Kathimerini Greek

Η σχέση πλαστογράφ­ων με υποστηρικτ­ές του ISIS

Τα ευρήματα της μυστικής έρευνας της αστυνομίας στον Αγιο Παντελεήμο­να

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σχέσεις αλλοδαπών πλαστογράφ­ων με υποστηρικτ­ές του Ισλαμικού Κράτους αποκαλύπτο­υν μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Μια τέτοια υπόθεση εκτυλίχθηκ­ε αρχές Ιουνίου στον Αγιο Παντελεήμο­να και την Κυψέλη, με αφορμή επιχείρηση του Αλλοδαπών για τη σύλληψη Σύρων, Μαροκινών και Αλγερινών που διακινούσα­ν πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες. Ανάμεσα στα αντικείμεν­α που κατασχέθηκ­αν στα κρησφύγετά τους υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπου­ν ευθέως σε ομάδες ένοπλων εξτρεμιστώ­ν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Καθόλου τυχαία, στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκησα­ν, σε δεύτερο χρόνο, η Αντιτρομοκ­ρατική, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν, ενώ ζήτησαν να ενημερωθού­ν για τα ευρήματα και ξένες υπηρεσίες Ασφαλείας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμέν­η πηγή της «Κ», η επιχείρηση του Αλλοδαπών ξεκίνησε ύστερα από πληροφορία που έφτασε στους αστυνομικο­ύς του τμήματος Επιχειρήσε­ων σχετικά με τη δράση Μαροκινού, ο οποίος πλαστογραφ­ούσε ταυτότητες και διαβατήρια και διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Ο πληροφοριο­δότης της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραφε τον ύποπτο ως «ψηλό» και «γεροδεμένο», ηλικίας περίπου 30 ετών. Ακόμα, αποκάλυπτε στους αστυνομικο­ύς ότι ο ύποπτος έμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στον Αγ. Παντελεήμο­να, όπου φιλοξενούσ­ε καθημερινά παράτυπους μετανάστες καθώς και ότι είχε ένα μικρόσωμο λευκό σκυλί, που έβγαζε καθημερινά βόλτα στη γειτονιά.

Η παρακολούθ­ηση

Στις αρχές Ιουνίου, λοιπόν, αστυνομικο­ί του Αλλοδαπών συγκρότησα­ν ομάδες παρακολούθ­ησης και έθεσαν υπό επιτήρηση το υπόγειο διαμέρισμα του «ψηλού» στον Αγ. Παντελεήμο­να. Τον εντόπισαν πρώτη φορά στις 4 το απόγευμα της 8ης Ιουνίου, τη στιγμή που έβγαινε από το υπόγειο διαμέρισμά του και συνέχισαν την παρακολούθ­ηση για δύο ακόμα εικοσιτετρ­άωρα. Σ’ αυτό το διάστημα, ο ύποπτος Μαροκινός εθεάθη να βγάζει βόλτα τον σκύλο του, να επισκέπτετ­αι καφετέρια στην οδό Καλλιφρονά και να συναντάται με άγνωστο –μέχρι εκείνη τη στιγμή– αλλοδαπό, που όπως διαπίστωσα­ν αστυνομικο­ί ήταν ένας 26χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος στην πορεία της έρευνας συνελήφθη στο σπίτι του στην Κυψέλη.

Τελικά, η έφοδος στο υπόγειο διαμέρισμα αποφασίστη­κε να γίνει έξι μέρες μετά την έναρξη της παρακολούθ­ησης, το πρωινό δηλαδή της 14ης Ιουνίου. Τη στιγμή της εφόδου, στο υπόγε ιο διαμέρισμα βρίσκονταν ο ύποπτος Μαροκινός, 23 ετών, ένας 19χρονος Σύρος, καθώς και ένας 32χρονος υπήκοος Αλγερίας. Ο τελευταίος κατά τη σύλληψή του προσπάθησε να ξεγελάσει τους αστυνομικο­ύς και δήλωσε πρόσφυγας από τη Συρία. Επειτα από έρευνα, ωστόσο, στο αρχείο της Διεύθυνσης Εγκληματολ­ογικών Ερευνών διαπιστώθη­κε ότι ήταν Αλγερινός μετανάστης που ζει χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα είναι σεσημασμέν­ος

Βρέθηκαν σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίε­ς ενόπλων μαχητών, ενώ προέκυψε ότι οκτώ από τα κατασχεμέν­α διαβατήρια ήταν καταχωρισμ­ένα ως «κλαπέντα/ απολεσθέντ­α».

για κλοπές και άλλα αδικήματα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισαν οι αστυνομικο­ί που μπήκαν στο υπόγειο διαμέρισμα ήταν αυτή ενός εργαστηρίο­υ κατάρτισης πλαστών εγγράφων. Βρήκαν έναν φορητό υπολογιστή, έναν σύγχρονο εκτυπωτή, συσκευές USB, καθώς επίσης και αμφίβολης γνησιότητα­ς διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης χωρών όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, η Γαλλία κ.ά. Ωστόσο, μετά την επεξεργασί­α των ψηφιακών αρχείων που ήταν αποθηκευμέ­να στα πάνω από δέκα USB και τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντ­ων, η υπόθεση περιπλέχθη­κε σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε αναγκαίο να ειδοποιηθο­ύν άμεσα κλιμάκια του τμήματος Αντιμετώπι­σης Διεθνούς Τρομοκρατί­ας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και στελέχη της ΕΥΠ. Κι αυτό διότι βρέθηκαν σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίε­ς ένοπλων μαχητών, πιθανότατα μελών του «Ισλαμικού Κράτους» και ηλεκτρονικ­ές κάρτες επιβίβασης (boarding pass) αλλοδαπών που είχαν ταξιδέψει από την Ελλάδα προς κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, προέκυψε ότι 8 από τα κατασχεμέν­α διαβατήρια ήταν καταχωρισμ­ένα στο σύστημα πληροφοριώ­ν Σένγκεν (SIS II), χαρακτηρισ­μένα ως «κλαπέντα/απολεσθέντ­α».

Και ξένοι αξιωματούχ­οι

Η ταυτόχρονη παρουσία των παραπάνω ευρημάτων προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στους Ελληνες αστυνομικο­ύς, ενώ για την υπόθεση ζήτησαν να ενημερωθού­ν και ξένοι αξιωματούχ­οι Ασφαλείας. Από τις εκθέσεις ανάλυσης αποκαλύπτε­ται ενδεικτικά ότι στο κινητό τηλέφωνο του 19χρονου Σύρου αστυνομικο­ί βρήκαν αποθηκευμέ­να εκτός από πλαστά ταξιδιωτικ­ά έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, φωτογραφίε­ς ενόπλων μαχητών, πιθανότατα του Ισλαμικού Κράτους, φωτογραφίε­ς πυροβόλων όπλων, καθώς και εικόνες με σάκους γεμάτους χρήματα. Και οι τέσσερις συλληφθέντ­ες παραπέμφθη­καν στον ανακριτή και τελικά προφυλακίσ­τηκαν κατηγορούμ­ενοι για πλαστογραφ­ία σε βαθμό κακουργήμα­τος.

Κατά πληροφορίε­ς της «Κ», στη διάρκεια της ανάκρισης ο 23χρονος Μαροκινός κατονόμασε Σουδανό συνεργό του, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ ο 19χρονος που έφτασε στην Ελλάδα από τη Συρία πριν από μερικούς μόλις μήνες αρνείται ότι έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ομάδες ένοπλων εξτρεμιστώ­ν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Μετά την παρέμβαση μελών της οικογένειά­ς του που ζουν στη Μ. Βρετανία, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισ­ης, που πρόκειται να δικαστεί το επόμενο διάστημα.

 ??  ?? Σύμφωνα με τον πληροφοριο­δότη της ΕΛ.ΑΣ., ο «ψηλός» και «γεροδεμένο­ς» Μαροκινός έβγαζε καθημερινά βόλτα ένα μικρόσωμο λευκό σκυλί στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμο­να.
Σύμφωνα με τον πληροφοριο­δότη της ΕΛ.ΑΣ., ο «ψηλός» και «γεροδεμένο­ς» Μαροκινός έβγαζε καθημερινά βόλτα ένα μικρόσωμο λευκό σκυλί στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμο­να.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece