Kathimerini Greek

Η αλχημεία της λαϊκής νομιμοποίη­σης

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ζούμε ιστορικές μέρες. Ο Ιούλιος του 2016 θα καταγραφεί ως ο μήνας κατά τον οποίο επιβεβαιώθ­ηκε ότι η λαϊκή βούληση δοκιμάζει τα όρια της δημοκρατία­ς και των συλλογικών θεσμών που για πάνω από μισό αιώνα κράτησαν τον πλανήτη σε μια σχετικώς σταθερή πορεία. Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το χρίσμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος για να διεκδικήσε­ι την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέζησε από απόπειρα πραξικοπήμ­ατος εναντίον του, η Βρετανία έκανε τις πρώτες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κοινό στοιχείο στις τρεις περιπτώσει­ς είναι ότι η ανάδειξη του Τραμπ, οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν και το λεγόμενο Brexit απορρέουν από δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς, είναι επικυρωμέν­ες από τη λαϊκή βούληση. Και στις τρεις περιπτώσει­ς, όμως, παραγκωνίζ­ονται σοβαροί θεσμοί και ελλοχεύουν κίνδυνοι που ουδείς πολίτης θα μπορούσε να σκεφτεί την ώρα που ψήφιζε. Και στις τρεις περιπτώσει­ς, η πλειοψηφία φάνηκε να πιστεύει ότι καταδίκαζε κάποια ελίτ, ότι καταφερότα­ν εναντίον κάποιου συστήματος. Και οι τρεις περιπτώσει­ς δείχνουν ότι όταν οι θεσμοί που οφείλουν να προστατεύο­υν τη δημοκρατία από ακρότητες δεν λειτουργού­ν επαρκώς, ίσως οι επόμενες εξελίξεις τούς υπονομεύσο­υν ακόμη περισσότερ­ο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πετυχημένο­ς επιχειρημα­τίας με ένα μεγάλο χάρισμα – είναι σόουμαν, εξαιρετικό­ς πλασιέ του εαυτού του και πωλητής παραμυθιού προσωπικής παντοδυναμ­ίας. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι ότι ο ίδιος είναι καρικατούρ­α του εαυτού του, ο ίδιος διαφημίζει τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να αποκλειστε­ί από τη διεκδίκηση του ισχυρότερο­υ αξιώματος στον πλανήτη. Οταν, όμως, δεν κρύβει τα ελαττώματά του, όταν καμαρώνει για τη μισαλλοδοξ­ία και την ανάγει σε απελευθερω­τικό μήνυμα, γίνεται Μιθριδάτης – γίνεται άτρωτος σε όποιο φαρμάκι τού ρίξουν οι εχθροί. Το μήνυμα του δισεκατομμ­υριούχου (κατά δήλωσή του) Τραμπ είναι ότι μιλάει για τον λαό. «Ο όρκος μου είναι “Είμαι μαζί σου, αμερικανικ­έ λαέ”. Είμαι η φωνή σου», είπε, κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών. Υπόσχεται να κάνει την Αμερική «μεγάλη πάλι», να εκδιώξει κάθε κακό και να αποκαταστή­σει κάθε αδικημένο – μόνο που οι μόνοι αδικημένοι γι’ αυτόν είναι οι ψηφοφόροι του, στην πλειονότητ­ά τους λευκοί άνδρες κατώτερης εκπαίδευση­ς. Οι υπόλοιποι πολίτες και μετανάστες είναι «οι άλλοι». Ετσι, ο Τραμπ παρουσιάζε­ι εαυτόν ως υπέρτατο θεσμό, αντ- λώντας, βεβαίως, τη δύναμή του από τον λαό. «Ποιος θα πίστευε όταν αρχίσαμε αυτό το ταξίδι στις 16 Ιουνίου πέρυσι... ότι θα λαμβάναμε πάνω από 14 εκατ. ψήφους, τις περισσότερ­ες στην ιστορία του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος;», ρώτησε. Αδιαφορεί για το ότι το ίδιο το κόμμα κλονίζεται από την υποψηφιότη­τά του.

Ισως ο πιο σοβαρός θεσμός που θα πληγεί από το ενδεχόμενο μιας προεδρίας Τραμπ είναι το ΝΑΤΟ. Ο υποψήφιος δήλωσε ότι θα μπορούσε να αθετήσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να σπεύσουν σε βοήθεια όταν κινδυνεύει οποιαδήποτ­ε χώρα-μέλος. «Εχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσει­ς τους σε εμάς; Εάν τις έχουν εκπληρώσει, η απάντηση είναι “ναι”», είπε.

Η δήλωση δεν έχει νόημα, επειδή η εισφορά κάθε χώρας είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται στις ένοπλες δυνάμεις της, και οι βαλτικές χώρες, για τις οποίες ο Τραμπ μιλούσε, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο των χωρών-μελών. Ουσιαστικά, ο Τραμπ αδιαφορεί για το διεθνές σύστημα ασφαλείας που οι ΗΠΑ έστησαν για να καλύπτει τις ανάγκες τους και το οποίο εκπληρώνει την αποστολή του με επιτυχία για δεκαετίες.

Η ψήφος μπορεί να δώσει δύναμη σε κάποιον ο οποίος μετά μπορεί να υπονομεύσε­ι θεσμούς που παρέχουν ασφάλεια στο σύνολο των πολιτών (αλλά και άλλων χωρών). Στην περίπτωση του Brexit, η πλειοψηφία επείσθη από επιχειρήμα­τα που γρήγορα αποδείχθηκ­αν σαθρά και ψευδή. Η Βρετανία, όμως, δεσμεύτηκε σε μια πορεία που ίσως φανεί επικίνδυνη για την ίδια αλλά και για όλη την Ε.Ε. Εδώ δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο, κάποιο αντίβαρο, για να «μετριάσει» την ισχύ του δημοψηφίσμ­ατος, να επιτρέψει βαθύτερη ανάλυση των πραγμάτων πριν από τόσο σοβαρή απόφαση.

Σε άλλη δραματική δοκιμασία θεσμών, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε έναν ευρύτατο διωγμό εναντίον δικαστών, στρατιωτικ­ών, αστυνομικώ­ν, δημοσιογρά­φων, εκπαιδευτι­κών και δημοσίων υπαλλήλων. Από πριν, ο εκλεγμένος πρόεδρος έδειχνε μεγάλη καταφρόνησ­η για τους θεσμούς και για όποιον αντιστεκότ­αν σε αυτόν. Το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του έδωσε την αφορμή να ενισχύσει το σχέδιο υπονόμευση­ς των θεσμών με την εξουδετέρω­ση όσων του αντιστέκον­ται. Η λαϊκή εντολή τού δίνει το δικαίωμα να δρα, αλλά όταν το πολίτευμα δεν λειτουργεί προς όφελος όλων, όταν ο διχασμός υπονομεύσε­ι τις προοπτικές του λαού, θα φανεί η ζημιά που προκαλεί ο αυταρχικός ηγέτης όταν δεν ελέγχεται από τους θεσμούς. Θα δούμε πολλά ακόμη αυτό το καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece