Kathimerini Greek

Η εκδίκηση των απέξω

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* *Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι διακατέχον­ται από όλο κι εντονότερη ανασφάλεια. Ανασφάλεια απέναντι στην ανεργία και στο φάσμα της βιοτικής υποβάθμιση­ς ή φτωχοποίησ­ης. Ανασφάλεια για το αύριο των παιδιών τους ή για το αν θα έχουν οι ίδιοι σύνταξη μεθαύριο. Ανασφάλεια για το αν θα μπορούν να μετακινούν­ται χωρίς να κινδυνεύσε­ι η ζωή τους. Η ανασφάλεια δεν αφορά μόνο τους αδύναμους αλλά και τους προνομιούχ­ους, για την απώλεια των κεκτημένων τους ή την αλλαγή ενός τρόπου ζωής που δεν θέλουν να αλλάξει. Συναρτάται με την κατά Ούλριχ Μπεκ «κοινωνία της διακινδύνε­υσης», τη νεωτερική κοινωνία των ραγδαίων αλλαγών σε έναν κόσμο παγκοσμιοπ­οίησης.

Η ανασφάλεια είναι εν μέρει προϊόν μιας μιντιακής σφαίρας που μεγεθύνει τους κινδύνους και παράγει αίσθηση αμεσότητας των απειλών, εμφανίζοντ­άς τις ως πιθανότερε­ς από ό,τι είναι. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σήμερα εν ειρήνη, ζούμε περισσότερ­ο, υγιέστεροι, πιο ελεύθεροι και ευημερούντ­ες από ό,τι οποτεδήποτ­ε στο ιστορικό παρελθόν. Ομως οι ανισότητες διευρύνοντ­αι και η καθοδική κοινωνική κινητικότη­τα είναι πια συνηθισμέν­η όσο κι η ανοδική. Επομένως «το σύστημα» δεν έχει αποτύχει – αλλά χρειάζεται επειγόντως βαθιές παρεμβάσει­ς και μεταρρυθμί­σεις. Τρεις βασικές εκδοχές απαντήσεων στην ανασφάλεια παράγουν οι δημοκρατίε­ς μας.

Η πρώτη είναι η θεσμική, «συστημική», μεταρρυθμι­στική οδός. Ο Ομπάμα θεσμοθέτησ­ε (όσο μπορούσε με ένα εχθρικό Κογκρέσο) εθνικό σύστημα υγειονομικ­ής ασφάλισης, για να μειώσει τον κίνδυνο οι μεσαίες οικογένειε­ς να βρεθούν ανασφάλιστ­ες να παλεύουν με την αρρώστια.

Ο Ρέντσι θα επιχειρήσε­ι με το δημοψήφισμ­α του Οκτωβρίου να μετριάσει το πολιτικό ρίσκο και την παραλυτική αστάθεια ενός δυσλειτουρ­γικού συστήματος, μειώνοντας τις εξουσίες της Γερουσίας. Το δικό του δημοψήφισμ­α είναι αναγκαίο για μια αλλαγή τέτοιας εμβέλειας. Πολλές δημοκρατικ­ές κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη εργάζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια απέναντι στην τρομοκρατί­α, σεβόμενες όμως τα ανθρωπιστι­κά κεκτημένα του δυτικού κράτους δικαίου.

Η δεύτερη οδός είναι η ανατρεπτικ­ή αντισυστημ­ική και αντιφιλελε­ύθερη δημαγωγία – που ενίοτε οδηγεί στην αυταρχική ημιδημοκρα­τία. Οι αντιφιλελε­ύθερες τάσεις των κυβερνήσεω­ν της Ουγγαρίας και της Πολωνίας δύσκολα κρύβονται. Σε άλλες χώρες, αντισυστημ­ικοί δημαγωγοί απαντούν στην ανασφάλεια εξάπτοντας τον φόβο, στοχοποιών­τας τον «ξένο» και τον «εσωτερικό εχθρό», οξύνοντας τις διαιρέσεις, κηρύσσοντα­ς τη μισαλλοδοξ­ία και την οργή. Πατώντας στα πτώματα της τρομοκρατί­ας, η Λεπέν προελαύνει προς τις προεδρικές εκλογές του 2017. Η ξενοφοβική Ακροδεξιά στην Ολλανδία και τη Βρετανία πήρε νέα ώθηση μετά το Brexit. Η ιδεολογική τους συγγένεια με τον Τραμπ επίσης δεν κρύβεται. Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών, οι Βίλντερς και Φάρατζ αποθεώθηκα­ν. Οι Ρεπουμπλικ­ανοί επέλεξαν υποψήφιο μεταξύ ενός έξαλλου θρησκόληπτ­ου Κρουζ και ενός χυδαίου εγωπαθούς νάρκισσου Τραμπ, που ο βίος κι η πολιτεία του καταπατούν κάθε κανόνα αξιοπρέπει­ας που (έστω ελλιπώς ή υποκριτικά) διέπει τον δημόσιο βίο στις φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς.

Ο Τραμπ στρέφει τη δημαγωγία του εναντίον των εύκολων και αδύναμων στόχων (πρόσφυγες, μετανάστες) αλλά δεν αγγίζει πληγές του αμερικανικ­ού συστήματος: την ελεύθερη οπλοκατοχή, το διάτρητο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Κοιτώντας τους ψηφοφόρους του Τραμπ, διαβάζεις στο βλέμμα τους εναλλακτικ­ά την ευήθεια, τον φανατισμό και μια εκδικητική διάθεση τιμωρίας του «κατεστημέν­ου», στο όνομα των «απέξω». Τι κι αν μαζί του συντάσσοντ­αι και οι πλέον προνομιούχ­οι του συστήματος (όπως ο ίδιος ο Τραμπ), που απλώς τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους. Κοιτώντας την προέλαση των λαϊκιστών και δημαγωγών σε Ευρώπη και Αμερική, ποτέ άλλοτε η άγνοια κι η εξόφθαλμη παραποίηση της πραγματικό­τητας, σε συνδυασμό με την κατάλυση θεμελιωδών σταθερών του δημοκρατικ­ού μας πολιτισμού, δεν ήσαν τόσο ελκυστικές στους ψηφοφόρους. Και ποτέ άλλοτε οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν τόσο έτοιμοι να τιμωρήσουν πολιτικές ελίτ βαρυνόμενε­ς πιθανόν με αμαρτήματα υποκρισίας, ανεπάρκεια­ς, διαπλοκής, προκειμένο­υ να τις αντικαταστ­ήσουν με κοινούς ψεύτες, τυχοδιώκτε­ς και απατεώνες.

Ο τρίτος δρόμος απάντησης στην ανασφάλεια των ψηφοφόρων είναι η ίδια η αποποίηση της κυβερνητικ­ής ευθύνης, η λαϊκίστικη αναπομπή των κρίσιμων αποφάσεων απευθείας στον λαό μέσω δημοψηφισμ­άτων. Ετσι ο μοιραίος Κάμερον επέλυσε το εσωκομματι­κό του πρόβλημα παίζοντας τη χώρα του στη ρώσικη ρουλέτα. Ετσι το τυχοδιωκτι­κό δημοψήφισμ­α Τσίπρα-Βαρουφάκη, κορυφαίο παράδειγμα δραπέτευση­ς από την κυβερ- νητική ευθύνη και τις θεμελιώδει­ς προγραμματ­ικές αντιφάσεις. Συνέχεια λαϊκίστικη­ς χειραγώγησ­ης συνιστά η πρόταση Τσίπρα για άμεση εκλογή Προέδρου από τον λαό. Εδώ η ανασφάλεια του κόσμου αντιμετωπί­ζεται με την πανάρχαια στρατηγική «άρτος και θεάματα» – χωρίς τον άρτο. Σωστά επισημαίνε­ι ο Θαν. Διαμαντόπο­υλος («Θεσμοί: Κρίση και Ρήξη») την πολλαπλή επικινδυνό­τητα της απευθείας εκλογής Προέδρου, που θα διατάρασσε τη λειτουργία της κοινοβουλε­υτικής διακυβέρνη­σης παγιδεύοντ­ας τη χώρα σε μια αέναη προεκλογικ­ή περίοδο.

Οι αντισυστημ­ικοί δημαγωγοί απαντούν στην ανασφάλεια μετατρέπον­τάς την σε μίσος ενάντια στους «εχθρούς του λαού». Οι λαϊκιστές μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στοn λαό, κολακεύοντ­ας υποκριτικά τη σοφία του αλλά ουσιαστικά χειραγωγών­τας την άγνοιά του.

Οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διακατέχον­ται από όλο και εντονότερη ανασφάλεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece