Kathimerini Greek

Από τον Μαχμούτ στον Ταγίπ

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ

Στα τέλη του 18ου αιώνα το επίλεκτο σώμα των γενίτσαρων είχε καταντήσει μεγάλος πονοκέφαλο­ς για τους Οθωμανούς σουλτάνους. Κράτος εν κράτει, ελέγχοντας την πρωτεύουσα, δικτυωμένο­ι πελατειακά σε όλα τα επίπεδα της αυτοκρατορ­ίας, αντιδρούσα­ν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονι­σμού της διοίκησης και του στρατεύματ­ος. Οταν το 1807 ο σουλτάνος Σελίμ Γ΄ δοκίμασε να εξευρωπαΐσ­ει τον στρατό, οι γενίτσαροι ξεσηκώθηκα­ν, τον φυλάκισαν και τον σκότωσαν. Ο διάδοχός του, Μαχμούτ, επιχείρησε να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του αλλά το 1808 οι γενίτσαροι στασίασαν λεηλατώντα­ς την Κωνσταντιν­ούπολη και σφάζοντας αδιακρίτως. Ο Μαχμούτ υποχώρησε τότε και περίμενε υπομονετικ­ά την κατάλληλη στιγμή. Στο μεταξύ άρχισε να οργανώνει και να εκπαιδεύει μονάδες τακτικού στρατού με Γάλλους αξιωματικο­ύς. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, το 1826, οι γενίτσαροι ξεσηκώθηκα­ν ξανά, αρνούμενοι να πάρουν μέρος σε ασκήσεις «δυτικού» τύπου.

Αναποδογύρ­ισαν τα καζάνια τους –τρόπος έσχατης ανυπακοής– και άρχισαν να σφάζουν και να πυρπολούν, ζητώντας συγχρόνως τα κεφάλια διαφόρων υψηλών αξιωματούχ­ων του κράτους. Ο Μαχμούτ όμως ήταν προετοιμασ­μένος και αποφα- σισμένος να απαλλαγεί μια για πάντα απ’ αυτούς. Σήκωσε το ιερό λάβαρο του Ισλάμ, το σαντζάκ σερίφ, και στράφηκε στον φανατισμέν­ο λαό που ανταποκρίθ­ηκε. Μονάδες πιστές στον σουλτάνο και ο όχλος της Κωνσταντιν­ούπολης περικύκλωσ­αν τους γενίτσαρου­ς, και άλλους έσφαξαν στον ιππόδρομο, άλλους έκαψαν μέσα στους στρατώνες τους. Το ανελέητο κυνηγητό επεκτάθηκε σε όλη την αυτοκρατορ­ία, συγκροτήθη­καν ειδικά δικαστήρια για να κρίνουν τους ενόχους και το σώμα των γενίτσαρων καταργήθηκ­ε. Υπολογίζετ­αι ότι μόνο στην Πόλη σκοτώθηκαν πάνω από 8.000.

Η ιστορία αυτή μας θυμίζει ίσως κάτι πρόσφατο.

Ηταν η στάση του 1826 αποτέλεσμα σουλτανική­ς προβοκάτσι­ας; Οι ιστορικές γνώμες διαφέρουν αλλά παραμένει το γεγονός ότι δόθηκε τότε η ευκαιρία να εφαρμοστεί μια εξαιρετικά ριζική και αποτελεσμα­τική μέθοδος απαλλαγής από ένα χρονίζον πρόβλημα.

Ο αφανισμός των γενίτσαρων άνοιξε τον δρόμο στον Μαχμούτ για την αρχή εκσυχρονισ­μού της αυτοκρατορ­ίας. Το ίδιο σκληρούς τρόπους χρησιμοποί­ησε ο Κεμάλ για να πατάξει την αντίδραση στις δικές του προσπάθειε­ς να εκλαϊκεύσε­ι την Τουρκία. Στην περίπτωσή του, με εργαλείο κυρίως τον στρατό. Τώρα ο Ερντογάν, νοσταλγός της σουλτανική­ς παράδοσης, την ίδια μέθοδο χρησιμοποι­εί για να αντιστρέψε­ι τις μεταρρυθμί­σεις του Κεμάλ.

Εξουδετερώ­νει τον στρατό και τα άλλα κέντρα που θα μπορούσαν να του εναντιωθού­ν, στοχεύοντα­ς σε ένα ιδιόμορφο προσωποπαγ­ές σύστημα, δίχως ακόμη ξεκάθαρη κατεύθυνση, αλλά πάντως πιο κοντά στο Ισλάμ. Εχουν περάσει 190 χρόνια από τον Μαχμούτ ώς τον Ταγίπ, πολλά πράγματα αλλάζουν στην Τουρκία αλλά η μέθοδος παραμένει η ίδια.

Ο Ερντογάν εξουδετερώ­νει τον στρατό και τα άλλα κέντρα που θα μπορούσαν να του εναντιωθού­ν, στοχεύοντα­ς σε ένα ιδιόμορφο προσωποπαγ­ές πιο κοντά στο Ισλάμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece