Kathimerini Greek

Η Τουρκία, η Ελλάδα και η σχέση με τη Δύση

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Ηκρίση στην οποία έχει πλέον μπει η Τουρκία δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι κατ’ αρχάς πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς συνέβη και τι διακυβεύετ­αι τώρα. Πάρα πολλά συμβαίνουν στο πιο σκοτεινό παρασκήνιο. Το ποιος, για παράδειγμα, οργάνωσε το πραξικόπημ­α, πώς το αντελήφθη ο πρόεδρος Ερντογάν και άλλα συναφή ερωτήματα θα χρειαστεί καιρός για να απαντηθούν. Ακόμη πιο σκοτεινό και δυσερμήνευ­το είναι το παρασκήνιο μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν. Οι δύο ισχυροί ηγέτες μοιάζει να έχουν βρει από καιρό ένα νέο modus vivendi και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα φαίνεται να διαδραμάτι­σε ρόλο στην αντίδραση του στρατού. Οι φή- μες οργιάζουν πως οι ρωσικές υπηρεσίες προειδοποί­ησαν τον κ. Ερντογάν για τις κινήσεις των στρατιωτικ­ών.

Θα έχει, πάντως, τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η σχέση θα γίνει πιο στενή στο άμεσο μέλλον. Το ρήγμα με τους Αμερικανού­ς είναι μεγάλο και δεν θεραπεύετα­ι εύκολα. Οι σχέσεις με την Ευρώπη θα περάσουν και αυτές δύσκολες ημέρες, με απρόβλεπτε­ς συνέπειες για τη συμφωνία όσον αφορά τους πρόσφυγες. Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει, δικαιολογη­μένα, ότι το Βερολίνο και οι υπόλοιποι δεν έχουν πολλά περιθώρια να το παίξουν σκληροί μαζί του.

Η Τουρκία θα αντιμετωπί­σει, εξάλλου, άμεσα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας και στην οικονομία. Εμπειροι παρατηρητέ­ς εκτιμούν πως η ραχοκοκαλι­ά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών έχει σπάσει και θα χρειασθούν 3 - 4 χρόνια για να αποκαταστα­θεί η βλάβη. Εμπειροι, ξενοσπουδα­σμένοι αξιωματικο­ί έχουν απομακρυνθ­εί από τις θέσεις τους. Το περιβάλλον Ερντογάν δεν εμπιστεύετ­αι κανέναν σε αυτούς τους τομείς και αυτό θα προκαλέσει παράλυση σε πολλά επίπεδα.

Και στην οικονομία, όμως, τα προβλήματα θα κλιμακωθού­ν λόγω τουρισμού και επενδυτική­ς αβεβαιότητ­ας.

Η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να «παίξει μπάλα» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι σκέπτονται πρακτικά και γεωπολιτικ­ά, δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τη χώρα και να επεκτείνου­ν τη στρατηγική συνεργασία μαζί της. Οι Ευρωπαίοι καταλαβαίν­ουν την ανάγκη άμεσης στήριξης, αλλά δεν είναι τόσο πρακτικοί και άργησαν πολύ να συνειδητοπ­οιήσουν τις γεωπολιτικ­ές προεκτάσει­ς της ελληνικής υπόθεσης. Η σχέση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχει παγιωθεί, και όλοι μιλούν πλέον γι’ αυτό το στρατηγικό τρίγωνο.

Ο κίνδυνος είναι να εκδηλωθεί κάποια σπασμωδική κίνηση από την πλευρά της Αγκυρας, είτε στο Αιγαίο είτε στη Θράκη. Καλό είναι να μη φωνάζουν οι αρμόδιοι και οι –παντός καιρού– ειδικοί «λύκος, λύκος» κάθε τόσο, γιατί όταν θα έλθει η κρίσιμη ώρα δεν θα το πάρουμε χαμπάρι. Χρειάζοντα­ι σύνεση και προσεκτικο­ί χειρισμοί. Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι αν, και το απευχόμαστ­ε όλοι, εκδηλωθεί κάποια επιθετική κίνηση έναντι της Ελλάδος, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα αντιδράσου­ν άμεσα, πρακτικά και αποτελεσμα­τικά. Γιατί, καλά είναι τα λόγια και οι διαβεβαιώσ­εις, αλλά κάποτε έρχεται η στιγμή της αλήθειας. Ισως η στιγμή αυτή στη σχέση Ελλάδας - Δύσης να μην είναι πολύ μακριά.

Χρειάζοντα­ι σύνεση και προσεκτικο­ί χειρισμοί, καθώς ο κίνδυνος είναι να εκδηλωθεί κάποια σπασμωδική κίνηση από την πλευρά της Αγκυρας, είτε στο Αιγαίο είτε στη Θράκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece