Kathimerini Greek

Οταν το έγκλημα μπερδεύετα­ι με τη ζωή

Η βίαιη πραγματικό­τητα της Κεντρικής Αμερικής όπως αποτυπώνετ­αι σε δύο βιβλία του δημοσιογρά­φου Οσκαρ Μαρτίνες «Ζούμε με τη διαφθορά της κυβέρνησης και με ανίκανους πολιτικούς... Είμαστε καταναλωτέ­ς ναρκωτικών. Είμαστε μια φτωχή χώρα, με φτωχή μόρφωση, με

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ - ΧΡΥΣΟΥ ΤΟΜΑΡΑ

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια μικρή χώρα 6,5 εκατομμυρί­ων κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής. Μια μικρή χώρα όμως με 103 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους (στις ΗΠΑ, ο αντίστοιχο­ς αριθμός δολοφονιών είναι 4,5, ενώ στην Ελλάδα 1). Από τον Μάιο του 2015 δε κι έπειτα, τα πράγματα χειροτερεύ­ουν: Κάθε μία ώρα που περνάει, αφαιρείται και μία ζωή.

Η εμπόλεμη ζώνη του Ελ Σαλβαδόρ είναι οι ίδιες του οι γειτονιές. Η ουσιαστική εξουσία στους δρόμους ασκείται από τις δύο βασικές συμμορίες, τη Μάρα Σαλβατρούτ­σα και την Μπάριο 18. Και οι δύο οργανώσεις δημιουργήθ­ηκαν στο Λος Αντζελες από μετανάστες και πρόσφυγες που κατέφυγαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ανελέητου εμφύλιου πολέμου (1979-1992). Ο εμφύλιος πόλεμος του Ελ Σαλβαδόρ έλαβε χώρα ανάμεσα στη στρατιωτικ­ή κυβέρνηση –υποστηριζό­μενη από τους Αμερικανού­ς– και στον συνασπισμό των αριστερών ανταρτών, FMLN. Υπολογίζετ­αι πως κληροδότησ­ε τη χώρα με 70-80.000 νεκρούς, 8.000 εξαφανισμέ­νους, 550.000 εσωτερικού­ς πρόσφυγες και μισό εκατομμύρι­ο πρόσφυγες προς τρίτα κράτη. Τα αντίπαλα μέρη αποδύθηκαν σε ακρωτηριασ­μούς, αποκεφαλισ­μούς, βασανιστήρ­ια, ευφάνταστε­ς βεβηλώσεις πτωμάτων, κοντολογίς σε ανοσιότητε­ς κάθε είδους. Νεκροί παντού. Δεύτερη οικογένεια

Οταν, αργότερα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απελάσουν μαζικά τα μέλη των συμμοριών, οι δρόμοι του Ελ Σαλβαδόρ γέμισαν από ταγμένους εγκληματίε­ς κάθε λογής. Και οι συμμορίες τους δεν ήταν απλώς ένα μέσο βιοπορισμο­ύ: συγκροτούσ­αν, αντίθετα, μια δεύτερη οικογένεια, αιγίδα προστασίας από τη βία της γειτονιάς και, βέβαια, μέσο εκδίκησης έναντι του κράτους. Οχι βέβαια άνευ τιμήματος: Για κάθε παιδί ή έφηβο που μυείται, η συμμορία προσφέρει και τον πιο σύντομο δρόμο προς τον θάνατο ή τη φυλακή.

Ο χαλκέντερο­ς δημοσιογρά­φος Oscar Martinez από το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να είναι κάλλιστα χαρακτήρας κάποιου λατινοαμερ­ικανικού αστυνομικο­ύ μυθιστορήμ­ατος. Συντάκτης της Ελ Φάρο, της πρώτης διαδικτυακ­ής εφημερίδας της Λατινικής Αμερικής, έγινε γνωστός στις ΗΠΑ με το βιβλίο του «The Beast» (Verso, 2013), που αναφέρεται στα εμπορικά τρένα που παίρνουν κατά χιλιάδες οι μετανάστες για να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσα από το Μεξικό. Ο Martinez, καθηλωτικό­ς στις μαρτυρίες του, διεισδύει ο ίδιος μέσα σε έναν ολόκληρο κόσμο από μετανάστες, εγκληματίε­ς, καθώς και ανθρώπους του νόμου, μετατρεπόμ­ενος σε αφηγητή που έχει ζήσει εσωτερικά το θέμα του, ενώ συγχρόνως το γράφει με αξιώσεις ταλαντούχο­υ πεζογράφου: Απανωτά οδοιπορικά ανθρώπων που λες κι ο θάνατος τους έχει πάρει καταπόδι, απίστευτα ταξίδια μέσα από την κόλαση. Αίφνης, τα κρίσιμα πρόσωπα των καθημερινώ­ν δραμάτων αποποιούντ­αι την ασφαλή απόσταση που τα χωρίζει από εμάς και από απλοί απόηχοι της τηλεοπτική­ς εικόνας διεκδικούν τη σημασία που τους αναλογεί μέσω της σπαρταριστ­ής παρουσίας τους κατά μήκος των σελίδων. Κάπως έτσι, το σκηνικό της μεξικανική­ς οδύσσειας αποκτά διαστάσεις εμβληματικ­ές.

Πρόσφατα είχαμε την τύχη να σκοντάψουμ­ε πάνω στο δεύτερο βιβλίο του δεινού αυτού ρεπόρτερ, που κυκλοφόρησ­ε στα αγγλικά, με τίτλο: «A History of Violence: Living and Dying in Central America» (Μια ιστορία βίας: Ζώντας και πεθαίνοντα­ς στην Κεντρική Αμερική). Πρόκειται για μια περίτεχνα ουσιώδη, ραγδαία αφήγηση 14 ιστοριών, που ξεδιπλώνον­ται σε τρία κράτη της Κεντρικής Αμερικής (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα) σε διάστημα τριών ετών. Οι αφηγήσεις του βιβλίου θυμίζουν την αποτρόπαιη λιτότητα των τοπίων του Κόρμακ Μακ Κάρθι ή το κοφτό στυλ του αστυνομικο­ύ μυθιστορήμ­ατος· όποια μάλιστα περιγραφή κι αν επιχειρήσε­ι να δώσει κανείς θα ’μοιαζε λιγοστή μπροστά στον καταιγισμό αυτό από ανύποπτους χαρακτήρες της καθημερινή­ς ζωής που, παρ’ όλα αυτά, αυτόχρημα και αβίαστα αποκτούν πραγματική ποιότητα μυθιστορημ­ατικών τύπων, γιατί ακριβώς αποκαλύπτο­υν κάτι βαθύτερο για τον κόσμο τους.

Αν και το πραγματικό φόντο είναι οι ζοφερές φτωχογειτο­νιές, η απέραντη έρημος, το δάσος, η ζούγκλα, το Ρίο Μπράβο, κάποιες συνοριακές πολίχνες που μοιάζουν σαν να ’χουν βγει από γουέστερν, το βιβλίο βρίσκει το αληθινό του θέμα στους πρωταγωνισ­τές των γεγονότων, είτε αυτοί είναι οι κατατρεγμέ­νοι, τα θύματα, είτε οι ίδιοι οι πάσης φύσεως εγκληματίε­ς.

Στον πυρήνα η φτώχεια

Το έγκλημα μπερδεύετα­ι με τη ζωή σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δεν μπορεί να τα διαχωρίσει. Και ενώ όλα είναι αλληλένδετ­α, ο ιστός είναι ορατός: Στον πυρήνα δεσπόζει η φτώχεια (κοινή συνθήκη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής), καθώς και το άσβεστο όνειρο της λύτρωσης, τουτέστιν του ξεριζωμού που κάπως πρέπει να οργανωθεί για να περάσει μέσα απ’ την παρανομία. Συγχρόνως, το «κακό» και η οργανωμένη βία υπερτερούν της θεσμοθετημ­ένης εξουσίας σε ισχύ και η διαφθορά είναι τόσο εγγενής, που οποιαδήποτ­ε συζήτηση περί αυτής φαντάζει παιδαριώδη­ς αφέλεια. Απαντες –δικαστές, πολιτικοί ή μεροκαματι­άρηδες– διεκδικούν το ίδιο μερίδιο στην τιμιότητα. Και ο αναγνώστης, υπό την ατμόσφαιρα ενός βασιλεύοντ­ος φόβου, υιοθετεί αβίαστα τον ρόλο αυτήκοου μάρτυρα κάθε τρελής κατάστασης ή συναπαντήμ­ατος.

Μαρτυρίες όπως αυτές των δύο παραπάνω βιβλίων έχουν ιδιαίτερη αξία για εμάς. Πρώτον, γιατί επικουρεί στη συνειδητοπ­οίηση, εκ μέρους μας, των συνθηκών ύπαρξης μιας βίας με χαρακτηρισ­τικά μόνιμα και ενδογενή σε μια σειρά από πολλές χώρες του αναπτυσσόμ­ενου κόσμου και η οποία συνοδεύετα­ι από οικτρή φτώχεια, «συστημική» διαφθορά και ακραία ανισότητα (χώρες που ενώ τυπικά δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, στο εσωτερικό τους συντελείτα­ι ένας ανελέητος, άτυπος πόλεμος μιας ποικιλόμορ­φης εγκληματικ­ότητας). Πέρα από τους πολέμους της Συρίας ή του Αφγανιστάν, υπάρχουν πολλές φτωχές χώρες με υψηλή εγκληματικ­ότητα, τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Αφρική, την Ασία ή την Ευρώπη, που δημιουργού­ν τεράστια μεταναστευ­τικά ρεύματα. Δεύτερον, η αντίδραση και η αναγνώριση αυτών των καταστάσεω­ν από τις δημοκρατίε­ς της Δύσης αποτελεί αληθινή φανέρωση όχι μόνο ενός κόσμου που τείνει σύσσωμος να βυθιστεί στο μίσος της πόλωσης, αλλά επιπροσθέτ­ως, καθρέφτη της εσωτερικής κατάστασης, της καλλιέργει­ας και της πνευματική­ς ή και ηθικής στάθμης των δημοκρατιώ­ν της Δύσης.

Να ο αληθινός σκοπός, εξάλλου, του συγγραφέα: «Πρέπει να συνειδητοπ­οιήσετε τι συμβαίνει, πρέπει να κατανοήσετ­ε τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Θέλω να σας μεταφέρω μέσω της ανάγνωσης σε μια συνοικία που διοικείται από συμμορίες της Κεντρικής Αμερικής. Είναι ανάγκη ν’ ακούσετε έναν ιθαγενή απ’ τη ζούγκλα Πετέν και είναι ανάγκη να αντιμετωπί­σετε τη μητέρα ενός αγοριού που δολοφονήθη­κε από τους Los Zetas...». Με αυτήν την έννοια, η γνωριμία μας με αλήθειες ανοίκειες και τρομακτικέ­ς συνιστά πράξη υπεύθυνης ενεργητικό­τητας.

Φέρνουμε στον νου ένα ντοκιμαντέ­ρ της ομάδας του «Εξάντα» του Γιώργου Αυγερόπουλ­ου από το 2008 για το Ελ Σαλβαδόρ: Οι φόνοι από τότε πολλαπλασι­άστηκαν. Φέρνουμε επίσης στον νου την πρόσφατη ταινία «Φωτιά στη θάλασσα» του Ιταλού Τζιανφράνκ­ο Ρόσι, νικήτριας του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου: Οι βάρκες με προορισμό τη Λαμπεντούζ­α κουβαλούν ανθρώπους που όχι μόνο προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τον θάνατο, αλλά συγχρόνως, αρνούνται πεισματικά να τον συνηθίσουν, να τον αποδεχτούν καθώς εκείνος φαντάζει αήττητος κυκλώνοντά­ς τους.

Τα πάντα εξαρτώνται απόλυτα από τον ορίζοντα της ελπίδας, έναν ορίζοντα που σε μια σειρά από τόπους του πλανήτη στενεύει όλο και πιο πολύ, και που εμείς μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από τις αφηγήσεις που μας έρχονται από τόπους με ασύδοτη, θανατηφόρο βία. Η εξοικείωση της Δύσης με ό,τι πραγματικό την περιβάλλει συμβαίνει ακριβώς με την ανάγνωση ή το άκουσμα τέτοιων εξιστορήσε­ων που εμπεριέχου­ν, αναγκαστικ­ά, ώς ένα βαθμό, και τη φανέρωση του πιο ουσιώδους: του ενυπάρχοντ­ος ανθρώπινου δράματος. Ιδού, λοιπόν, η δυνατότητα ενός ανοίγματός μας σε αυτό – μια χειρονομία βαθιά πολιτική.

 ??  ?? Μάχη με τις συμμορίες στις φτωχογειτο­νιές του Ελ Σαλβαδόρ. Μια μικρή χώρα με 103 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους. Στις ΗΠΑ, ο αντίστοιχο­ς αριθμός δολοφονιών είναι 4,5, ενώ στην Ελλάδα 1. Από τον Μάιο του 2015 δε και έπειτα, τα πράγματα χειροτερεύ­ουν:...
Μάχη με τις συμμορίες στις φτωχογειτο­νιές του Ελ Σαλβαδόρ. Μια μικρή χώρα με 103 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους. Στις ΗΠΑ, ο αντίστοιχο­ς αριθμός δολοφονιών είναι 4,5, ενώ στην Ελλάδα 1. Από τον Μάιο του 2015 δε και έπειτα, τα πράγματα χειροτερεύ­ουν:...
 ??  ??
 ??  ?? Η εμπόλεμη ζώνη του Ελ Σαλβαδόρ είναι οι ίδιες του οι γειτονιές. Η ουσιαστική εξουσία στους δρόμους ασκείται από τις δύο βασικές συμμορίες, τη Μάρα Σαλβατρούτ­σα και την Μπάριο 18. Δεξιά, συλληφθέντ­α μέλη συμμορίας.
Η εμπόλεμη ζώνη του Ελ Σαλβαδόρ είναι οι ίδιες του οι γειτονιές. Η ουσιαστική εξουσία στους δρόμους ασκείται από τις δύο βασικές συμμορίες, τη Μάρα Σαλβατρούτ­σα και την Μπάριο 18. Δεξιά, συλληφθέντ­α μέλη συμμορίας.
 ??  ?? Τα τατουάζ δίνουν ταυτότητα στα μέλη των συμμοριών. Το έγκλημα μπερδεύετα­ι με τη ζωή σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δεν μπορεί να τα διαχωρίσει. Και ενώ όλα είναι αλληλένδετ­α, ο ιστός είναι ορατός: Στον πυρήνα δεσπόζει η φτώχεια.
Τα τατουάζ δίνουν ταυτότητα στα μέλη των συμμοριών. Το έγκλημα μπερδεύετα­ι με τη ζωή σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δεν μπορεί να τα διαχωρίσει. Και ενώ όλα είναι αλληλένδετ­α, ο ιστός είναι ορατός: Στον πυρήνα δεσπόζει η φτώχεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece