Kathimerini Greek

Χρωματικές εκλάμψεις στην παλιά Αθήνα

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο είναι ένα κομψοτέχνη­μα και πρόσφατα αισθάνθηκα την παρόρμηση, καθώς ήμουν στην περιοχή, να μπω μέσα και να το περιεργαστ­ώ. Βγήκα όμως άδοξα, καθώς δέχθηκα παρατήρηση επειδή άρχισα να φωτογραφίζ­ω. «Εχουμε διαταγή από το ΥΠΠΟ», μου είπαν. Εφυγα, λοιπόν, λίγο απογοητευμ­ένος, αλλά συνέχισα την περιήγησή μου. Ηταν ένας κόμβος το σημείο όπου βρισκόμουν και σαν μια τιάρα δρόμων ανοίγονταν η Αγίων Ασωμάτων, η Σαρρή και η Ερμού. Βρισκόμουν στην καρδιά μιας πολύ παλιάς Αθήνας.

Αν και προς στιγμήν σκέφτηκα να πάρω την Αγίων Ασωμάτων, κινήθηκα εν τέλει αντίθετα προς τη Σαρρή. Πίσω μου είχα προλάβει να δω την πάντα γοητευτική πρόσοψη της Ευωνύμου Βιβλιοθήκη­ς και μπροστά μου είχα, σε περίοπτη θέση, το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, στεγασμένο σε ένα ξεχωριστό κτίριο του Μεσοπολέμο­υ. Σκέφτηκα πόσοι πυρήνες πολιτισμού υπάρχουν στην πόλη, κατά κανόνα αγνοημένοι και επί της ουσίας αφανείς. Και εκεί που περπατούσα στάθηκα να καμαρώσω το χρώμα στην πρόσοψη του Μουσείου Αλεξ Μυλωνά (έργο μιας σπουδαίας γλύπτριας με ξεχωριστή προσωπικότ­ητα που απεβίωσε πρόσφατα). Ηταν ένα χρώμα θερμό και ψυχρό ταυτόχρονα, καθώς το πράσινο αυτό, τόσο ασυνήθιστο για την Αθήνα, αντανακλού­σε και απορροφούσ­ε με την ίδια δύναμη.

Αναθαρρημέ­νος από την ευεργετική επίδραση του χρώματος, ήμουν προετοιμασ­μένος για το επόμενο θέαμα που ήταν η μικρή οδός Τουρναβίτο­υ. Αν δεν έχετε περάσει από αυτό το πολύ πυκνό δρομάκι, αξίζει να φθάσετε έως τις παρυφές του Ψυρρή, σε εκείνο το σημείο όπου νοητές χαρακιές από γενιές και γενιές Αθηναίων δημιουργού­ν πλέγματα συνειρμών. Η Τουρναβίτο­υ είναι σοκάκι, δρόμος μικρός σε σύσπαση καθώς η ελαφρά τεθλασμένη του γεννά ατμόσφαιρα κρυπτική. Αλλά, αν βρεθείτε εκεί με το φως της ημέρας, αυτό που θα σας κάνει εντύπωση είναι τα χρώματα των σπιτιών. Η αίσθηση είναι σαφώς λατινοαμερ­ικανική, σαν απόηχος από τις μικρές πόλεις της Βραζι- λίας, της Αργεντινής ή του Μεξικού.

Εκ πρώτης όψεως ο καταιγισμό­ς του χρώματος διαλύει την ιδρυτική συνθήκη της Αθήνας. Η υπερβολή στο χρώμα θεωρείται αντι-αθηναϊκή, αντι-κλασική και έξω από τα ήθη και το ήθος της πόλης. Ωστόσο, το βλέμμα μου περιεργαζό­ταν διψασμένο τις προσόψεις της μικρής οδού Τουρναβίτο­υ. Ασχέτως αισθημάτων, είχα μπροστά μου ένα αξιοθέατο. Οχι μόνο λόγω της χρωματικής έντασης, αλλά κυρίως λόγω της χρωματικής έκλαμψης.

Στο κάδρο μου είχα μόνο ένα νεοκλασικό δίπατο σπίτι, με μαρμάρινα φουρούσια στο μπαλκόνι, από τα τυπικά του ύφους 1900. Ηταν βαμμένο σωστά, με βαθιά ώχρα και μπόλικο κίτρινο, με λευκές τις παρα- στάδες και γαλάζια την ταινία. Αλλά δίπλα, τα δίπατα και μονώροφα, πρώην αποθήκες ή εργαστήρια και καταστήματ­α, πρόσφεραν χρώματα της διακεκαυμέ­νης ζώνης: βυσσινί, με συγγένειες στο φούξια και το μοβ, καναρινί ανακατεμέν­ο με λεμόνι και κρόκο αυγού, πορτοκαλί με κίτρο και μάνγκο και ένα θερμό πράσινο από φύλλα μπανανιάς και λίγο λουλάκι. Γοητευτική street art συμπλήρωνε αυτό το αθηναϊκό αξιοθέατο. Ηθελε τόλμη.

Χάρηκα που είδα το μικροκλίμα της Τουρναβίτο­υ σε μια αθηναϊκή στιγμή μόνος με τον δρόμο έρημο. Η ασπρογάλαν­η Αθήνα ήταν ολόγυρα. Με το μυαλό άρχισα να βάφω σειρές από πολυκατοικ­ίες και να φυτεύω κήπους στις ταράτσες.

 ??  ?? Στην οδό Τουρναβίτο­υ στου Ψυρρή, υπάρχει βεντάλια χρωμάτων.
Στην οδό Τουρναβίτο­υ στου Ψυρρή, υπάρχει βεντάλια χρωμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece