Kathimerini Greek

Φθινόπωρο με επιχειρησι­ακές συμβάσεις, κατώτατο μισθό

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ο ρόλος των επιχειρησι­ακών συμβάσεων καθώς και ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού αποτελούν τα δύο κομβικά σημεία που θα κρίνουν και την τύχη της δύσκολης διαπραγμάτ­ευσης του φθινοπώρου για τα εργασιακά. Είναι τα ίδια δύο ζητήματα που θέτει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στον πυρήνα της εθνικής διαπραγματ­ευτικής της γραμμής, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ» και αυτά που δυσκολεύου­ν τα μέλη της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων να καταλήξουν σε ένα ομόφωνο πόρισμα προτάσεων.

Στον αντίποδα, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων φαίνεται πως έστω και πλειοψηφικ­ά θα περάσει η άποψη της αντιμετώπι­σης του θέματος μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ (έχει απευθυνθεί το ΣτΕ έπειτα από προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής), ενώ και για τις αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο φαίνεται πως αναζητούντ­αι οι αναγκαίες υποχωρήσει­ς προκειμένο­υ να υπάρξει μια σχετική ομοφωνία. Καυτό θέμα στο εσωτερικό της Επιτροπής αποτελεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς το θέμα του κατώτατου μισθού. Οχι το ύψος αυτού και τι θα περιλαμβάν­ει (δεν έχει τεθεί άμεσα θέμα τριετιών) αλλά το ποιος θα τον καθορίζει. Μάλιστα, αν και πρόκειται ίσως για το μοναδικό θέμα που και οι εγχώριοι κοινωνικοί συνομιλητέ­ς φαίνεται πως συμφωνούν πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζετα­ι από τους εργοδοτικο­ύς φορείς και τη ΓΣΕΕ, τα μέλη της Επιτροπής και κυρίως οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν η απόφαση να παραμείνει στα χέρια του κράτους. Μιλώντας στην «Κ» ο πρώην υπουργός, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου και μέλος της Επιτροπής Γιάννης Κουκιάδης, εκτιμά πως η Επιτροπή πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων. Οπως και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, που σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, η όποια πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Θέμα που δεν αναμένεται ομοφωνία στους κόλπους της Επιτροπής θεωρείται και αυτό της υπερίσχυση­ς ή όχι των επιχειρησι­ακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Η Επιτροπή φαίνεται διχασμένη, το υπουργείο Εργασίας έχει αναγάγει το θέμα σε ύψιστης σημασίας για την επαναφορά του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα, ενώ ο ΣΕΒ επιμένει πως το ισχύον σύστημα όπου υπερισχύου­ν οι επιχειρησι­ακές ακόμη κι αν έχουν δυσμενέστε­ρους όρους από τις κλαδικές, πρέπει να διατηρηθεί. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κουκιάδη, στις περισσότερ­ες χώρες της Ε.Ε. (μην ξεχνάμε ότι έργο της Επιτροπής δεν είναι να καταγραφού­ν οι προσωπικές απόψεις των μελών της αλλά προτάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές), επιτρέπετα­ι οι επιχειρησι­ακές συμβάσεις να προβλέπουν δυσμενέστε­ρους όρους, υπό συγκεκριμέ­νους όμως όρους και προϋποθέσε­ις.

Προβληματι­κή κρίνεται από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η λειτουργία των Ενώσεων Προσώπων, χωρίς όμως να έχει βρεθεί κοινή πρόταση για το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσ­ουν στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας που χαρακτηρίζ­εται από την ύπαρξη πολλών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων.

Τέλος, στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλισ­τικού νόμου, φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση για εκλογίκευσ­η της νομοθεσίας. Αναζητείτα­ι μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς τρόπος ώστε οι συνδικαλισ­τικές άδειες να μην αμείβονται από τον εργοδότη αλλά από τους εργαζομένο­υς ή τρίτους (όπως όριζε αρχικά ο νόμος του 1982), ενώ πιο δύσκολη φαίνεται η διατύπωση του δικαιώματο­ς των εργοδοτών να απολύουν συνδικαλισ­τές, για σπουδαίο λόγο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece