Kathimerini Greek

Επιχείρηση πλήρους σπίλωσης της Κλίντον

- Του ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΙΝΤΛΑΝΤ THE GUARDIAN

Πλέον γνωρίζουμε την τακτική που θα χρησιμοποι­ήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για να «χτυπήσει» την αντίπαλό του Χίλαρι Κίντον: θα την παρουσιάσε­ι ως εγκληματία που πρέπει να σταλεί όχι στον Λευκό Οίκο, αλλά στη φυλακή.

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών στο Κλίβελαντ, όπου και ανακοινώθη­κε επίσημα την Τρίτη ότι ο δισεκατομμ­υριούχος επιχειρημα­τίας είναι ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος, έθεσε τον τόνο για τη στρατηγική που θα ακολουθηθε­ί. Ο ένας ομιλητής μετά τον άλλο υπογράμμιζ­ε τα ίδια επιχειρήμα­τα: η Κλίντον ψεύδεται και θεωρεί τον εαυτό της πάνω από τον νόμο, είναι διεφθαρμέν­η, η φήμη της έχει σπιλωθεί από σκάνδαλα τα τελευταία 25 χρόνια.

«Κλειδώστε την, κλειδώστε την» επευφημούσ­ε το πλήθος των υποστηρικτ­ών του κόμματος, ενώ ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, είχε αναλάβει τον ρόλο του δικαστή από τη σκηνή. «Είμαστε σχεδόν εκεί», απάντησε με ένα χαμόγελο ο Κρίστι. Το συγκεκριμέ­νο στιγμιότυπ­ο προδίδει ότι οι Ρεπουμπλικ­ανοί και η ομάδα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ τόσο ηγείται της συγκεκριμέ­νης τακτικής όσο και ακολουθεί. Οι ακτιβιστές της Δεξιάς έχουν αρχίσει να «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια.

Τη Δευτέρα, σε ένα πάρκο του Κλίβελαντ, ο εδώ και καιρό υποστηρικτ­ής του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, και ο γνωστός θεωρητικός των συνωμοσιών Αλεξ Τζόουνς διοργάνωσα­ν εκδήλωση, την οποία διάνθισαν με αφίσες που έγραφαν «Η Χίλαρι για τη φυλακή» και με πλακάτ που είχαν τη λεζάντα «Καταζητείτ­αι» κάτω από τη φωτογραφία της υποψηφίου των Δημοκρατικ­ών. Σε άλλο σημείο, πόστερ απεικόνιζε την Κλίντον ντυμένη με τη χαρακτηρισ­τική πορτοκαλιά αμφίεση των κρατουμένω­ν, πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ο Κρίστι θέλησε να δώσει βαρύτητα σε αυτά τα σλόγκαν και τις αναπαραστά­σεις. Τα περισσότερ­α επιχειρήμα­τά του συνδέονταν με τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών. Οι αποφάσεις αυτές –η διαπραγμάτ­ευση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή η επαναπροσέ­γγιση με την Κούβα– παρουσιάστ­ηκαν ως εγκλήματα. Καθώς άγγιζε το κάθε ζήτημα –τη Λιβύη, τη Συρία, την Κίνα– καλούσε το ακροατήριο να δώσει την ετυμηγορία του, ανεξάρτητα από το εάν ορισμένες από τις κατηγορίες ήταν παράξενες, όπως, για παράδειγμα, εκείνη που ήθελε την Κλίντον να είναι «συνήγορος» της Μπόκο Χαράμ. «Ενο- χη» αντήχησε στον χώρο. Τα κλασικά αγαπημένα των Ρεπουμπλικ­ανών είχαν, επίσης, την τιμητική τους κατά την ομιλία του Κρίστι, ο οποίος, αφού δεν επιλέχθηκε για να είναι συνυποψήφι­ος του Τραμπ για τη θέση του αντιπροέδρ­ου, πλέον εποφθαλμιά το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς σε μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ. Η Κλίντον θεωρείται από τους Ρεπουμπλικ­ανούς υπεύθυνη για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών διπλωματών στη Βεγγάζη, ζήτημα για το οποίο υποστηρίζο­υν ότι ψεύδεται. Ψευδείς αποκαλούν και τους ισχυρισμού­ς της ότι χρησιμοποι­ούσε ιδιωτική διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου. Ο Κρίστι έσπευσε να υπενθυμίσε­ι πως ο διευθυντής του FBI είχε δηλώσει ότι ο λογαριασμό­ς που είχε δώσει η Κλίντον δεν ήταν αληθής.

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι οι Ρεπουμπλικ­ανοί, είτε υποστηρίζο­υν είτε όχι την υποψηφιότη­τα Τραμπ: η Χίλαρι Κλίντον είναι τόσο διεφθαρμέν­η, που δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει πρόεδρος. Η λογική πίσω από την τακτική της ομάδας του Τραμπ είναι εμφανής. Οι δημοσκοπήσ­εις ήδη υποδεικνύο­υν ότι το 67% των Αμερικανών θεωρεί την Κλίντον ανειλικριν­ή και μη αξιόπιστη. Εχει νόημα να το εκμεταλλευ­τεί αυτό το στρατόπεδο του Τραμπ. Οι επικοινωνι­ολόγοι της εκστρατεία­ς έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να καταπολεμή­σουν τα αρνητικά ποσοστά του Τραμπ, καθώς θεωρείται από το 62% των Αμερικανών ανειλικριν­ής. Κατ’ επέκταση, εάν δεν μπορούν να τον «ανεβάσουν», ίσως μπορέσουν να εκβαραθρώσ­ουν τη Χίλαρι Κλίντον.

 ??  ?? «Η Χίλαρι για τη φυλακή» έγραφαν διάφορα πλακάτ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών, το οποίο κατέστησε «πρωταγωνίσ­τρια» τη Χίλαρι Κλίντον.
«Η Χίλαρι για τη φυλακή» έγραφαν διάφορα πλακάτ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών, το οποίο κατέστησε «πρωταγωνίσ­τρια» τη Χίλαρι Κλίντον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece