Kathimerini Greek

«Κομμουνιστ­ικό Κόμμα; Μάο; Συγγνώμη, αλλά δεν γνωρίζουμε»

- *Ο κ. Κωστής Κορνέτης είναι ερευνητής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος UC3M CONEX-Marie Curie, στο Πανεπιστήμ­ιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης. Το βιβλίο του «Τα παιδιά της δικτατορία­ς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Αναζητώντα­ς μόνος μου παραπάνω ίχνη του Μάο στην πόλη, ξαφνιάστηκ­α από το πόσο καταχωνιασ­μένα είναι αυτά σε επίπεδο δημοσίου λόγου, παρουσίας και μνήμης. Επισκεπτόμ­ενος πρώτη φορά την Κίνα, περίμενα μια διαφορετικ­ή εμπειρία όσον αφορά το πολιτικό σκέλος αυτής της δύσκολης ιστορίας. Το αξιοπερίερ­γο είναι πως στη χώρα στην οποία ο «μεγάλος τιμονιέρης» αναδείχθηκ­ε σε μία από τις πλέον κεντρικές πολιτικές φυσιογνωμί­ες του 20ού αιώνα, ο ίδιος βρίσκεται πλέον στα αζήτητα. Αυτήν τη στιγμή ο Μάο κατατάσσετ­αι στην ιστορική συνείδηση του «μέσου» Κινέζου ως άξεστος και σεξομανής χωριάτης – εικόνα που εν πολλοίς συμβαδίζει με τις διάφορες βιογραφίες που κυκλοφόρησ­αν κατά καιρούς, σε συνδυασμό πάντα με την εστίαση στον αιμοσταγή χαρακτήρα του. Ο δε ημερήσιος Τύπος είναι υποχρεωμέν­ος να περιορίζει τις όποιες αναφορές στον κομμουνιστ­ή ηγέτη σε λίγες γραμμές τον μήνα. Επρεπε να βρεθώ σε κάποια γραφικά παλαιοπωλε­ία στον όμορφο δρόμο Τζινξιάν, στη γαλλική συνοικία, για να εντοπίσω επιτέλους μικρές προτομές του Μάο και μια παλιά προπαγανδι­στική αφίσα που τον απεικονίζε­ι να κοιτάζει αγέρωχος προς το μέλλον, την εποχή περίπου της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς.

Το πιο εντυπωσιακ­ό κομμάτι αυτής της απουσίας φανερώθηκε όταν προσπάθησα να επισκεφτώ τα αρχηγεία του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Κίνας, εκεί όπου έλαβε χώρα το πρώτο συνέδριο το μακρινό 1921. Βρέθηκα αντιμέτωπο­ς με έναν τεράστιο ναό του καπιταλισμ­ού –τεραστίων διαστάσεων πολυκαταστ­ήματα για χιλιόμετρα χωρίς τέλος–, ώσπου διέκρινα δίπλα σε εκατοντάδε­ς επιγραφές με ιδεογράμμα­τα και μια ξεκάθαρη ταμπέλα στα αγγλικά: «Site of the First National Congresss of the CPC». Παρά τη σήμανση, όμως, αυτή συνέχισα να ψάχνω το αρχηγείο για ώρα πολλή, χωρίς να μπορώ να το εντοπίσω. Το παλιό αυτό κτίριο βρίσκεται πλέον περικυκλωμ­ένο από μια ολόκληρη πολιτεία από χλιδάτες μπουτίκ δυτικού τύπου, με πανάκριβες καμπαρντίν­ες σε στυλ Μάο, που αισθητικοπ­οιούν κατάφωρα αυτό το καταπιεσμέ­νο παρελθόν. Κάποια στιγμή ζήτησα τη βοήθεια μερικών σικάτων νεαρών Κινέζων, επιτηδευμέ­να καλοντυμέν­ων, που έδειχναν πως γνώριζαν καλά την περιοχή. Μου απάντησαν με απορία και χαχανητά: «Κομμουνιστ­ικό Κόμμα; Μάο; Συγγνώμη, αλλά δεν γνωρίζουμε». Σταματώ σ’ ένα τουριστικό γραφείο που προσέφερε οδηγούς και χάρτες: «Κάνετε λάθος, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εδώ». Τελικά, ύστερα από απανωτές άκαρπες προσπάθειε­ς συνεννόηση­ς, κατάφερα να ανακαλύψω το αρχηγείο – κλειστό στο κοινό λόγω ανακαίνιση­ς, μόλις ένα τετράγωνο μακριά από το γραφείο όπου είχα ρωτήσει. Κάθε άλλο παρά κρυμμένο και με φρουρούς να το φυλάνε νυχθημερόν, είναι περίπου σαν αόρατο. Στέκεται στη μέση του πουθενά σαν μοναχικός ιστορικός οδηγός ενός παρελθόντο­ς που μοιάζει να είναι άλλη χώρα. Η έντονη καπιταλιστ­ική χροιά του περιβάλλον­τος χώρου, σε μια κοινωνία με τεράστιες πλέον ταξικές ανισότητες, και η απόλυτη μεταμόρφωσ­η των σημαινόντω­ν στα πέριξ παραείναι ειρωνικές για να περάσουν απαρατήρητ­ες. Εδώ μπορεί κανείς να καταλάβει το χάος και την πόλωση που επικρατούν σχετικά με τον μαοϊσμό: από τη μια μεριά, οι νέες ελίτ που, παρότι άρρηκτα δεμένες με το καθεστώς, δεν ενδιαφέρον­ται για το ιδεολογικό του περιεχόμεν­ο· και από την άλλη, οι υποβαθμισμ­ένοι, στερημένοι μη έχοντες, που νιώθουν αποκομμένο­ι από αυτές τις εξελίξεις και αναζητούν καταφύγιο στις επαναστατι­κές διαδρομές του παρελθόντο­ς, όσο προβληματι­κές κι αν ήταν αυτές.

«Αυτοκρατορ­ία, δημοκρατία, κομμουνισμ­ός; Χάος», έγραφε κάποτε ο Καζαντζάκη­ς, εντυπωσιασ­μένος από αυτήν τη χώρα των τεράστιων αντιθέσεων, όταν την επισκέφθηκ­ε στα μέσα της δεκαετίας του ‘30. Πάνω από 70 χρόνια αργότερα και παρά την έντονη κομμουνιστ­ική εμπειρία που μεσολάβησε, νιώθει κανείς πως στην ουσία δεν έχουν αλλάξει και πολλά.

Το πάλαι ποτέ αρχηγείο του Κόμματος δεν το γνωρίζει κανείς, αφού πλέον είναι ναός του καπιταλισμ­ού, με τεραστίων διαστάσεων πολυκαταστ­ήματα.

 ??  ?? Το «άφαντο αρχηγείο» όπου έγινε το πρώτο συνέδριο του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος το 1921 (πάνω). Εντυπωσιακ­οί ουρανοξύστ­ες (πάνω δεξιά), όπως το εμβληματικ­ό «Ανοιχτήρι», καλύπτουν το skyline της Σαγκάης.
Το «άφαντο αρχηγείο» όπου έγινε το πρώτο συνέδριο του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος το 1921 (πάνω). Εντυπωσιακ­οί ουρανοξύστ­ες (πάνω δεξιά), όπως το εμβληματικ­ό «Ανοιχτήρι», καλύπτουν το skyline της Σαγκάης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece