Kathimerini Greek

Ημέρα κρίσης για τη Ρωσία

Η ΔΟΕ καλείται να αποφασίσει για την παρουσία της ρωσικής αποστολής στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Προ ενός μεγάλου και ιστορικού διλήμματος βρίσκεται σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς πρέπει να αποφασίσει εάν για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα αποκλείσει εξ ολοκλήρου μια ολυμπιακή ομάδα, τη ρωσική, από τους Αγώνες που αρχίζουν σε 12 μέρες στο Ρίο, βάσει πορίσματος περί μακροχρόνι­ου συστηματικ­ού ντοπαρίσμα­τος των Ρώσων αθλητών σε 30 αθλήματα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Αθλητικού Δικαστηρίο­υ της Λωζάννης (CAS) την Πέμπτη υπέρ του αποκλεισμο­ύ του ρωσικού στίβου που έχει επιβάλει από τον Νοέμβριο η IAAF, ενίσχυσε σημαντικά το επιχείρημα των Αγγλοσαξόν­ων (κατά κύριο λόγο) υπέρ ενός γενικού αποκλεισμο­ύ της Ρωσίας από τους Ολυμπιακού­ς. Οριστική απόφαση αναμένεται ακόμη και σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικ­ής επιτροπής της ΔΟΕ.

Κεντρική σημασία στην απόφαση της ΔΟΕ θα έχει η έννοια της συλλογικής ευθύνης, καθώς είναι σαφές ότι στην περίπτωση των Ρώσων αθλητών του στίβου αίρεται το τεκ-

Ηδη, το CAS έχει οδηγήσει τη Ρωσία εκτός Ρίο με την απόφασή του για αποκλεισμό των αθλητών του στίβου – Η πίεση από τη Δύση.

μήριο της αθωότητας για όσους δεν έχουν ακόμη συλληφθεί ντοπαρισμέ­νοι, αφού θεωρούνται όλοι τους μέλη ενός διεφθαρμέν­ου κρατικού συστήματος σε σχεδόν όλα τα αθλήματα, θερινά και χειμερινά.

Το σύστημα αυτό εξέθεσε αναλυτικά, με λεπτομέρει­ες και μαρτυρίες εκ των έσω, η έκθεση του ανεξάρτητο­υ επιστήμονα Ρίτσαρντ Μακλάρεν που δημοσιεύθη­κε στο Τορόντο την περασμένη Δευτέρα κατόπιν έρευνας που παρήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA). Το πόρισμα κατέδειξε ότι το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού «διηύθυνε, ήλεγχε και επιτηρούσε» μια «μοναδική» μέθοδο χειραγώγησ­ης των δειγμάτων των Ρώσων αθλητών κατά τους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς του 2014 στη Ρωσία (Σότσι), με τη συνδρομή και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η μέθοδος περιελάμβα­νε διαδικασία αλλαγής των δειγμάτων, τα οποία υποτίθεται ότι δεν τα άγγιζε κανείς.

Το σύστημα όμως αυτό δεν επηρέαζε μόνο τα χειμερινά αγωνί- σματα, τα μετάλλια των οποίων σάρωσε η Ρωσία στο Σότσι: Απλώθηκε σύμφωνα με το πόρισμα Μακλάρεν σε τουλάχιστο­ν 30 αθλήματα, μεταξύ των οποίων είναι και σπορ που συνήθως δεν έχουν πρόβλημα αναβολικών, όπως η ιστιοπλοΐα, το πινγκ πονγκ, το ταεκβοντό και τα παραολυμπι­ακά αθλήματα! Το πιο σημαντικό είναι ότι το σύστημα που δημιούργησ­ε το ρωσικό κράτος δεν αφορά μόνο το Σότσι 2014, αλλά και τους Θερινούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Μόσχας το 2013 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2015 στο Καζάν, αποκάλυψη που έκανε αίσθηση παγκοσμίως.

Οπως δήλωσε την Πέμπτη ο δημοφιλέστ­ερος αθλητής στον κόσμο, ο Τζαμαϊκανό­ς σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ, ο αποκλεισμό­ς των Ρώσων στον στίβο αποτελεί ουσιαστικό πλήγμα κατά του ντόπινγκ διά του παραδειγμα­τισμού. Ακόμη λοιπόν κι αν συμμετάσχε­ι η Ρωσία στα άλλα σπορ στο Ρίο, θα υπάρχουν σο- βαρά προβλήματα με τις αντιδράσει­ς των άλλων αθλητών, συνοδών και φιλάθλων κατά των Ρώσων.

Ο ρόλος του Μπαχ

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ δεν είναι τόσο ζεστός για έναν ολοκληρωτι­κό αποκλεισμό της Ρωσίας. Ο Γερμανός - συμπατριώτ­ης του οποίου είναι ο δημοσιογρά­φος που πρωτοστάτη­σε στην αποκάλυψη των ενοχοποιητ­ικών στοιχείων για τη Ρωσίαέχει μερικούς καλούς λόγους να μην επιθυμεί την... εσχάτη των ποινών για τον ρωσικό αθλητισμό.

Ο κ. Μπαχ δεν ξεχνά την αρτιότατη ολυμπιακή διοργάνωση στο Σότσι, η πρώτη στην οποία ήταν παρών ως πρόεδρος της ΔΟΕ. Τυχόν αποκλεισμό­ς της Ρωσίας από το Ρίο θα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το κύρος των πρώτων Θερινών Αγώνων υπό την ηγεσία του. Επίσης, έχει αναπτύξει πολύ καλή σχέση με τη ρωσική αθλητική και πολιτική ηγεσία, απορρίπτον­τας κάθε συζήτηση περί αθλητικού εμπάργκο επί των Ρώσων λόγω της προσάρτηση­ς της Κριμαίας. Κυρίως όμως τον ανησυχεί ότι όπως απείλησε ανοιχτά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το ολυμπιακό κίνημα μπορεί να κινδυνεύσε­ι με διάσπαση, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στις χειρότερες εποχές του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, την απόφαση δεν θα τη λάβει μόνος του και η πίεση υπέρ ενός ολοκληρωτι­κού αποκλεισμο­ύ είναι πολύ μεγάλη από τη Δύση.

Τουλάχιστο­ν, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η ρωσική σημαία θα μπει στο Στάδιο Μαρακανά στην Τελετή Εναρξης της μεθεπόμενη­ς Παρασκευής, αφού η άλτρια του μήκους Ντάρια Κλίσινα, που ζει και προπονείτα­ι στη Φλόριδα των ΗΠΑ, έχει εξεταστεί και θεωρείται καθαρή και «εκτός συστήματος», ενώ μπορεί και να αγωνιστεί με τα ρωσικά χρώματα. Αλλη μια Ρωσίδα που μπορεί να λάβει μέρος είναι η Γιούλια Στεπάνοβα, δρομέας των 800 μέτρων, που όμως φέρεται να μη θέλει να φέρει τα ρωσικά χρώματα.

 ??  ?? Το πόρισμα κατέδειξε ότι το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού «διηύθυνε, ήλεγχε και επιτηρούσε» μια «μοναδική» μέθοδο χειραγώγησ­ης των δειγμάτων των Ρώσων αθλητών στο Σότσι, με τη συνδρομή και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Το πόρισμα κατέδειξε ότι το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού «διηύθυνε, ήλεγχε και επιτηρούσε» μια «μοναδική» μέθοδο χειραγώγησ­ης των δειγμάτων των Ρώσων αθλητών στο Σότσι, με τη συνδρομή και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece