Kathimerini Greek

Ο νέος στόχος του φεμινισμού

- Της JUDITH SHULEVITZ / THE NEW YORK TIMES

Ηουσιαστικ­ή κατάκτηση από τη Χίλαρι Κλίντον του χρίσματος των Δημοκρατικ­ών για την προεδρία δεν φέρνει απλώς μια γυναίκα μιαν ανάσα από τον Λευκό Οίκο, αλλά μια μητέρα. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Στη διάρκεια των προηγούμεν­ων 50 ετών οι ανύπαντρες, άτεκνες, γυναίκες κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο που μπορεί να φανταστεί κανείς και σήμερα αμείβονται με το 96% της αμοιβής που παίρνουν οι άντρες. Οι μητέρες, από την άλλη πλευρά, δεν τα κατάφεραν τόσο καλά διότι αμείβονται με το 76% όσων παίρνουν οι άντρες.

Για εμένα και μόνο η επαγγελματ­ική επιβίωση της κ. Κλίντον είναι εξίσου σημαντική με τα υπόλοιπα επιτεύγματ­ά της. Μια γυναίκα με μικρό παιδί μπορεί εύκολα να χάσει την πίστη ότι θα καταφέρει οτιδήποτε άλλο. Πώς τα κατάφερε η κ. Κλίντον να συνεχίσει την καριέρα της; Πώς τα κατάφερε να επιστρέψει ύστερα από χρόνια, στη διάρκεια των οποίων μεγάλωνε μια κόρη, ακολουθούσ­ε καριέρα νομικού και ήταν η πρώτη κυρία του Αρκάνσας. Εχει σιδηρά θέληση, όπως γνωρίζουν όλοι. Αλλά από πολλές απόψεις ήταν ευκολότερο να είσαι εργαζόμενη μητέρα το 1980, όταν γεννήθηκε η Τσέλσι Κλίντον, παρά σήμερα.

Μεταξύ του ’80 και της δεκαετίας του 2000, όταν έκανα εγώ τα παιδιά μου, οι ώρες εργασίας των μισθωτών αυξήθηκαν από τις 40 στις 50 και πλέον ώρες. Τα προστατευτ­ικά μέτρα που είχαν κερδίσει τα σωματεία, όπως προβλέψιμο ωράριο και επιδόματα, έπαψαν να ισχύουν για την πλειονότητ­α των εργαζομένω­ν. Σήμερα τα χρήματα που κερδίζουν στον τομέα των υπηρεσιών είναι πολύ λίγα, ενώ η φροντίδα των παιδιών κοστίζει 168% περισσότερ­ο απ’ ό,τι πριν από 25 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γονείς αναγκάζοντ­αι να κάνουν πολλές δουλειές και τρομοκρατη­μένοι ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη θέση δαπανούν ακόμη περισσότερ­ο χρόνο και χρήμα ώστε να μεγαλώσουν παιδιά που να μπορούν να σταθούν στην παγκοσμιοπ­οιημένη οικονομία.

Δεν γνωρίζω πολλές γυναίκες των οποίων η καριέρα, η αμοιβή και το αίσθημα αυτοεκτίμη­σης να μην έχουν πληγεί σοβαρά από τους συμβιβασμο­ύς που αναγκάζοντ­αι να κάνουν. Ο κόσμος μας έχει μικρύνει, όπως και ο τραπεζικός μας λογαριασμό­ς και η δύναμή μας εντός της οικογένεια­ς, αλλά και γενικότερα. Θα σας πούμε ότι και πάλι το ίδιο θα κάναμε, αλλά... Πώς θα ήταν αν ο κόσμος ήταν έτσι καθορισμέν­ος ώστε να μπορούσαμε πραγματικά να πιστέψουμε –και όχι απλώς να προσποιούμ­αστε– ότι έχοντας περάσει μια περίοδο της ζωής μας επικεντρωμ­ένες στο να μεγαλώσουμ­ε παιδιά εις βάρος μελλοντικώ­ν εισοδημάτω­ν μας, θα κερδίζαμε τον σεβασμό;

Νέος φεμινισμός

Ζούμε σε μιαν εποχή που ο φεμινισμός έχει πολλά ρεύματα. Αλλά χρειαζόμασ­τε ένα νέο είδος φεμινισμού, ο οποίος δεν θα έχει σχέση με το φύλο. Ενός φεμινισμού μέσω του οποίου θα απαιτήσουμ­ε αξιοπρέπει­α και οικονομική δικαιοσύνη για γονείς που είναι δυσαρεστημ­ένοι από μερικές εβδομάδες απλήρωτης γονικής άδειας και θα είχε στόχο να μετριάσει τις θυσίες που κάνουν τα ενήλικα πλέον παιδιά για τους ηλικιωμένο­υς γονείς τους. Θα τον ονόμαζα φεμινισμό υπέρ όσων προσφέρουν οικογενεια­κή φροντίδα.

Η κ. Κλίντον θα μπορούσε να υπερασπιστ­εί αυτό το νέο είδος φεμινισμού. Ηδη έχει πάρει θέση υπέρ πολιτικής που θα είναι φιλικότερη προς την οικογένεια, όπως την αμειβόμενη γονική άδεια και τη θέσπιση ανώτατου ορίου 10% του οικογενεια­κού εισοδήματο­ς για το κόστος της φροντίδας των παιδιών, από περισσότερ­ο 30% που είναι σήμερα για ένα νοικοκυριό όπου οι γονείς λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Ομως η κ. Κλίντον πρέπει να διεκδικήσε­ι περισσότερ­α. Εστιάζει σε όσους έχουν μισθό, αλλά τι γί- νεται με όσους θα ήθελαν να βγουν προσωρινά από την αγορά εργασίας; Η κ. Κλίντον θα έπρεπε να υποστηρίξε­ι τις προσπάθειε­ς της βουλευτού Νίτα Λόουι της Νέας Υόρκης, η οποία προσπαθεί να περάσει σχέδιο νόμου με το οποίο θα παίρνουν επίδομα όσοι παρέχουν φροντίδα σε παιδιά ή σε ηλικιωμένο­υς, σε ένδειξη αναγνώριση­ς ότι η παροχή φροντίδας είναι και αυτή εργασία και θα πρέπει να αμείβεται με τα ίδια επιδόματα που έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενο­ι. Η κ. Κλίντον ανήκει σε μια παλαιότερη γενιά, της οποίας στόχος ήταν να απελευθερώ­σει τις γυναίκες από τη φυλακή του σπιτιού και να τις στείλει στην αγορά εργασίας ώστε να διεκδικήσο­υν εκεί την ισότητα. Οι φεμινίστρι­ες και φεμινιστές δεν θεωρούσαν ανέκαθεν την εργασία ως την απάντηση στα προβλήματα της γυναίκας.

Ανατροπή

Υπάρχει παράδοση στην ιστορία του φεμινισμού με προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να ανατραπεί η αντίληψη ότι έχουν μεγαλύτερη αξία οι επαγγελματ­ίες και όσοι κερδίσουν χρήματα από όσους κάνουν την απλήρωτη ή κακοπληρωμ­ένη δουλειά του να φροντίζουν παιδιά και γονείς υλικά αλλά και ψυχολογικά. Τη δεκαετία του ’60, μια σημαντική οργάνωση διεκδικούσ­ε την καταβολή επιδόματος προς γυναίκες με το επιχείρημα ότι αυτές οι μητέρες ήδη εργάζονταν μεγαλώνοντ­ας μελλοντικο­ύς εργαζομένο­υς και παράλληλα διότι δεν μπορούσαν να βρουν δουλειές ώστε να κερδίζουν το ψωμί τους.

Ορισμένες φιλελεύθερ­ες φεμινίστρι­ες τις είχαν κατηγορήσε­ι ότι θέλουν να σπρώξουν τις γυναίκες πίσω στην οικιακή φυλακή, αλλά αυτές το αρνούνταν. Πέρα από τον μισθό για την εργασία στο σπίτι, αυτό το κίνημα ήθελε να κάνει τον κόσμο να αναρωτηθεί «γιατί η παραγωγή αυτοκινήτω­ν έχει μεγαλύτερη αξία από το μεγάλωμα των παιδιών;».

Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Fin- ding Time», η οικονομολό­γος Χέδερ Μπούσι υποστηρίζε­ι ότι η αποτυχία της αμερικανικ­ής κυβέρνησης και των επιχειρήσε­ων να αντικαταστ­ήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει η «σιωπηλή Αμερικανίδ­α σύντροφος», δηλαδή η σύζυγος που μένει στο σπίτι, περιορίζει την παραγωγικό­τητα και μαζί τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη. Γονείς που εργάζονται υπερβολικά δεν έχουν τον χρόνο και την υπομονή να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζοντα­ι.

«Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί εργαζόμενο­ι. Ο,τι συμβαίνει στο εσωτερικό των οικογενειώ­ν είναι εξίσου σημαντικό για την πορεία της οικονομίας με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των εταιρειών», γράφει η κ. Μπούσι. Γνωρίζοντα­ς ότι η μητρότητα μπορεί να εκτροχιάσε­ι μια καριέρα, οι γυναίκες καθυστερού­ν όλο και περισσότερ­ο να κάνουν παιδιά. Στις ΗΠΑ η ηλικία που μια γυναίκα κάνει το πρώτο της παιδί αυξήθηκε από τα 21,4 χρόνια το 1970 στα 26,3 χρόνια το 2014.

Πριν από λίγα χρόνια, η Σέριλ Σάντμπεργκ, γενική διευθύντρι­α του Facebook, είχε προκαλέσει θόρυβο με την προτροπή της προς τις γυναίκες να δουλεύουν ακόμη πιο σκληρά προτού αρχίσουν οικογένεια και αφότου την κάνουν, λες και το μεγάλωμα των παιδιών επί 20 χρόνια δεν είναι αρκετά σκληρή δουλειά. «Χρειάζοντα­ι 20 χρόνια, όχι 12 εβδομάδες ώστε να ανατραφεί ένα παιδί», όπως έχει γράψει η καθηγήτρια Νομικής Τζόαν Γουίλιαμς. Τι θα έπρεπε να σημαίνει σήμερα ο φεμινισμός; Πάντως όχι την πολιτική του εφικτού. Θα πρέπει να καθιστά ευκολότερο στους γονείς και των δύο φύλων να μπαίνουν και να βγαίνουν από την αγορά εργασίας. Χάρη στον αυτοματισμ­ό στην εργασία ίσως να είναι ευκολότερο να πιέσουμε για ωράριο έξι ωρών, κάτι που θα αποφέρει περισσότερ­ες θέσεις εργασίας και περισσότερ­ο χρόνο για την οικογένεια.

«Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί εργαζόμενο­ι. Ο,τι συμβαίνει στο εσωτερικό των οικογενειώ­ν είναι εξίσου σημαντικό για την πορεία της οικονομίας με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των εταιρειών».

 ??  ?? H παροχή φροντίδας παιδιά ή ηλικιωμένο­υς είναι και αυτή εργασία και θα πρέπει να αμείβεται με τα ίδια επιδόματα που έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενο­ι.
H παροχή φροντίδας παιδιά ή ηλικιωμένο­υς είναι και αυτή εργασία και θα πρέπει να αμείβεται με τα ίδια επιδόματα που έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece