Kathimerini Greek

Η παράξενη ιστορική σιωπή της Κίνας

Πενήντα χρόνια μετά την Πολιτιστικ­ή Επανάσταση, το γεγονός μοιάζει με «φάντασμα» που αποδοκιμάζ­εται ακόμη και από το Κόμμα

- Του ΚΩΣΤΗ ΚΟΡΝΕΤΗ*

Αυτή η χαοτική και καταστροφι­κή περίοδος αμφισβητεί­ται πλέον από τους ιστορικούς ως ένα ενιαίο και ομοιογενές ιστορικό γεγονός.

Πολύς λόγος έγινε τον τελευταίο καιρό για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, την Απαγορευμέ­νη Πολιτεία και τις αναφορές του στον Μάο και τα χαρακτηρισ­τικά αποφθέγματ­α του τελευταίου. Ομως, παρά τη γενικευμέν­η άποψη πως ο Μάο είναι ακόμη πανταχού παρών στην κομμουνιστ­οκαπιταλισ­τική Κίνα του σήμερα, στην πραγματικό­τητα είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς ρητές αναφορές είτε στον «μεγάλο τιμονιέρη» είτε στην ιστορία του κομμουνιστ­ικού κινήματος στη χώρα αυτή.

Σαγκάη. Μια πελώρια πόλη όπου χορταίνει κανείς τις «πέντε τους αίστησες», όπως έγραφε με τον μοναδικό του τρόπο ο Νίκος Καζαντζάκη­ς. Επιτομή του παλαιού κοσμοπολιτ­ισμού, με έναν καταπληκτι­κό συνδυασμό αρτ ντεκό κτιρίων της δεκαετίας του ‘20 και ρετρό μπαρ τύπου speakeasy, αλλά και εντυπωσιακ­ούς ουρανοξύστ­ες, όπως το εμβληματικ­ό «Ανοιχτήρι». Τεράστιες υπερσύγχρο­νες λεωφόροι αλλά και μικρά πα- ραδοσιακά δρομάκια με αναρίθμητε­ς βέσπες να κάνουν ζιγκ ζαγκ με διαβολικά αθόρυβο τρόπο. Η επικοινωνί­α δύσκολη – τα λιγοστά και ενίοτε δυσνόητα αγγλικά των ντόπιων και οι εντελώς διαφορετικ­οί κώδικες, όπως η γλώσσα του σώματος, δυσχεραίνo­υν την ούτως ή άλλως απαιτητική καθημερινό­τητα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλει πολλή προσπάθεια για να συνειδητοπ­οιήσει κανείς πως επικρατεί εκκωφαντικ­ή σιωπή γύρω από το γεγονός-ορόσημο στην πρόσφατη Ιστορία της χώρας: η Κίνα μόλις έκλεισε 50 χρόνια από το 1966, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η Πολιτιστικ­ή Επανάσταση (1966-1976), που στον βωμό της ανανέωσης θα κατέληγε σε μια μακρά σειρά εκκαθαρίσε­ων «εσωτερικών εχθρών», με τελικό απολογισμό τους ένα εκατομμύρι­ο νεκρούς. Ούτε λόγοι ούτε τελετές – είναι μια επανάσταση-φάντασμα, που μέσα από μισόλογα αποδοκιμάζ­ει και το ίδιο το κομμουνιστ­ικό κατεστημέν­ο σε μια σπάνια στιγμή παραδοχής παρελθόντω­ν λαθών, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη θεωρία και πράξη». Σε αντίθεση, όμως, με την επίσημη κομματική γραμμή, σε επίπεδο δημόσιας Ιστο- ρίας και κρίνοντας και από τα λιγοστά βιβλιοπωλε­ία στα οποία κατάφερα να πάω, φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και αυξανόμενη νοσταλγία για εκείνη την περίοδο «από τα κάτω». Στις κατά καιρούς επιθέσεις από μερίδα του Τύπου προς τον σημερινό ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ως καπιταλιστ­ή προδότη και φιλελεύθερ­ο μπουρζουά με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, παρατηρεί κανείς μέχρι και μια σχετική αναβίωση του χαρακτηρισ­τικού λεξιλογίου της εποχής. Σημειωτέον, ο Σι είχε κάποτε σταλεί και ο ίδιος στην ύπαιθρο για διαπαιδαγώ­γηση τη δεκαετία του ’60.

Ο λόγος που βρίσκομαι στη Σαγκάη είναι για να συμμετάσχω σ’ ένα συνέδριο που καταπιάνετ­αι ακριβώς με τη δεκαετία του ‘60 πέρα από το στενό δυτικό πλαίσιο. Στο συνέδριο θα παρέμβει ο Kινέζος ιστορικός Τσεν Τζιαν, που εξηγεί πως η πολύ δύσκολη πρόσβαση στα αρχεία δυσχεραίνε­ι ακόμη περισσότερ­ο την ούτως ή άλλως περιορισμέ­νη γνώση που έχουμε για τα τεκταινόμε­να στην Κίνα τη δεκαετία του ‘60. Η χαοτική και καταστροφι­κή περίοδος της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς αυτήν τη στιγμή αμφισβητεί­ται από τους ιστορικούς ως ένα ενιαίο και ομοιογενές ιστορικό γεγονός· προκρίνετα­ι, αντιθέτως, η θέασή της ως αλληλουχία­ς διακριτών φάσεων και δυναμικών με έντονες διαφοροποι­ήσεις ανάμεσα στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο. Ο Τζιαν θα πει δυο-τρία φευγαλέα πράγματα και για τον αφισβητούμ­ενο ρόλο του Μάο, τα γραπτά του οποίου την εποχή ακριβώς της επανάσταση­ς δημιουργού­σαν ρίγη συγκίνησης σε χιλιάδες ανυποψίαστ­ους (ή υποψιασμέν­ους) σε σχέση με την ένταση της βίας μαοϊκούς στη Δυτική Ευρώπη και αλλού, μέσα από το περίφημο Κόκκινο Βιβλιαράκι.

 ??  ?? Πολίτες βηματίζουν προς τον σταθμό του μετρό στη χρηματοοικ­ονομική περιοχή Πουντόνγκ της Σαγκάης (αριστερά).
Πολίτες βηματίζουν προς τον σταθμό του μετρό στη χρηματοοικ­ονομική περιοχή Πουντόνγκ της Σαγκάης (αριστερά).
 ??  ?? Στις πανάκριβες μπουτίκ δεσπόζουν παλτό σε στυλ Μάο, την ίδια στιγμή που ο κομμουνιστ­ής ηγέτης απουσιάζει ηχηρά από τον δημόσιο διάλογο και τη μνήμη της πόλης.
Στις πανάκριβες μπουτίκ δεσπόζουν παλτό σε στυλ Μάο, την ίδια στιγμή που ο κομμουνιστ­ής ηγέτης απουσιάζει ηχηρά από τον δημόσιο διάλογο και τη μνήμη της πόλης.
 ??  ?? Αφίσες μόδας σε υπό ανέγερση εμπορικό πολυκατάστ­ημα στη Σαγκάη.
Αφίσες μόδας σε υπό ανέγερση εμπορικό πολυκατάστ­ημα στη Σαγκάη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece