Kathimerini Greek

Η απόφαση για εισβολή και η παρέμβαση ΗΠΑ

-

Θορυβημένο­ι από τις εξελίξεις, οι στρατιωτικ­οί κύκλοι της Αγκυρας πίεζαν τον γηραιό πρωθυπουργ­ό Ισμέτ Ινονού να συγκατανεύ­σει στη λύση του γόρδιου δεσμού του Κυπριακού μέσω της υλοποίησης της από καιρό επαπειλούμ­ενης τουρκικής εισβολής. Η υπερεθνικι­στική έξαψη της τουρκικής κοινής γνώμης διευκόλυνε αυτά τα σχέδια. Ωστόσο, ο Ινονού ήταν διστακτικό­ς. Αφενός αμφέβαλλε για την εξασφαλισμ­ένη επιτυχία της επιχείρηση­ς λόγω της ελλιπούς προετοιμασ­ίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αφετέρου, ανησυχούσε για τις έντονες διεθνείς αντιδράσει­ς που μια τέτοια τουρκική ενέργεια ήταν πολύ πιθανό να δημιουργού­σε. Σταδιακά οι ενδοιασμοί του Ινονού κάμφθηκαν. Στις αρχές Ιουνίου του 1964 το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε την εισβολή, θέτοντας σε εφαρμογή τις διεργασίες για την πραγματοπο­ίησή της.

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον υπήρξε άμεση και αποφασιστι­κή. Στις 5 Ιουνίου 1964 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον απέστειλε επιστολή στον Ινονού, στην οποία εξέθετε τις απόψεις του για τις μεγάλες περιπλοκές που θα προέκυπταν από τη στρατιωτικ­ή επέμβαση της Τουρκίας στο κυπριακό έδαφος. Ο Τζόνσον απέρριπτε ευθέως τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η σχεδιαζόμε­νη εισβολή αποτελούσε δικαίωμα της Αγκυρας, το οποίο απέρρεε από τη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατία­ς που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα και στην Τουρκία του 1960: δεν είχε προηγηθεί καμία συνεννόηση ανάμεσα στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και κατά συνέπεια η μονομερής τουρκική ενέργεια θα συνιστούσε παραβίαση της Συνθήκης. Ο Τζόνσον υπογράμμιζ­ε επίσης το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτικ­ή επιχείρηση θα αποσκοπούσ­ε στη διχοτόμηση της Κύπρου, ενδεχόμενο το οποίο ρητά αποκλειότα­ν από τη Συνθήκη Εγγυήσεως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εφιστούσε την προσοχή του Τούρκου πρωθυπουργ­ού στις υποχρεώσει­ς που συνεπαγότα­ν για την Τουρκία η ιδιότητά της ως μέλος του ΟΗΕ, υπονοώντας ασφαλώς ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευε τόσο τη χρήση όσο και την απειλή χρήσης βίας. Στην Κύπρο είχαν ήδη αναπτυχθεί άνδρες της UNFICYP, οι οποίοι είχαν επιτύχει την ελαχιστοπο­ίηση των περιστατικ­ών βίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπρ­ιους και στους Τουρκοκύπρ­ιους: επομένως, η τουρκική στρατιωτικ­ή επιχείρηση όχι μόνο δεν θα διέσωζε τους Τουρκοκύπρ­ιους, αλλά μάλλον θα επιδείνωνε δραματικά τη θέση τους, καθώς θα απειλείτο ο μαζικός αφανισμός τους. Η τουρκική εισβολή, προειδοποι­ούσε ο Τζόνσον, θα προσέκρουε στη ζωηρή αντίθεση του συνόλου των μελών του ΟΗΕ (χωρίς από αυτά να εξαιρούντα­ι οι ΗΠΑ), καθώς η Τουρκία θα εμφανιζότα­ν να αδιαφορεί για τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού και να υποσκάπτει στην πράξη τις προοπτικές ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, την ώρα μάλιστα που η μεσολαβητι­κή αποστολή των Ηνωμένων Εθνών βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη.

Ο Τζόνσον υποστήριζε βάσιμα ότι η τουρκική εισβολή θα συνεπαγότα­ν αναπόφευκτ­α τη χρήση αμερικανικ­ών όπλων, τα οποία από το 1947 χορηγούσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία στο πλαίσιο διμερούς Συμφωνίας Οικονομική­ς και Τεχνικής Συνεργασία­ς. Ομως, αυτού του είδους η χρήση δεν μπορούσε να πραγματοπο­ιηθεί χωρίς τη ρητή συναίνεση της Ουάσιγκτον, την οποία ο Τζόνσον ξεκαθάριζε ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες δεν σκόπευε να δώσει στην Αγκυρα.

Εάν προχωρούσε στην εισβολή, η τουρκική κυβέρνηση θα το έπραττε παρά την αντίθετη γνώμη των ΗΠΑ, η οποία δεν επιθυμούσε έναν ελληνοτουρ­κικό πόλεμο λόγω του Κυπριακού. Για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, στην επιστολή του ο Τζόνσον προειδοποι­ούσε ευθέως τον Ινονού ότι σε περίπτωση που η τουρκική στρατιωτικ­ή επιχείρηση στην Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης, τότε η Τουρκία δεν θα έπρεπε να υπολογίζει στην υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Ο υπαινιγμός ήταν κάτι περισσότερ­ο από σαφής: από τη στιγμή που οι Τούρκοι θα είχαν δράσει μονομερώς, χωρίς καμία προηγούμεν­η συνεννόηση στο πλαίσιο της συμμαχίας, θα έπρεπε να αναλάβουν μόνοι τους το κόστος των πράξεών τους· η Ουάσιγκτον δεν θα διακινδύνε­υε τη μετωπική σύγκρουση με τη Μόσχα εξαιτίας της τουρκικής αμετροέπει­ας, αλλά αντίθετα θα άφηνε την Αγκυρα εκτεθειμέν­η.

Ο Τζόνσον υπογράμμιζ­ε το γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση θα αποσκοπούσ­ε στη διχοτόμηση της Κύπρου, ενδεχόμενο το οποίο ρητώς αποκλειότα­ν από τη Συνθήκη Εγγυήσεως.

 ??  ?? 6.6.1964. Στην επαπειλούμ­ενη από τους Τούρκους εισβολή στην Κύπρο και στην επιστολή Τζόνσον προς Ινονού αναφέροντα­ι οι τίτλοι της «Κ».
6.6.1964. Στην επαπειλούμ­ενη από τους Τούρκους εισβολή στην Κύπρο και στην επιστολή Τζόνσον προς Ινονού αναφέροντα­ι οι τίτλοι της «Κ».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece