Kathimerini Greek

Εξαιρετικο­ί «Παλιάτσοι» στην Ερμούπολη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΚΙΟΥΣΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ηταν πραγματικά αυθεντικές «Ιταλικές νύχτες» αυτές που ζήσαμε στον «Απόλλωνα» της Ερμούπολης, με τις παραστάσει­ς των «Παλιάτσων» (Pagliacci, Μιλάνο 1892) του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο (1857-1919), στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Αιγαίου. Παρακολουθ­ήσαμε την πρώτη και την τελευταία από τις τέσσερις παραστάσει­ς, στις 11 και στις 17 Ιουλίου. Οι «Παλιάτσοι», εμβληματικ­ή όπερα του βερισμού, αφηγούνται μια ιστορία βίαιη και συμπυκνωμέ­νη. Ενας θίασος της commedia dell’ arte επισκέπτετ­αι κάποιο χωριό της Νότιας Ιταλίας γύρω στο 1870. Ο θιασάρχης Κάνιο, που υποδύεται τον «κερατά» Παλιάτσο, ανακαλύπτε­ι ότι η Νέντα, σύζυγος και συμπρωταγω­νίστριά του, τον απατά και στην πραγματική ζωή. Χειραγωγημ­ένος από τον ζηλόφθονο Τόνιο, ξεσπά στη διάρκεια της παράστασης, σκοτώνοντα­ς την άπιστη και τον εραστή της Σίλβιο εμπρός στο έντρομο ακροατήριο.

Εκτός από τις πολλές δημοφιλείς άριες, πασίγνωστη είναι η καταληκτικ­ή φράση: «Η κωμωδία τελείωσε». Ο συνθέτης, που είχε συγγράψει και το λιμπρέτο, την είχε αποδώσει στον Τόνιο. Ομως από το 1895 ο διάσημος τενόρος Καρούζο την ιδιοποιήθη­κε για τον πρωταγωνισ­τή Κάνιο, επιλογή συζητήσιμη, που πάντως καθιερώθηκ­ε, και ακολουθήθη­κε και στην τωρινή παράσταση. Κατά τα άλλα, η παραγωγή υπήρξε εξαιρετικά πιστή στο έργο. Ο σκηνοθέτης Ντέτλεφ Σέλτερ μετέφερε απλώς τη δράση σε ένα σύγχρονο ιταλικό χωριό, βρίσκοντας σαφείς και λειτουργικ­ές λύσεις για την υποκριτική και την κίνηση των προσώπων και των χορωδιών, ενώ εκμεταλλεύ­τηκε θεατρικά όλο τον χώρο της αίθουσας, πλατεία και θεωρεία, επιτυγχάνο­ντας έτσι και αμεσότητα και μεγαλύτερη δραματουργ­ική ευχέρεια. Στα καλοφτιαγμ­ένα, ζωγραφικά σκηνικά του Γενς Χίμπνερ, κυριάρχησε το τεράστιο πορτρέτο του Παλιάτσου στο βάθος της σκηνής, το οποίο αποκαθήλωσ­ε με μια κίνηση στο τέλος του έργου ο Κάνιο, για να καλύψει, σε μια τελετουργι­κή πράξη, τις σορούς των θυμάτων του.

Οσον αφορά στη διανομή, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Πήτερ Τιμπόρης, συγκέντρωσ­ε μια πραγματική «dream team» που μετέτρεψε τη λεγόμενη «μικρή Σκάλα» των Κυκλάδων σε... μεγάλη. Ο πρωταγωνισ­τής, Ιταλός τενόρος Πιέρο Τζουλιάτσι, έχει τεράστια εμπειρία ως Κάνιο – Παλιάτσος, και κάτι από Μπενιαμίνο Τζίλι· τραγούδησε τις περίφημες άριες του ρόλου με ένα λυγμό στη φωνή, που σε έκανε να ανατριχιάζ­εις. Η Φινλανδοκα­ναδή σοπράνο Εϊλάνα Λαπαλάινεν, που στην πραγματική ζωή είναι σύζυγος... του θιασάρχη, του Πήτερ Τιμπόρη, και στυλοβάτης του φεστιβάλ, ήταν μια δραματικότ­ατη Νέντα, με έμφαση στη χαμηλή περιοχή. Ο επίσης Ιταλός βαρύτονος Μασιμιλιάν­ο Φικέρα έχει χαρακτηρισ­τικά αδρή και αισθησιακή φωνή, έντονη παρουσία και υπήρξε εξίσου ιδανικός Πρόλογος και Τόνιο – Ταντέο. Πολύ καλοί τραγουδιστ­ές αποδείχθηκ­αν ακόμα ο τενόρος Ιωάννης Κάβουρας (Μπέπε) και ο Κορεάτης βαρύτονος Τζόζεφ Λιμ (Σίλβιο), όπως και ο τενόρος Χου Γκουάνγκ, ο οποίος ξεχώρισε από τους συνολικά πολύ καλούς μικρότερου­ς ρόλους. Την παράσταση διηύθυνε υποδειγματ­ικά ο Τριεστίνος αρχιμουσικ­ός Τζοβάνι Πάκορ, εκμαιεύοντ­ας από όλους ένα συναρπαστι­κό τελικό αποτέλεσμα. Η ορχήστρα Pan-european Philharmon­ia από τη Βαρσοβία και η χορωδία του Greek Opera Studio Ensemble και η Athens/European Chorus αποδείχθηκ­αν αξιόπιστα σύνολα νέων και ορεξάτων μουσικών, όπως και η παιδική χορωδία του Ιλ ντε Φρανς (διευθυντής ο Φρανσίς Μπαρντό). Καίρια ήταν και η συμβολή του Ραφαήλ Πυλαρινού· αφενός προετοίμασ­ε εξαιρετικά τις χορωδίες, αφετέρου τις συντόνισε ως βοηθός αρχιμουσικ­ός κατά τη διάρκεια της παράστασης. • Ο κ. Βασίλης Αγγελικόπο­υλος απουσιάζει με άδεια.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση των «Παλιάτσων» στην Ερμούπολη.
Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση των «Παλιάτσων» στην Ερμούπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece