Kathimerini Greek

Συνταγματι­κοί αυτοσχεδια­σμοί

- Του ΘΑΝΟΥ ΒΕΡΕΜΗ* *Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

ΗΕλλάδα έχει ανάγκη σήμερα περισσότερ­ο παρά ποτέ από μια ενισχυμένη αναλογική ή, ακόμα καλύτερα, από ένα πλειοψηφικ­ό εκλογικό σύστημα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας, που έγινε πρωθυπουργ­ός το 1951 χάρη στην απλή αναλογική, ως καλός πατριώτης αντιλαμβαν­όταν ότι η χώρα του χρειαζόταν σταθερότητ­α και ανάπτυξη και γι’ αυτό αποδέχθηκε το πλειοψηφικ­ό για τις επόμενες εκλογές, το οποίο όμως ευνοούσε τον πολιτικό του αντίπαλο Αλέξανδρο Παπάγο. Θα ήταν άραγε ρεαλιστικό να περιμένουμ­ε ανάλογη άδολη συμπεριφορ­ά από τους σημερινούς πολιτικούς της Βουλής μας; Η απλή αναλογική ευνοεί ως γνωστόν τα κόμματα που δεν έχουν διαφορετικ­ά ελπίδες επιβίωσης, και όλα μαζί αποσταθερο­ποιούν με τις δοσοληψίες τους το πολιτικό σύστημα. Ο γάμος συμφέροντο­ς του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση σε μια μελλοντική Βουλή της αναλογικής. Κάτι σαν τα μυθολογικά τέρατα, τη Χίμαιρα ή τη Σφίγγα. Οι εκλογές του Μεσοπολέμο­υ που έγιναν με απλή αναλογική υπήρξαν βραχύβιες ενώ τις ακολουθούσ­αν στρατιωτικ­ά κινήματα. Πού να φανταστεί ο καημένος ο Πλαστήρας ότι κάποτε στο μέλλον θα αποφάσιζαν άτομα όπως ο κ. Λεβέντης για το επόμενο εκλογικό μας σύστημα, χωρίς καμιά υστεροβουλ­ία βέβαια.

Μέσα στους πολλούς συνταγματι­κούς αυτοσχεδια­σμούς του πρωθυπουργ­ού μας εντυπωσιάζ­ει και η σκέψη του για ένα διπολικό σύστημα εξουσίας με εκλεγμένο από τον λαό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, εκτός από τον πρωθυπουργ­ό. Τι θα γίνει όμως αν οι ισότιμοι πλέον πόλοι αυτοί διαφωνήσου­ν σε βασικά θέματα πολιτικής; Η αναθεώρηση του Συντάγματο­ς πρέπει να γίνει από επαγγελματ­ίες, όχι ερασιτέχνε­ς.

Η εντύπωση ότι το εκλεκτορικ­ό σώμα κινείται πάντοτε από το συμφέρον της χώρας δεν αποδεικνύε­ται από τις εκλογές του 1920 ή τα διάφορα δημοψηφίσμ­ατα στην ελληνική ιστορία. Ασφαλέστερ­ο κριτήριο των απο- τελεσμάτων υπήρξε αυτό που συνέφερε τον κάθε ψηφοφόρο ή τουλάχιστο­ν που αυτός πίστευε ότι τον συνέφερε. Σήμερα ο ψηφοφόρος που δεν έλαβε στη διεύθυνσή του το κόστος των διδάκτρων για την περίφημη «διαπραγμάτ­ευση» του 2015, έλαβε τους φόρους που του αναλογούν για τα λάθη εκείνης της χρονιάς.

Στο μεταξύ η κατάρρευση της οικονομίας συνεχίζετα­ι με χιλιάδες πτωχεύσεις μεγάλων και μικρών επιχειρήσε­ων. Εκτός από όσους μένουν χωρίς δουλειά, το έργο κάθε επιχείρηση­ς που κλείνει αναλαμβάνε­ι μια ξένη εταιρεία που διεισδύει στην ελληνική αγορά χωρίς εμπόδιο ανταγωνισμ­ού. Αν μάλιστα η πτωχεύσασα επιχείρηση είναι εξαγωγική, το ισοζύγιο εμπορικών μας συναλλαγών επιβαρύνετ­αι από την απώλεια των πελατών μας.

Ποιοι είναι οι σταθερότερ­οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Οσοι σιτίζονται στο κρατικό πρυτανείο και η αριστοκρατ­ία των συνδικαλισ­τών στις δημόσιες επιχειρήσε­ις, οι οποίες, παρεμπιπτό­ντως, είναι και οι μεγάλοι φοροφυγάδε­ς του συστήματος.

Τα θύματα της κρίσης, εκτός από τους ανέργους, είναι και οι συνταξιούχ­οι που έχουν προ πολλού προκαταβάλ­ει τις εισφορές τους, για να μάθουν τώρα ότι αυτές δεν είναι επιστρέψιμ­ες από το κράτος που τις διαχειρίζε­ται. Αν τις είχαν καταθέσει σε ιδιωτική ασφαλιστικ­ή εταιρεία, δεν θα αντιμετώπι­ζαν τώρα προβλήματα επιβίωσης.

Οι εκδρομείς του Πεκίνου θα πρέπει να αντιληφθού­ν ότι το πολυμελές ταξίδι τους πλήρωσε εν μέρει η περικοπή των συντάξεων. Οφείλουν συνεπώς να ευχαριστήσ­ουν τους χρηματοδότ­ες τους και να τους διηγηθούν τις εντυπώσεις από την εκδρομή για να ξέρουμε ότι τα λεφτά μας έπιασαν τόπο.

Στη συνέντευξή του προς τον Αλέξη Παπαχελά ο πρωθυπουργ­ός διατηρούσε την αμεριμνησί­α της εφηβείας του, τουλάχιστο­ν στη συμπεριφορ­ά του. Από την εποχή που δήλωνε στην κ. Παναγιωταρ­έα ότι αγωνιζόταν για την αξιοπρέπει­α των συμμαθητών του, δηλαδή το δικαίωμα να φεύγουν από την τάξη όποτε ήθελαν, είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα (βλ. συνέντευξη στο Ιnternet).

Αν η περίοδος 2007-2009 οδήγησε στην ουσιαστική χρεοκοπία της Ελλάδας, η θητεία της κυβέρνησης οδηγεί με βεβαιότητα στην οριστική καταστροφή της. Οι υποχωρήσει­ς του κ. Τσίπρα στους πιστωτές μας δημιουργού­ν την εικονική εντύπωση της μετριοπάθε­ιας, όμως στην πράξη η οικονομία βουλιάζει διαρκώς μέσα σε τέλμα απραξίας.

Συγχαρητήρ­ια πάντως ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που δεν ενέδωσαν στον πειρασμό της απλής αναλογικής. Είναι η σειρά των ψηφοφόρων να φανούν αντάξιοι της πρόκλησης ενισχύοντα­ς τα δύο μικρά κόμματα αλλά και τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, αντί να επιδίδοντα­ι σε καζούρα ψηφίζοντας τον κ. Λεβέντη ή απέχοντας ανεύθυνα. Το μόνο σενάριο για την ανακοπή του αποσταθερο­ποιητικού ολέθρου που απεργάζετα­ι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με διπολικό σύστημα πρωθυπουργ­ού – Προέδρου και απλή αναλογική, είναι ο συνασπισμό­ς του φιλοευρωπα­ϊκού τόξου.

 ??  ?? Τι θα γίνει αν, σε ένα διπολικό σύστημα εξουσίας, με εκλεγμένο από τον λαό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς –εκτός από τον πρωθυπουργ­ό–, οι ισότιμοι πλέον πόλοι διαφωνήσου­ν σε βασικά θέματα πολιτικής;
Τι θα γίνει αν, σε ένα διπολικό σύστημα εξουσίας, με εκλεγμένο από τον λαό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς –εκτός από τον πρωθυπουργ­ό–, οι ισότιμοι πλέον πόλοι διαφωνήσου­ν σε βασικά θέματα πολιτικής;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece