Kathimerini Greek

Θέλουμε να εντάξουμε στο κράτος δικαίου τα δικαιώματα των γυναικών

-

Η συζήτηση ζωηρεύει όταν τη ρωτώ να μου πει ποια θέματα θεωρεί ότι δεν καλύπτοντα­ι επαρκώς ενώ ταυτόχρονα σηκώνω το φλιτζάνι να πιω την τελευταία γουλιά του καφέ μου. «Η οικονομία έχει μονοπωλήσε­ι την παγκόσμια ειδησεογρα­φία τις τελευταίες δεκαετίες. Φυσικά, τα οικονομικά θέματα επηρεάζουν ποικιλοτρό­πως άλλα θέματα όπως το περιβάλλον ή τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μια συζήτηση που κάνει κύκλο. Εμείς έχουμε συστήσει μια ομάδα 35 δημοσιογρά­φων για να εντοπίζει και να γράφει ιστορίες που θεωρούμε ότι δεν έχουν επαρκή κάλυψη».

Από το 2008 όταν η Μονίκ Βιλά ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσ­ας συμβούλου του Ιδρύματος Reuters, έβαλε δύο προσωπικά στοιχήματα, όπως εξηγεί. Το πρώτο είναι να συμβάλει στην καταπολέμη­ση της εκμετάλλευ­σης και της δουλείας σε χώρες που μαστίζοντα­ι από το φαινόμενο. Το δεύτερο στοίχημα σχετίζεται με το θέμα της ισότητας των γυναικών στην κοινωνία και στην εργασία. Για την εξυπηρέτησ­η των στόχων, η ίδια ίδρυσε δύο Ταμεία: το «Εμπιστοσύν­η στον Νόμο» και το «Εμπιστοσύν­η στις Γυναίκες» που χρηματοδοτ­ούν δημοσιογρά­φους και δικηγόρους ανά τον κόσμο για την εκπόνηση ερευνών.

«Την ημέρα που αποφασίσαμ­ε να καλύψουμε το ζήτημα των δικαιωμάτω­ν των γυναικών ήταν όταν είδα τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έδειχναν ότι οι γυναίκες δαπανούν περίπου το 90% του μισθού τους στις οικογένειέ­ς τους. Επιπλέον, υπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων στις αμοιβές. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μια γυναίκα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με έναν άνδρα αμείβεται με 78 σεντς, όταν ο άνδρας κερδίζει ένα δολάριο». «Αυτό είναι ανεπίτρεπτ­ο και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή από την κοινωνία μας», συμπληρώνε­ι με αυστηρό ύφος που προδίδει την ευαισθησία της στο θέμα.

Για την αντιμετώπι­ση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων, η κ. Βιλά πιστεύει ότι θα πρέπει να πείσει άνδρες και γυναίκες να συνεργαστο­ύν ώστε να ξεπεραστού­ν οι στερεοτυπι­κές αντιλήψεις και να επέλθει ισορροπία. «Οι γυναίκες έχουμε τη δύναμη να πείσουμε την κοινή γνώμη για την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπι­σης».

Στον αντίλογο βέβαια παραδέχετα­ι ότι τα πράγματα ως προς την αντιμετώπι­ση των γυναικών στον εργασιακό χώρο έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακ­ά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. «Οταν ξεκίνησα ως δημοσιογρά­φος, υπήρχαν πολύ λίγες γυναίκες στο newsroom. Ούτε στο Re- uters ούτε στο AFP αλλά ούτε και στο Associated Press δεν υπήρχε διευθύντρι­α ή αρχισυντάκ­τρια για πολλά χρόνια. Σήμερα τα πράγματα έχουν διορθωθεί και βλέπουμε πολλές γυναίκες δημοσιογρά­φους, αλλά πάλι λίγες στη διοίκηση αναλογικά με τους άνδρες. Είναι προφανές όταν οι γυναίκες είναι καλύτερα μορφωμένες, παίρνουν καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά καταβάλλου­ν τον διπλάσιο κόπο και χρόνο για να το πετύχουν».

Καθώς η συνάντηση πλησιάζει προς το τέλος, ρωτώ την άποψή της για την προσφυγική κρίση. Καταλαβαίν­ω ότι είναι ένα θέμα που την απασχολεί ιδιαίτερα αφού αμέσως αρχίζει να λέει ιστορίες που της διηγήθηκαν ρεπόρτερ που καλύπτουν το θέμα. «Ανησυχώ πολύ για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα επέλθουν. Η πολιτική συγκυρία ευνοεί για λήψη αποφάσεων αλλά παρατηρώ μια αδράνεια. Δεν ξέρω ποια θα είναι τα δεδομένα την επόμενη περίοδο».

Εγκυρη ενημέρωση

Επειτα από λίγα δευτερόλεπ­τα σιωπής, θέλοντας να αλλάξει θέμα, σπεύδει να μου μιλήσει για την ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης σε μια τόσο τεταμένη περίοδο. Ως παράδειγμα χρησιμοποι­εί την ενημερωτικ­ή ιστοσελίδα που ίδρυσε το Reuters στην Αίγυπτο αμέσως μετά την Αραβική Ανοιξη για να διασφαλιστ­εί η μετάδοση των αιγυπτιακώ­ν εκλογών. Σήμερα η σελίδα μεταδίδει ειδήσεις στα αραβικά και είναι μια έγκυρη και κύρια πηγή ενημέρωσης για ολόκληρη την Αίγυπτο, που έχει επεκτείνει την κάλυψή της και σε επιχειρημα­τικές ειδήσεις.

Η συζήτηση ολοκληρώνε­ται και η κ. Βιλά με συνοδεύει μέχρι την έξοδο. Στη διαδρομή, με προσκαλεί τον Σεπτέμβριο στη συνδιάσκεψ­η που διοργανώνε­ι το Ιδρυμα του Reuters για τον σχεδιασμό των δράσεων του οργανισμού τα επόμενα χρόνια φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι κυβερνήσει­ς, ΜΚΟ και εταιρείες. «Θέλουμε να εντάξουμε στο κράτος δικαίου τα δικαιώματα των γυναικών και να “χτυπήσουμε” την επιχείρηση παράνομης διακίνησης ανθρώπων». Οπως λέει, φέτος για πρώτη φορά θα απονεμηθού­ν βραβεία σε εταιρείες που συμβάλλουν στο project «Σταματήστε τη Δουλεία» αλλά και σε δημοσιογρά­φους που έχουν συμβάλει με τα ρεπορτάζ τους στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Φτάνοντας στην έξοδο, με ρωτάει τι ώρα είναι το επόμενο ραντεβού και ξαφνιάζετα­ι όταν ακούει ότι η συνέντευξη ήταν ο λόγος του ταξιδιού-εξπρές στη βρετανική πρωτεύουσα.

 ??  ?? Η κ. Μονίκ Βιλά στο Νεπάλ με εθελόντριε­ς του ιδρύματος «Εμπιστοσύν­η στις γυναίκες», που ίδρυσε η ίδια με στόχο τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη χώρα.
Η κ. Μονίκ Βιλά στο Νεπάλ με εθελόντριε­ς του ιδρύματος «Εμπιστοσύν­η στις γυναίκες», που ίδρυσε η ίδια με στόχο τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece