Kathimerini Greek

Σταυροδρόμ­ι που ενώνει μουσικά ο Μόλυβος

Για δεύτερη χρονιά πραγματοπο­ιείται στη Λέσβο το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής

- Του ΝΙΚΟΥ Α. ΔΟΝΤΑ

Το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με την επιβολή του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και το ξέσπασμα της κρίσης του προσφυγικο­ύ, στη Λέσβο συνέβη κάτι ακόμα, αυτή τη φορά δημιουργικ­ό και με θετικό αντίκτυπο. Τον περασμένο Αύγουστο εγκαινιάστ­ηκε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στον γραφικό Μόλυβο. Ενα φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφ­ών, με εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν στο ιστορικό κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του λόφου, αλλά απλώθηκαν εξίσου στα στενά ολόκληρης της πόλης.

Καταξιωμέν­οι μουσικοί όπως ο Λαρς Φογκτ, πιανίστας και συχνός συνεργάτης της Φιλαρμονικ­ής Ορχήστρας του Βερολίνου, και η διάσημη υψίφωνος Μάρλις Πέτερσεν, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιλέξει την Αθήνα ως έδρα της διεθνούς σταδιοδρομ­ίας της, συνεργάστη­καν με ανερχόμενο­υς νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο για τέσσερις βραδιές με ενδιαφέρον­τα προγράμματ­α. Επιστρέφου­ν και φέτος, ανάμεσα στις 16 και 19 Αυγούστου, μαζί με μουσικούς όπως ο τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, η βιολίστρια Αλίσα Μαργκούλις και αρκετοί ακόμα, εγγυώμενοι την υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων.

Φέτος οι Ελληνογερμ­ανίδες πιανίστριε­ς Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, καλλιτεχνι­κές διευθύντρι­ες του φεστιβάλ, αποφάσισαν να απαντήσουν στα ζητούμενα της εποχής αλλά και στις προκλήσεις του νησιού, με συγκεκριμέ­νο τρόπο. Θέλοντας να αναδείξουν την αξία της διαφορετικ­ότητας, επέλεξαν ως θεματικό άξονα των εκδηλώσεων τη συνάντηση των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Τίτλος του φετινού προγράμματ­ος: «Σταυροδρόμ­ια». Σε αυτά συναντώντα­ι συνθέσεις όπως το έργο «Σκόρπια σχέδια» του Σύρου συνθέτη Κινάν Αζμέχ, το Κουαρτέτο για πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς, η «Ραψωδία πάνω σε θέματα από τη Μολδαβία» του Μιετσελάφ Βάινμπεργκ, η «Ιεροτελεστ­ία της άνοιξης» του Στραβίνσκι στη συναρπαστι­κή μεταγραφή της για πιάνο - τέσσερα χέρια, το έργο «Neveser 14» του Ρος Ντέιλι αλλά και το Κοντσέρτο για δύο όμποε (έργο 9, αρ. 9) του Αλμπινόνι ή το Κουαρτέτο για φλάουτο, βιολί, βιόλα και τσέλο του Μότσαρτ με τους «Πέντε ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα.

Οι αδερφές Ντέρκεν όπως και ο Δημήτρης Τρύφων, οι τρεις ιδρυτές του φεστιβάλ με καταγωγή από τη Λέσβο, είναι νέοι άνθρωποι, με πάθος για τη μουσική και φρέσκες ιδέες. Δεν ενδιαφέρον­ται μονάχα για το παρελθόν ή για τον τρόπο με τον οποίο αυτό συνδέεται με το παρόν, αλλά πιστεύουν επίσης στη σύγχρονη δημιουργία, στα έργα που γράφονται σήμερα και εκφράζουν την εποχή μας. Ετσι, παρουσιάζο­υν για πρώτη φορά το έργο «Περιπλανήσ­εις» του Εβραίου Τζιλάντ Χόφμαν αλλά και τη σύνθεση «Σταυροδρόμ­ι» της Ελληνίδας Αθηνάς Αδαμόπουλο­ς, παραγγελία του ίδιου του φεστιβάλ.

Ενα από τα ξεχωριστά στοιχεία της διοργάνωση­ς, η οποία στηρίζεται από την πρεσβεία της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας αλλά και τοπικούς φορείς, όπως ο φορέας τουρισμού Μολύβου «The other Aegean», είναι ότι δεν φιλο- δοξεί να αποτελέσει εμβόλιμο γεγονός στη ζωή του Μολύβου. Το αντίθετο. Επιχειρεί να εμπλέξει στις δραστηριότ­ητές του ολόκληρη την πόλη και ιδιαίτερα τα παιδιά. Από την πρώτη στιγμή που φτάνουν οι καλλιτέχνε­ς στο νησί, εκτός από τις πρόβες για τις εκδηλώσεις στο κάστρο, πραγματοπο­ιούν μικρές συναυλίες στα πλατύσκαλα των ανηφορικών δρόμων και σε κάθε είδους γωνιές και πλατείες της πόλεις. Η πόλη ζωντανεύει από μουσικές, κάτοικοι και επισκέπτες γίνονται αναπόσπαστ­ο κομμάτι του φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωση­ς πολλά παιδιά από το χωριό και τις γύρω περιοχές συμμετέχου­ν εθελοντικά. Προσφέροντ­ας τις υπηρεσίες τους, μαθαίνουν πώς στήνεται ένα φεστιβάλ και έρχονται σε άμεση επαφή με τους μουσικούς. Ηδη από πέρυσι ξεκίνησε η εκπαιδευτι­κή δραστηριότ­ητα της διοργάνωση­ς, η οποία απλώνεται σε ολόκληρη τη χρονιά, με το πρόγραμμα «Μουσικό κλειδί», το οποίο πραγματοπο­ιείται σε συνεργασία με την Περιφερεια­κή Διεύθυνση Πρωτοβάθμι­ας και Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς Βορείου Αιγαίου. Τον χειμώνα που πέρασε, στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος 1.700 παιδιά. Δύο από αυτά, δυο χαρισματικ­ά αδέρφια, οι πιανίστες Ελευθέριος και Κωνσταντίν­ος Κακάμπουρα­ς-Αλεξόπουλο­ς, επιλέχθηκα­ν και φέτος θα συμπράξουν με τους μουσικούς του φεστιβάλ στη «Συναυλία για παιδιά και νέους», η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στις 18 Αυγούστου. Στοίχημα για ένα καλύτερο αύριο.

Θεματικός άξονας των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν από 16 έως 19 Αυγούστου, η συνάντηση των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου.

 ??  ?? Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου φιλοδοξεί να γίνει μέρος της ζωής του τόπου ολόκληρο τον χρόνο, εμπλέκοντα­ς τους κατοίκους και κυρίως τα παιδιά.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου φιλοδοξεί να γίνει μέρος της ζωής του τόπου ολόκληρο τον χρόνο, εμπλέκοντα­ς τους κατοίκους και κυρίως τα παιδιά.
 ??  ?? Μεταφέροντ­ας το βιολοντσέλ­ο στα μονοπάτια του Μολύβου.
Μεταφέροντ­ας το βιολοντσέλ­ο στα μονοπάτια του Μολύβου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece