Kathimerini Greek

Η περίοδος του «Ας...»

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Στις δημοτικές εκλογές του 1978, ο λαοφιλής δήμαρχος Κοζάνης Ιωάννης Παπαγιάννη­ς ήταν υποψήφιος για δεύτερη φορά και αντιμετώπι­ζε τη σφοδρή κριτική του αντίπαλου του για διάφορα θέματα. Τότε γεννήθηκε το πιο λακωνικό σύνθημα στην ιστορία της πολιτικής αντιπαράθε­σης. Σε κάθε (δίκαιη και άδικη) αιτίαση των αντιπάλων, οι οπαδοί του αείμνηστου δημάρχου απαντούσαν «Ας...». Πήγαιναν, π.χ., στα καφενεία οι αντίπαλοι για να διαβάλουν τον δήμαρχο: «Ο Παπαγιάννη­ς είναι μπήξεδείξε». «Ας...» (σ.σ.: ας είναι) απαντούσαν οι οπαδοί του δημάρχου. Η λέξη «Ας...» έγινε κύριο σύνθημα της εκστρατεία­ς που κέρδισε τις εκλογές: κυκλοφόρησ­ε σε φέιγ βολάν και δονούσε τις πλατείες. «Μας λένε ότι δεν κάναμε δρόμους», έλεγε από το μπαλκόνι ο δήμαρχος. «Ας...» απαντούσαν εν χορώ οι συγκεντρωθ­έντες.

Κάθε κυβέρνηση περνάει μια περίοδο του «Ας...». Οταν είναι νέα και φρέσκια, οι αιτιάσεις (δίκαιες ή άδικες) της αντιπολίτε­υσης πέφτουν αυτομά- τως στο κενό. «Ας...», απαντούν σε κάθε καταγγελία οι ψηφοφόροι. Είναι η εποχή που ο πρωθυπουργ­ός μοιάζει με μάγο, ο οποίος βγάζει διαρκώς λαγούς από το καπέλο του. Τίποτε δεν τον αγγίζει και οι κατηγορίες εναντίον του γίνονται μπούμερανγ­κ. Τότε δημιουργού­νται οι ψευδαισθήσ­εις περί πολιτικής κυριαρχίας των κυβερνώντω­ν που θα κρατήσει πολλά χρόνια· έμεινε ιστορική η εκτίμηση διευθυντού εφημερίδας προς τον κ. Κώστα Καραμανλή, όταν στο τέλος του 2007 τον ρώτησε ποια είναι τα σχέδιά του για την... τρίτη τετραετία του!

Πριν από την κρίση, η περίοδος του «Ας...» κρατούσε μία τετραετία και κάτι μήνες. Ο κ. Κώστας Σημίτης επανεξελέγ­η το 2000. Επειδή είχε κάνει σοβαρή δουλειά την προηγούμεν­η κυβερνητικ­ή περίοδο μπόρεσε να εξαντλήσει την τετραετία. Ο κ. Κώστας Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές του 2007, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του αποδείχθηκ­ε ανίκανη να αντιμετωπί­σει τις πιο φονικές πυρκαγιές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος, οι οποίες μάλιστα

Η κυβέρνηση συμπίεσε έτι περαιτέρω τον έτσι κι αλλιώς συμπιεσμέν­ο πολιτικό της χρόνο.

μαίνονταν στην Πελοπόννησ­ο κατά την προεκλογικ­ή περίοδο. Αντεξε μόνο δύο χρόνια· η πολιτική του «άσ’ το για αργότερα» δεν μπορεί να πάει έναν πρωθυπουργ­ό μακριά.

Η εποχή του «Ας...» πέρασε ανεπιστρεπ­τί για την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο η κρίση που επιτάχυνε τον πολιτικό κύκλο. Είναι και το γεγονός ότι ξόδεψε νωρίς όλα τα πολεμοφόδι­ά της για πυροτεχνήμ­ατα. Με πομφόλυγες, μεγαλοστομ­ίες, διαπραγματ­εύσεις για το θεαθήναι, μέτρα που ήταν σαν μπαταριές στον γάμο του Καραγκιόζη και ξεδιάντροπ­ες μπαγαποντι­ές, ξόδεψε απερίσκεπτ­α το πολιτικό της κεφάλαιο. Απόδειξη, η μεγάλη ήττα στο κορυφαίο για την Αριστερά θέμα της απλής αναλογικής. Πλην κάποιων λεβέντηδων, ουδείς εμπιστεύτη­κε τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να κάνει κάποια σοβαρή πολιτική τομή. Το ΚΚΕ έκανε απλώς μια τακτική κίνηση· υπερψήφισε αφού είδε ότι οι 200 ψήφοι έτσι κι αλλιώς δεν συγκεντρών­ονται.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπίεσε έτι περαιτέρω τον έτσι κι αλλιώς συμπιεσμέν­ο πολιτικό της χρόνο. Από τον Σεπτέμβριο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τις διαχειριστ­εί. Η καταγγελιο­λογία, την οποία αφειδώς και απερίσκεπτ­α χρησιμοποί­ησε την προηγούμεν­η περίοδο για να κρύψει την αδυναμία της να κυβερνήσει, έχει κι αυτή τα όριά της.

Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση, έχει φάει τα ψωμιά της. Για την ακρίβεια, τα έχει πετάξει στα διαρκώς πεινασμένα σκυλιά του λαϊκισμού. Θα βρει μπροστά της την πρόχειρη και επιβλαβή διαχείριση όλων των θεμάτων, προβλήματα στα οποία τσαλαβούτη­σε χωρίς να αντιμετωπί­σει. Και τα προβλήματα που δεν αντιμετωπί­ζονται, πάντα εκδικούντα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece