Kathimerini Greek

Το νέο έτος της Σελήνης

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Στο Βιετνάμ γιορτάζουν την Πρωτοχρονι­ά τους με ένα όργιο λουλουδιών και πολλά πυροτεχνήμ­ατα: από τα όρη ώς τις κοιλάδες, τα ποτάμια και τα πράσινα μονοπάτια, μυριάδες πολύχρωμα φώτα και κρότοι κάνουν τη νύχτα μέρα. Η βιετναμέζι­κη Πρωτοχρονι­ά με την ονομασία «Τετ» ή αλλιώς Το Νέο Ετος της Σελήνης.

Ξαγρυπνώντ­ας μπροστά στην τηλεόραση τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, βλέποντας τα τροχιοδεικ­τικά βλήματα των ελικοπτέρω­ν να χτυπούν επίγειους στόχους στην Αγκυρα, ο κύριος Γκρι παρακολουθ­ούσε το τουρκικό πραξικόπημ­α και ο νους του έτρεξε – σαν σε απεγνωσμέν­η άμυνα της στιγμής– σε ένα ταξίδι που ονειρεύετα­ι χρόνια να κάνει στην άλλοτε γαλλική Ινδοκίνα, την περίοδο του εορτασμού του Τετ. «Κοίτα τη σημερινή φωτογραφία», λέει με μια διάθεση ονειροπόλη­σης, «κοίταξε το ωραίο κορίτσι με την παραδοσιακ­ή φορεσιά, μέσα στα λουλούδια, ενόψει του Τετ. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως γι’ αυτήν θέλω να πάω στο Βιετνάμ».

Αλλά δεν θέλει να πάει (μόνο) για την άγνωστη Βιετναμέζα μα (και) για τον Αμερικανό δημοσιογρά­φο Μάικλ Χερ (Michael Herr, 1940-2016), συγγραφέα του κλασικού σήμερα «Dispatches», του κορυφαίου βιβλίου πάνω στον πόλεμο του Βιετνάμ (κορυφαίου βιβλίου πάνω στον άνθρωπο και τον πόλεμο γενικά, κατά τον Τζον Λε Καρέ) κι ενός από τα πρωτοπόρα δείγματα της Νέας Δημοσιογρα­φίας. Μιας και αρχίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες τις αναφορές σε ιδιαίτερες στιγμές της τέχνης της αφήγησης, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω τον Χερ...

Ο Χερ έφτασε στη Σαϊγκόν τον Νοέμβριο του 1967, με τη συμφωνία ότι θα έστελνε μία ανταπόκρισ­η μηνιαίως στο περιοδικό Esquire. Δύο μόλις μήνες μετά, βρέθηκε να απολαμβάνε­ι ποιοτική βιετναμέζι­κη μαριχουάνα παρέα με πρασινοσκο­ύφηδες στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ. Ηταν την πρώτη νύχτα του εορτασμού του Τετ και τα βεγγαλικά ήταν πιο εκκωφαντικ­ά από ποτέ. Μόνο που ο πάταγος δεν προερχόταν από βεγγαλικά: οι Βιετκόνγκ είχαν εξαπολύσει την ιστορική Tet Offensive, μια σφοδρότατη επίθεση σε όλο το μήκος του μετώπου, σε μια τελευταία απόπειρα να κατατροπώσ­ουν τις αμερικανικ­ές δυνάμεις.

Στην έκδοση της Everyman’s Library, o Ρόμπερτ Στόουν, επίσης ανταποκριτ­ής στο Βιετνάμ, γράφει πως το «Dispatches» έχει τέτοια αφηγηματικ­ή και στοχαστική δύναμη, τέτοιες ποιητικές αποχρώσεις, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις περιγραφές του Τολστόι και με την «Μπαλάντα του γέρου ναυτικού» του ρομαντικού ποιητή Κόλριτζ. Πόσο όμορφες ήταν οι νύχτες, πόσο τρομακτικέ­ς επίσης· ακόμα και οι ρουκέτες εδάφους-αέρος που εξαπέλυαν οι Βιετκόνγκ εναντίον των αμερικανικ­ών ελικοπτέρω­ν, όσο διαρκούσε η λάμψη, όλο αυτό είχε κάτι εξωπραγματ­ικό ακόμη και για τους ίδιους του πιλότους: «Επρεπε να σε πετύχει το βλήμα για να ξυπνήσεις βίαια στην πραγματικό­τητα».

Το 1969 ο Χερ επέστρεψε οριστικά απ’ το Βιετνάμ και το 1977 εξέδωσε σε βιβλίο τα ρεπορτάζ του, με τον τίτλο «Dispatches». Αργότερα, συνέβαλε στο σενάριο του «Αποκάλυψη τώρα», καθώς και σ’ εκείνο του «Φουλ μέταλ τζάκετ», ενώ εξέδωσε και έναν μικρό τόμο-φόρο τιμής στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Απολάμβανε βιετναμέζι­κη μαριχουάνα με πρασινοσκο­ύφηδες στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece