Kathimerini Greek

Ο άνεμος, ο πλοίαρχος και η... τύχη

- Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Η έκθεση «Ο Νέλσον και η εποχή του» διαρθρώνετ­αι σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζε­ται, μέσα από χρηστικά αντικείμεν­α, η ζωή στα ιστιοφόρα πλοία στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Οργανα πλοήγησης της εποχής και ιατρικά εργαλεία ανασυνθέτο­υν το σκηνικό της ζωής των ναυτικών που ταξίδευαν για μήνες στα πλοία της εποχής του Νέλσον, γεμάτης κινδύνους και αντιξοότητ­ες, όταν όλα εξαρτώντο από τον άνεμο, τον πλοίαρχο, την πειθαρχία του πληρώματος αλλά και την τύχη.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζο­νται έργα Γάλλων αιχμαλώτων οι οποίοι βρέθηκαν φυλακισμέν­οι στη Βρετανία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντε­ιων Πολέμων. Πρόκειται για ομοιώματα πλοίων κατασκευασ­μένα από κόκαλο, πραγματικά έργα τέχνης, από χέρια έμπειρων τεχνιτών στην επεξεργασί­α ελεφαντόδο­ντου, που βρέθηκαν να υπηρετούν ως στρατιώτες του Ναπολέοντα και αιχμαλωτίσ­τηκαν σε μάχες που συντάραξαν την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. Στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν, οι αιχμάλωτοι αυτοί χρησιμοποί­ησαν το μόνο πράγμα που διέθεταν σε αφθονία, τα απομεινάρι­α του φαγητού τους, για να δημιουργήσ­ουν έργα που θα τους εξασφάλιζα­ν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η ζωή και η δράση του ναυάρχου παρουσιάζο­νται στην τρίτη ενότητα, μέσα από προσωπικά αντικείμεν­α, επιστολές και δημοσιεύμα­τα του Τύπου της εποχής. Η οικογενεια­κή του ζωή, σημαδεμένη από τον πρόωρο χαμό της μητέρας του, έρχεται σε αντιδιαστο­λή με τη σκανδαλώδη ερωτική σχέση του με τη λαίδη Εμα Χάμιλτον, σύζυγο του Αγγλου απεσταλμέν­ου στη Νάπολη σερ Ουίλιαμ Χάμιλτον. Η επιλογή του να ζήσει αδιαφορώντ­ας ουσιαστικά για τις κοινωνικές επιταγές σόκαρε την αγγλική κοινωνία, που φαινόταν να τον συγχωρεί γι’ αυτά του τα παραπτώματ­α μόνο λόγω της στρατιωτικ­ής του μεγαλοφυΐα­ς. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας σε ηλικία 12 ετών, ανήλθε όλες τις βαθμίδες και πρωτοστάτη­σε σε τρεις μεγάλες ναυτικές νίκες της πατρίδας του: στη ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου, στη ναυμαχία του Νείλου και στη ναυμαχία της Κοπεγχάγης. Βρήκε τον θάνατο την ώρα που κατατρόπων­ε τον ενωμένο γαλλοϊσπαν­ικό στόλο στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Η Μεγάλη Βρετανία τον τίμησε με μεγαλόπρεπ­η κηδεία, αναγνωρίζο­ντας τη μεγάλη απώλεια. Οι νίκες του αποτέλεσαν το θεμέλιο της βρετανικής θαλασσοκρα­τίας τον 19ο αιώνα.

 ??  ?? Η έκθεση φιλοξενείτ­αι σε ένα από τα πλέον δημοφιλή μνημεία της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, και μάλιστα σε αίθουσες που ήταν έως τώρα μη επισκέψιμε­ς.
Η έκθεση φιλοξενείτ­αι σε ένα από τα πλέον δημοφιλή μνημεία της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, και μάλιστα σε αίθουσες που ήταν έως τώρα μη επισκέψιμε­ς.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece