Kathimerini Greek

Πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις πλευρές

- *Ο κ. Αντώνης Κλάψης διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμ­ιο και στο Πανεπιστήμ­ιο Νεάπολις Πάφου.

Το περιεχόμεν­ο και ο τόνος της επιστολής του Τζόνσον είχαν ως άμεση συνέπεια τη ματαίωση των τουρκικών σχεδίων εισβολής. Οι πιθανότητε­ς επιτυχίας μιας τουρκικής στρατιωτικ­ής ενέργειας, η οποία δεν θα είχε προηγουμέν­ως εξασφαλίσε­ι την αμερικανικ­ή υποστήριξη ή έστω τη σιωπηρή συναίνεση της Ουάσιγκτον, ήταν σημαντικά μειωμένες. Η κατηγορημα­τική εναντίωση των ΗΠΑ στα τουρκικά σχέδια τα καταδίκαζε εκ των προτέρων σε αποτυχία. Το ρίσκο για την Αγκυρα καθίστατο απαγορευτι­κό, ιδίως από τη στιγμή που ελλόχευε ο κίνδυνος σοβιετικής εμπλοκής. Στο εξής, η προσεκτικό­τερη στάθμιση των διαθέσεων του αμερικανικ­ού παράγοντα θα καθίστατο κεντρικός άξονας της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό.

Για την ελληνική πλευρά, η επιστολή Τζόνσον ήταν μια καλοδεχούμ­ενη εξέλιξη. Οι ΗΠΑ είχαν αποτρέψει την τουρκική εισβολή. Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι θα το έκαναν για πάντα: ήταν κάτι που ρητά ανέφερε ο Τζόνσον στον Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνομιλίας που πραγματοπο­ιήθηκε στο τέλος Ιουνίου του 1964 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, έστω και αν η εισβολή δεν εκδηλώθηκε, στην Αθήνα είχε γίνει αντιληπτό ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συνέβαινε κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν θα υπήρχε ο απαραίτητο­ς χρόνος για την αποστολή στρατιωτικ­ών δυνάμεων από την Ελλάδα στην Κύπρο. Με αυτά τα δεδομένα λήφθηκε η απόφαση περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο, οι οποίες μέσα στο καλοκαίρι του 1964 έφθασαν συνολικά τους 8.000 άνδρες. Αυτές οι δυνάμεις, οι οποίες ήταν αρκετά βαριά εξοπλισμέν­ες και προσέγγιζα­ν πλέον το μέγεθος μεραρχίας, υπολογιζότ­αν ότι θα εξυπηρετού­σαν ταυτόχρονα δύο στόχους: αφενός θα λειτουργού­σαν ως αποτρεπτικ­ό μέσο ενάντια στην τουρκική απειλή, καθώς σε περίπτωση εισβολής η παρουσία τους στο νησί θα πυροδοτούσ­ε εκ των

Ηταν σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμέ­νες να επιβάλουν μια λύση στο Κυπριακό η οποία θα παραγνώριζ­ε τις τουρκικές απόψεις, ικανοποιών­τας πλήρως τις ελληνικές ενωτικές επιδιώξεις.

πραγμάτων έναν ελληνοτουρ­κικό πόλεμο – κάτι που οι Αμερικανοί δεν ήθελαν· και αφετέρου, θα αποτελούσα­ν αποτελεσμα­τικό μέσο ελέγχου του ίδιου του Αρχιεπισκό­που Μακαρίου – προοπτική που έθελγε την Ουάσιγκτον.

Αν η επιστολή Τζόνσον είχε φανερώσει κάτι ξεκάθαρα, ήταν ότι οι ΗΠΑ απεύχονταν το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρ­κικού πολέμου λόγω του Κυπριακού, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα τραυμάτιζε ανεπανόρθω­τα τη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν ο σκληρός πυρήνας της επιχειρημα­τολογίας του Αμερικανού προέδρου και προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν κατατείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 1964 οι διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς της Ουάσιγκτον. Από την άλλη πλευρά, ήταν σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμέ­νες να επιβάλουν μία λύση στο Κυπριακό, η οποία θα παραγνώριζ­ε τις τουρκικές απόψεις, ικανοποιών­τας πλήρως τις ελληνικές ενωτικές επιδιώξεις: επρόκειτο για ένα συμπέρασμα που προέκυπτε, εμμέσως πλην σαφώς, από την προσεκτική ανάγνωση της επιστολής.

Στην Ουάσιγκτον είχε εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι μία νέα σοβαρή υποτροπή του Κυπριακού, η οποία αυτή τη φορά θα εξελισσότα­ν ανεξέλεγκτ­η, δεν μπορούσε να αποκλειστε­ί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αντιπάθεια που έτρεφαν για τον Αρχιεπίσκο­πο Μακάριο λόγω των στενών του σχέσεων με τη Μόσχα, ωθούσε τους Αμερικανού­ς στην αναζήτηση μιας ενδιάμεσης λύσης του Κυπριακού, η οποία συνοψι- ζόταν στο αξίωμα «Ενωση έναντι ανταλλαγμά­των προς την Τουρκία». Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Τζόνσον-Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον στο τέλος Ιουνίου του 1964, η επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον Ινονού παρουσιάστ­ηκε ως το έσχατο όριο της αμερικανικ­ής παρέμβασης και της πίεσης που μπορούσε να ασκηθεί προς την Τουρκία. Με βάση την ίδια συλλογιστι­κή, μόνο μία συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα σχετικά με το μέλλον της Κύπρου θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι την ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού και την αποκατάστα­ση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η αντίληψη έμελλε το ίδιο καλοκαίρι να αποτελέσει τον πυρήνα της ατελέσφορη­ς μεσολαβητι­κής πρωτοβουλί­ας του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον.

 ??  ?? Στην Αθήνα οι διαδηλωτές παριστάνου­ν τον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον με τουρκικό φέσι, θεωρώντας την πολιτική του φιλοτουρκι­κή, ενώ στην Κωνσταντιν­ούπολη, οι Τούρκοι διαδηλωτές εμφανίζουν τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ ντυμένο με φουστανέλα,...
Στην Αθήνα οι διαδηλωτές παριστάνου­ν τον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον με τουρκικό φέσι, θεωρώντας την πολιτική του φιλοτουρκι­κή, ενώ στην Κωνσταντιν­ούπολη, οι Τούρκοι διαδηλωτές εμφανίζουν τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ ντυμένο με φουστανέλα,...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece