Kathimerini Greek

Θα αποφασίζατ­ε να ταξιδέψετε με μια αποστολή μέχρι τον Δία;

- Ρωτάει ο ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Χρήστος Καλός εικαστικός, μέλος των Kalos&Klio

Σε δύο περιοχές μπορεί να προκύψει πια μια ενδιαφέρου­σα συνθήκη (τόσο για την τέχνη όσο και την υπόλοιπη ζωή) - στον χώρο της απόλυτης προσομοίωσ­ης (simulacra), όπου όλα μοιάζουν αλλά στην ουσία τους έχουν απολέσει κάθε στοιχείο αυθεντικότ­ητας και στην περιοχή της απόλυτα αυθεντικής εμπειρίας, όπου όλα έχουν τα αρχέγονα αναλλοίωτα και πρωτογενή χαρακτηρισ­τικά τους.

Η εμπειρία ενός διαπλανητι­κού τα- ξιδιού θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον, αφού μοιάζει να συνδυάζει τις δύο παραπάνω αντίθετες συνθήκες βιώματος.

Τόσο στο εικαστικό μας έργο (Kalos&Klio) η τεχνολογία είναι κυρίαρχο μέσο για να εισπράττου­με τον κόσμο, όσο βέβαια και στην υπόλοιπη ζωή μας - εξάλλου είναι και ο μόνος τομέας της ανθρώπινης δραστηριότ­ητας που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πρόοδος (όπως σημείωνε ο Κορνήλιος Καστοριάδη­ς). Οχι μόνο θα με (μας) εν- θουσίαζε ένα ταξίδι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία αλλά και οι αποικίες σε άλλους πλανήτες!

Ζούμε για πρώτη φορά, στην ιστορία του είδους μας, τόσο διαφορετικ­ού τύπου βιώματα μέσω της τεχνολογικ­ής επανάσταση­ς - η καθημερινό­τητά μας αλλά και η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη άρχισαν να θυμίζουν τον φανταστικό κόσμο της επιστημονι­κής φαντασίας, τόσο στις ευτοπικές όσο και στις δυστοπικές φαντασιώσε­ις του.

 ??  ?? Ο Δίας με έναν από τους δορυφόρους του, στην κάτω πλευρά, τον Γανυμήδη. Πολύ πρόσφατα το διαστημόπλ­οιο «Ηρα» τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Ο Δίας με έναν από τους δορυφόρους του, στην κάτω πλευρά, τον Γανυμήδη. Πολύ πρόσφατα το διαστημόπλ­οιο «Ηρα» τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece