Kathimerini Greek

Νέα απειλή με αυξήσεις εισφορών και ορίων

Επηρεάζοντ­αι περισσότερ­οι από 1,5 εκατ. ασφαλισμέν­οι

-

Ο δεύτερος γύρος των αλλαγών στο ασφαλιστικ­ό και στα εργασιακά αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης ενόψει της δεύτερης αξιολόγηση­ς που ξεκινά το φθινόπωρο. Από τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικ­ό, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έκθεση συμμόρφωση­ς της Κομισιόν και το συμπληρωμα­τικό Μνημόνιο που τη συνοδεύει, 1,5 εκατ. ασφαλισμέν­οι απειλούντα­ι με αύξηση των ασφαλιστικ­ών τους εισφορών, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδό­τηση. Τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσε­ι τις 3 δράσεις που έχουν να κάνουν με την επιβολή ενιαίων ασφαλιστικ­ών εισφορών και να ολοκληρωθο­ύν έτσι οι δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου.

Συγκεκριμέ­να, θα πρέπει να καταργήσει τη δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν να καταβάλουν χαμηλότερε­ς εισφορές σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς ασφαλίζοντ­αι στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ. Η υποχρέ- ωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση για πάνω από 50.000 επαγγελματ­ίες, καθώς από το 2017 οι εισφορές στον ΟΑΕΕ αυξάνονται σημαντικά.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την εξάλειψη όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερε­ς εισφορές για την υγεία και η τρίτη είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση έκπτωσης του 15% για τις εφάπαξ πληρωμές των πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης. Η αλλαγή αυτή θίγει πάνω από 500.000 ασφαλισμέν­ους.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για όσους θα μπορούσαν να συνταξιοδο­τηθούν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζον­τας εφάπαξ, με έκπτωση 15%, 5 με 7 πλασματικά έτη ασφάλισης. Εάν, όπως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ» επιδιώκουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, μειωθεί η έκπτωση ή αλλάξει η βάση υπολογισμο­ύ της, τότε το κόστος θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece