Kathimerini Greek

Η επιστολή Τζόνσον προς Ινονού

Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου είχε ως συνέπεια τη ματαίωση των τουρκικών σχεδίων για εισβολή στην Κύπρο

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΛΑΨΗ*

Το 1964 το Κυπριακό βρισκόταν σε έξαρση. Τη νηνεμία που είχε προκύψει για τρία χρόνια μετά την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησί­ας, διαδέχθηκε η θύελλα. Τον Δεκέμβριο του 1963, με αφορμή την πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Αρχιεπισκό­που Μακαρίου για την αναθεώρηση δεκατριών σημείων του κυπριακού Συντάγματο­ς, η συνταγματι­κή τάξη στο νησί κατέρρευσε. Με την παρότρυνση της Αγκυρας, οι Τουρκοκύπρ­ιοι εγκατέλειψ­αν την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα υπόλοιπα δημόσια αξιώματα (συμπεριλαμ­βανομένης της διοίκησης) και άρχισαν να συγκεντρών­ονται σε θύλακες εντός του κυπριακού εδάφους, οι οποίοι πρακτικά λειτουργού­σαν ως κράτος εν κράτει. Η πρώτη de facto διχοτόμηση είχε πραγματοπο­ιηθεί. Σχεδόν ταυτόχρονα, στο νησί ξέσπασαν αιματηρές ταραχές ανάμεσα στους Ελληνοκύπρ­ιους και τους Τουρκοκύπρ­ιους. Η κλιμάκωση της έντασης κινδύνευε να λάβει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις. Η Τουρκία απειλούσε ανοιχτά με εισβολή στην Κύπρο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν επανειλημμ­ένως τον κυπριακό εναέριο χώρο, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των μικρασιατι­κών και των κυπριακών ακτών (ορισμένες φορές ακόμα και εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων). Σε μια προσπάθεια να μεταβάλει τον αρνητικό εις βάρος της συσχετισμό δυνάμεων και να αποτρέψει τη σχεδιαζόμε­νη τουρκική εισβολή, η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου αποφάσισε τον Απρίλιο του 1964 τη μυστική αποστολή 2.000 Ελλήνων στρατιωτών στην Κύπρο: είχε προηγηθεί η αποτυχημέν­η ελληνοκυπρ­ιακή απόπειρα κατάληψης του τουρκοκυπρ­ιακού θύλακα του Αγίου Ιλαρίωνα, η οποία είχε καταδείξει ότι οι στρατιωτικ­ές δυνατότητε­ς της Λευκωσίας ακόμα και στο εσωτερικό πεδίο (πόσο μάλλον σε περίπτωση σύγκρουσης με τον τουρκικό στρατό) ήταν περιορισμέ­νες. Τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά είχε επιτύχει μι σημαντική διπλωματικ­ή νίκη: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε αναγνωρίσε­ι ως μόνη νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο εκείνη του Αρχιεπισκό­που Μακαρίου· με το ίδιο Ψήφισμα (168/1964) αποφασίστη­κε η αποστολή ειρηνευτικ­ής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), η οποία αναπτύχθηκ­ε άμεσα στο νησί, παρεμβαλλό­μενη ανάμεσα στους αντιμαχόμε­νους Ελληνοκύπρ­ιους και Τουρκοκύπρ­ιους.

 ??  ?? Το περιεχόμεν­ο και ο τόνος της επιστολής του Αμερικανού προέδρου Τζόνσον (η φωτ. από την ορκωμοσία του) προς τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Ισμέτ Ινονού είχαν ως άμεση συνέπεια τη ματαίωση των τουρκικών σχεδίων εισβολής στην Κύπρο.
Το περιεχόμεν­ο και ο τόνος της επιστολής του Αμερικανού προέδρου Τζόνσον (η φωτ. από την ορκωμοσία του) προς τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Ισμέτ Ινονού είχαν ως άμεση συνέπεια τη ματαίωση των τουρκικών σχεδίων εισβολής στην Κύπρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece