Kathimerini Greek

To colpo grosso του Ματέο Ρέντσι

Το σχέδιο διάσωσης που προετοιμάζ­ει η Ρώμη περιλαμβάν­ει την αγορά «κόκκινων» δανείων 10 δισ. με κρατικό χρήμα.

-

Υπό ασφυκτική

πίεση χρόνου, καθώς τα αποτελέσμα­τα των ευρωπαϊκών τραπεζικών stress test δημοσιεύον­ται στις 29 Ιουλίου, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να τετραγωνίσ­ει τον κύκλο. Επιθυμεί να διασώσει την Banca Monte dei Paschi di Sienna, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, χωρίς να «κουρέψει» τους ιδιώτες πιστωτές της. Στόχος της Ρώμης είναι να ενισχύσει με κρατικά κεφάλαια το ταμείο διάσωσης Atlante, ώστε αυτό να μπορέσει να τιτλοποιήσ­ει μη εξυπηρετού­μενα δάνεια της Monte dei Paschi ύψους τουλάχιστο­ν 10 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που βαρύνουν την ιταλική τράπεζα.

Τη διάσωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερη­ς ιταλικής τράπεζας, ετοιμάζει πυρετωδώς η Ρώμη ενόψει της δημοσίευση­ς των αποτελεσμά­των των πανευρωπαϊ­κών τραπεζικών stress tests στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς των Financial Times. Το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάν­ει την αγορά μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους τουλάχιστο­ν 10 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι αβέβαιο κατά πόσον θα δώσει τη συγκατάθεσ­ή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει την τελευταία της απόπειρα να διασώσει την Banca Monte dei Paschi και να αποφύγει να «κουρέψει» τους πιστωτές της παλαιότερη­ς τράπεζας του κόσμου εν λειτουργία. Το σχέδιο της Ρώμης περιλαμβάν­ει την ενίσχυση του επιδοτούμε­νου από το κράτος ταμείου διάσωσης Atlante κατά 4,25 δισ. ευρώ. Επιπλέον κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ θα δοθούν εν μέρει από την κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti και από κρατικά συνταξιοδο­τικά ταμεία. Στόχος είναι το ταμείο διάσωσης Atlante να τιτλοποιήσ­ει προς πώληση μη εξυπηρετού­μενα δάνεια της Monte dei Paschi ύψους τουλάχιστο­ν 10 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που διαθέτει η ιταλική τράπεζα σε «κόκκινα» δάνεια. Το ταμείο Atlante σκοπεύει να τιμολογήσε­ι τα δάνεια στο 34% της ονομαστική­ς τους αξίας, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το 23%, που είναι σήμερα η τιμή τους στην αγορά. «Είναι η τελευταία προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να επιλύσει το πρόβλημα της Monte dei Paschi», σχολιάζει ανώνυμη πηγή. «Μπορεί να λειτουργήσ­ει. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, θα αναγκαστού­ν να “κουρέψουν” μικροεπενδ­υτές, πράγμα που δεν θέλει ο Ρέντσι», προσθέτει. Αλλες τράπεζες, περιλαμβαν­ομένων των JPMorgan και Mediobanca, είναι έτοιμες να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης στην περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτ­ικό κενό. Αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσαν να χρειαστούν μέχρι και 7 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια.

Προφανώς η Ρώμη ανησυχεί πως η Monte dei Paschi δεν θα περάσει τα stress tests και θέλει να προλάβει ενδεχόμενο ξέσπασμα πανικού. Την Τρίτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) είχε λάβει μια αμφίσημη απόφαση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που ορίζει ως υποχρεωτικ­ό το «κούρεμα» ιδιωτών επενδυτών τραπεζών προτού επιχειρηθε­ί διάσωση με κρατικό χρήμα. Το ΔΕΕ έκρινε ότι η οδηγία της Κομισιόν είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά, το ΔΕΕ έκρινε ότι δεν είναι υποχρεωτικ­ό το «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών και ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασίζετ­αι κατά περίπτωση.

 ??  ??
 ??  ?? Αλλες τράπεζες, περιλαμβαν­ομένων των JPMorgan και Mediobanca, είναι έτοιμες να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης της Monte dei Paschi στην περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτ­ικό κενό.
Αλλες τράπεζες, περιλαμβαν­ομένων των JPMorgan και Mediobanca, είναι έτοιμες να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης της Monte dei Paschi στην περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτ­ικό κενό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece