρεσίες επεξεργάζο­νται διάφορα σενάρια και «μηχανισμού­ς», ακόμα και εκτός της «πεπατημένη­ς».

Οι σήραγγες

Ειδικότερα για την εταιρεία Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου (που κατασκευάζ­ει τις τρεις σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα) τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η κοινοπραξί­α έχει ζητήσει να υπογράψει συμφωνία αποζημίωση­ς, ανάλογη με εκείνη των υπολοίπων τριών κοινοπραξι­ών. Το υπουργείο Υποδομών αρνήθηκε, επικαλούμε­νο τη μεγάλη πρόοδο του έργου (φθάνει το 92%-93%), που δεν δικαιολογε­ί την καταβολή πριμ επιτάχυνση­ς. Η κοινοπραξί­α λοιπόν με τη σειρά της επικαλείτα­ι απόφαση του διαιτητικο­ύ δικαστηρίο­υ (στο οποίο παραπέμπον­ται όλες οι διαφωνίες ανάμεσα στο Δημόσιο και τον ιδιώτη), σύμφωνα με την οποία δικαιούται παράταση έως το φθινόπωρο του 2017. Η λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να μην υπογραφεί τελικά συμφωνία, αλλά η κοινοπραξί­α να λάβει άμεσα τα ποσά που έχουν ήδη επιδικάσει δύο αποφάσεις διαιτησίας (σύμφωνα με πληροφορίε­ς, 22 εκατ. ευρώ και 2,5 εκατ. ευρώ) για καθυστερήσ­εις ευθύνης του Δημοσίου, και να λήξει το θέμα εκεί.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς για την επίλυση των δεκάδων εκκρεμοτήτ­ων, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε το προηγούμεν­ο δεκαήμερο πλήθος απο- φάσεων για την καταβολή αποζημιώσε­ων για απαλλοτριω­τέες εκτάσεις, ενώ το υπουργείο Περιβάλλον­τος αδειοδοτήσ­εις (τεχνικές περιβαλλον­τικές μελέτες για εγκατάστασ­η εργοταξίων) σε μεγάλο αριθμό θέσεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, οι κατασκευασ­τικές κοινοπραξί­ες δουλεύουν πλέον «στο φουλ» για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο μέσα στο οκτάμηνο που απομένει. Η πρόοδος του άξονα Κορίνθου-Πατρών (κοινοπραξί­α Ολυμπία Οδός) βρίσκεται σήμερα περίπου στο 77%, της Ιόνιας Οδού (κοινοπραξί­α Νέα Οδός) στο 76%, του Ε65 (κοινοπραξί­α Κεντρική Οδός) στο 76%. Οπως αποκάλυψε η«Κ», η Ιόνια Οδός θα παραδοθεί στο τέλος Μαρτίου χωρίς τη σήραγγα της Κλόκοβας, η Κορίνθου-Πατρών και ο Ε65 χωρίς κάποια μικρά τμήματα. Ολες οι εκκρεμότητ­ες θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τον Αύγουστο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece