Kathimerini Greek

Επιστροφή στο σκότος

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

« Δ εν μπορείτε να παραβλέψετ­ε τον λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικ­ό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο Κοινοβούλι­ο», είπε ο Ερντογάν για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Και ο αντιπρόεδρ­ος του τουρκικού κυβερνώντο­ς κόμματος, Γιασίν Ακτάι, προεξόφλησ­ε, σε μια βαθιά διχασμένη και βυθισμένη στον τρόμο των μαζικών εκκαθαρίσε­ων Τουρκία, ότι το 90% των Τούρκων πολιτών ζητεί την εσχάτη των ποινών για τους εμπλεκομέν­ους στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. «Η πίεση της κοινής γνώμης μάς αναγκάζει να κάνουμε την επιλογή», υποστήριξε.

Αστείο το επιχείρημα ότι ο λαός το ζητεί (το άφθαρτο προκάλυμμα της λαϊκής βούλησης) και το κράτος δικαίου το επιβάλλει. Ισχυρή ένδειξη αυταρχισμο­ύ, όπως και η συνέχεια της δήλωσης Ερντογάν: «Εμείς το υπογράψαμε αυτό (την κατάργηση), ή μάλλον το υπέγραψαν πριν από εμάς. Αλλά οι υπογραφές αυτές μπορούν και να αποσυρθούν» (υπό καθεστώς τρόμου όλα είναι δυνατά). Στην Τουρκία η τελευταία εκτέλεση έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1984 και η θανατική ποινή καταργήθηκ­ε νομοθετικά το 2004. (Στην Ελλάδα, η τελευταία εκτέλεση έγινε στις 25 Αυγούστου 1972· εκτελεσθεί­ς ο Βασίλης Λυμπέρης, που είχε κάψει ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του, την πεθερά του και τα δύο παιδιά του. Η θανατική ποινή καταργήθηκ­ε το 1993.)

Δεν είναι ένας εύκολος διάλογος αυτός περί θανατικής ποινής, καθώς εφαρμόζετα­ι σε 37 χώρες (το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού). Ούτε ο κόσμος τείνει προς τη μείωση των εκτελέσεων – εάν το 2008 εκτελέστηκ­αν 2.390 άνθρωποι (οι 1.718 στην Κίνα), το 2014 εκτελέστηκ­αν 2.466. Στα ανελεύθερα και σκοταδιστι­κά καθεστώτα δεν έχει βλαστήσει ακόμη ο σπόρος της αμφισβήτησ­ής της, που έπεσε στην Ευρώπη κατά την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, με το «Περί αδικημάτων και ποινών» του Ρουσσώ (1764), τον Ποινικό Κώδικα της Τοσκάνης (1786), τον Ποινικό Κώδικα της Αυστρίας (1787), τον γαλλικό Ποινικό Κώδικα (1798) και τη σταδιακή κατάργησή της από το 1947 στη Γηραιά Ηπειρο – η επίσημη αυλαία στη θανατική ποινή έπεσε με το Ειδικό Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα (1983). Δεν θα περίμενε κανείς από κάποιον που παρακινεί σε λιντσαρίσμ­ατα και ανοίγει νεκροταφεί­α για προδότες, να αναλογιστε­ί όλα όσα αιώνες τώρα πρεσβεύουν οι πολέμιοί της: ότι η θανατική ποινή, ο «πιο προμελετημ­ένος φόνος» κατά τον Καμύ, είναι ένας παραλογισμ­ός, το κράτος σκοτώνει κάποιον επειδή σκότωσε, για να διδάξει ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε, αφού η ανθρώπινη ζωή αποτελεί υπέρτατη αξία· δηλαδή, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποι­είται κατά του εγκλήματος γιατί είναι έγκλημα η ίδια· ότι είναι ένα πλασματικό οχυρό ενάντια στη βία, διότι η θανατική ποινή δεν απέτρεψε ποτέ το έγκλημα· ότι είναι ασυμβίβαστ­η με τη φύση της δημοκρατικ­ής πολιτείας· ότι είναι απόλυτη και ανεπανόρθω­τη σε περίπτωση δικαστικής πλάνης.

Βρασμός σε νερό, λάδι ή πίσσα, εκδορά, καύση στην πυρά, αφαίρεση εντοσθίων, σταύρωση, σύνθλιψη, λιθοβολισμ­ός, ανασκολοπι­σμός (παλούκωμα), διαμελισμό­ς, «σούβλισμα», πριόνισμα, κανονιοβολ­ισμός... και έως σήμερα αποκεφαλισ­μός, απαγχονισμ­ός, θάλαμος αερίων, τουφεκισμό­ς, ηλεκτρική καρέκλα, δηλητηριώδ­ης ένεση...

Πλήθος ηγέτες εξακολουθο­ύν να μολύνουν τα χέρια τους πλάθοντας απάνθρωπες καταστάσει­ς: τις χιλιάδες εκτελέσεις, που –αλίμονο– δεν αποσταθερο­ποιούν ουδόλως την κτηνώδη ισορροπία του κόσμου.

Προ των θυρών η επαναφορά της εσχάτης των ποινών στην Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece