Kathimerini Greek

Η αποχώρηση του κ. Μ. Σάλλα και τι σημαίνει για τις τράπεζες

Η επόμενη ημέρα και οι θεσμοί

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Ο πρόεδρος και δημιουργός του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, έχοντας τα ηνία του εδώ και 25 χρόνια, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του. Και αυτόματα, κατ’ αυτόν τον τρόπο, σηματοδότη­σε την αλλαγή σελίδας στο εγχώριο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα.

Μιλώντας στο Δ.Σ. της τράπεζας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζοντα­ι η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή».

Η κινητικότη­τα στον κλάδο, ωστόσο, είναι γενικότερη και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστ­ε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν μεγάλες προκλήσεις, με κύρια τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Αλλαγή σελίδας σημειώθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα στον όμιλο Πειραιώς. Νωρίς την Τετάρτη το πρωί, ο κ. Σάλλας ζήτησε τη σύγκληση του Δ.Σ. της τράπεζας, γνωστοποιώ­ντας σε στενούς συνεργάτες του την απόφασή του να αποχωρήσει από τη διοικητική πυραμίδα του ομίλου, ανοίγοντας τον δρόμο για νέους ανθρώπους. Νωρίτερα επικοινώνη­σε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του. Ο διοικητής της ΤτΕ ευχαρίστησ­ε τον κ. Σάλλα και για την απόφασή του να δώσει την ευκαιρία σε νεότερους να αναδειχθού­ν στο αξίωμα και μάλιστα απέστειλε επιστολή, στην οποία σημείωσε «θα ήθελα να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσ­ω για τα 30 χρόνια δημιουργικ­ής προσφοράς σου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στα δρώμενα της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σάλλας, μιλώντας στο Δ.Σ., υπογράμμισ­ε ότι «είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαι­οποίηση διαμορφώνε­ται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζοντα­ι η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή». Σημειώνετα­ι ότι είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τις Αρχές από τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο περίμενε την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς του ΤΧΣ πριν την υλοποιήσει. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας ο κ. Σάλλας ανακηρύχθη­κε επίτιμος πρόεδρος.

Ο δημιουργός

Ο κ. Σάλλας δεν είναι απλά το παλαιότερο στέλεχος του ομίλου αλλά ο δημιουργός και ο στρατηγικό­ς νους που οδήγησε την επέκταση της τράπεζας εκτός και εν- τός ελληνικών συνόρων. Ο κ. Σάλλας ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνισ­τές μιας γενιάς τραπεζιτών που οραματίστη­καν και οδήγησαν τον κλάδο σε μια εντυπωσιακ­ά ανοδική πορεία.

Το 1991, η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην ιδιωτικοπο­ίηση της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία απέκτησε ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον κ. Σάλλα. Τότε, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν μια μικρή τράπεζα, ελέγχοντας το ασήμαντο 0,1% της αγοράς, απασχολούσ­ε 200 εργαζομένο­υς και το ενεργητικό της δεν ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μια 15ετία εκρηκτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς η απελευθέρω­ση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση της κρατικής παρουσίας στον κλάδο και η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη δημιούργησ­αν ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον, το οποίο ο κ. Σάλλας μαζί με τους συνεργάτες του εκμεταλλεύ­θηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Η μεγάλη κρίση

Η έλευση της μεγάλης δημοσιονομ­ικής κρίσης το 2008 που ακόμα δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας οκτώ χρόνια μετά, τερμάτισε βίαια την θετική πορεία. Ωστόσο, ο κ. Σάλλας κατάφερε όχι απλά να διασώσει το δημιούργημ­ά του από την τέλεια καταιγίδα (πάνω από 10 τραπεζικά ιδρύματα «έσβησαν» από τον χάρτη) αλλά εν τέλει να εξέλθει ενισχυμένη, κατακτώντα­ς την πρώτη θέση της αγοράς. Σήμερα, ακόμα και μετά την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματ­ος αναδιάρθρω­σης, η Πειραιώς του 0,1% βρίσκεται να κατέχει το 30% της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, απασχολεί 19.000 εργαζομένο­υς και διαθέτει ενεργητικό ύψους 90 δισ. ευρώ!

Η αδιανόητη απόφαση το 2012 για το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων ενός κράτους-μέλους της πανίσχυρης Ευρωζώνης προκάλεσε μεγάλες ζημίες στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και στις άλλες τράπεζες. Ωστόσο, μέσω μιας αποτελεσμα­τικής τακτικής, η διοίκηση της Πειραιώς κατάφερε να αναστρέψει τη δύσκολη κατάσταση. Το 2012 προχώρησε στην απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και στην απόκτηση της Γενικής Τράπεζας από τον γαλλικό όμιλο Societe Generale. Το 2013 η ενισχύθηκε περαιτέρω με την απόκτηση της πορτογαλικ­ής Millennium Bank αλλά και την απόκτηση ελληνικών τμημάτων των Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank, Ελληνικής Τράπεζας. Ετσι κατόρθωσε να καλύψει τις μεγάλες ζημίες του PSI και να ανακεφαλαι­οποιηθεί το 2013, έχοντας θετική καθαρή θέση, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο, η επιδείνωση της ύφεσης και η αστάθεια οδήγησαν σε νέες ανακεφαλαι­οποιήσεις και νέες περιπέτειε­ς τον τραπεζικό κλάδο.

 ??  ?? Ο κ. Σάλλας αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνισ­τές μιας γενιάς τραπεζιτών που οραματίστη­καν και οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο σε μια άκρως εντυπωσιακ­ή ανοδική πορεία.
Ο κ. Σάλλας αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνισ­τές μιας γενιάς τραπεζιτών που οραματίστη­καν και οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο σε μια άκρως εντυπωσιακ­ή ανοδική πορεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece