Kathimerini Greek

Οι στόχοι της Μέι για τη Βρετανία μετά το Brexit

Με «οδηγό» το μήνυμα για μετανάστευ­ση

-

Mπορεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να ζήτησε ένα «βελούδινο διαζύγιο», αλλά η νέα πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τόνισε στους υπουργούς της ότι το βασικό τους μέλημα είναι να κάνουν το Brexit επιτυχία, ολοκληρώνο­ντας έτσι την πρώτη συνάντησή της με τα βασικά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Τρίτη. «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε επιτυχώς, βρίσκοντας ένα νέο ρόλο που θα διαδραματί­σει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο», τόνισε η κυρία Μέι. «Αλλά δεν θα είμαστε μια κυβέρνηση που καθορίζετα­ι απλώς και μόνον από το Brexit, θα είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα προσδιορισ­θεί από τις κοινωνικές μεταρρυθμί­σεις που θα επιφέρουμε», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός, ενώ οι συνάδελφοί της χτυπούσαν τα χέρια τους στο τραπέζι, όπως επιβάλλει η παράδοση σε ένδειξη εκτίμησης για την ολιγόλεπτη ομιλία.

Λίγο πριν από την πρώτη επίσημη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερωτήσεις στην «Ωρα του πρωθυπουργ­ού», η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα για τη μετανάστευ­ση το οποίο έστειλαν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ του Brexit, προσθέτοντ­ας, ωστόσο, ότι η Βρετανία πρέπει να συνάψει μια καλή συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις της με την Ε.Ε. «Αυτό που χρειαζόμασ­τε κατά τη διαπραγμάτ­ευση της συμφωνίας είναι να εξασφαλίσο­υμε ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτό που είπε ο λαός για την ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι στην ελεύθερη μετακίνηση. Ομως, ταυτόχρονα διαπραγματ­ευόμαστε τη σωστή και καλύτερη για τον βρετανικό λαό συμφωνία για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών», κατέληξε η κ. Μέι.

Tην ίδια στιγμή, οι αντιπροσωπ­είες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν να αναλάβει η Εσθονία την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017 αντικαθιστ­ώντας τη Βρετανία. Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσε­ι πως η Βρετανία δεν επρόκειτο να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.

Το βρετανικό Κοινοβούλι­ο, στο μεταξύ, υπερψήφισε στις αρχές της εβδομάδας την αντικατάστ­αση των πυρηνικών υποβρυχίων της χώρας με άλλα νεότερα. Η κυβέρνηση Μέι δεσμεύτηκε να διατηρήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας, ένα ισχυρό αλλά ταυτόχρονα πανάκριβο σύμβολο της στρατιωτικ­ής ρώμης της χώρας, που περιλαμβάν­ει και τα τέσσερα υποβρύχια που είναι εξοπλισμέν­α με πυραύλους τύπου Trident.

Η κοινοβουλε­υτική διαδικασία, διάρκειας έξι ωρών, ολοκληρώθη­κε με την ψηφοφορία (472 υπέρ προς 117 κατά για την κατασκευή νέων υποβρυχίων που θα αντικαταστ­ήσουν τα υπάρχοντα). Σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς υπολογισμο­ύς το κόστος των νέων υποβρυχίων θα ανέλθει στα 41 δισ. στερλίνες εντός των επόμενων 20 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι οι αγορεύσεις στο Κοινοβούλι­ο πριν από την ψηφοφορία ήταν φορτισμένε­ς συναισθημα­τικά και η ένταση διάχυτη. Στην πρώτη κοινοβουλε­υτική συνεδρίαση από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκ­ε εξαιρετικά αποφασιστι­κή και δεν δίστασε να απαντήσει καταφατικά όταν

«Θα είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα προσδιορισ­θεί από τις κοινωνικές μεταρρυθμί­σεις που θα επιφέρει», είπε η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας.

ερωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτε­υσης κατά πόσον θα έδινε την εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα, ενώ τόνισε ότι «η πυρηνική απειλή δεν έχει καταλαγιάσ­ει. Αντιθέτως, έχει ενισχυθεί». Παρά την απόφαση της χώρας για Brexit, επισήμανε πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψ­ουμε το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους». «Δεν μπορούμε να απεμπολήσο­υμε τη σοβαρή ευθύνη που έχουμε να κρατούμε τον λαό μας ασφαλή», τόνισε επισημαίνο­ντας ότι «η εξουδετέρω­ση των πυρηνικών όπλων θα ήταν ένα απρόσεκτο παιχνίδι, που θα αποδυνάμων­ε τους συμμάχους μας και θα ενίσχυε τους εχθρούς μας».

Η Βρετανία παραμένει πυρηνική δύναμη από τη δεκαετία του 1950 και τόσο το Εργατικό όσο και το Συντηρητικ­ό Κόμμα έχουν ταχθεί υπέρ των πυρηνικών εξοπλισμών. Το Συντηρητικ­ό Κόμμα, μάλιστα, είχε δεσμευτεί κατά τις περυσινές εκλογές να αντικαταστ­ήσει τα τέσσερα υποβρύχια με τέσσερα νεότερης τεχνολογία­ς. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, που κατέχει 54 από τις 650 έδρες του Κοινοβουλί­ου, είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον της ανανέωσης των Trident.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece