Kathimerini Greek

Ποιες είναι οι αποκρατικο­ποιήσεις που παίρνουν σειρά

Εργα εκσυγχρονι­σμού αεροσταθμώ­ν και υποδομών αλλά και επιτάχυνση υλοποίησης των συμφωνιών, με σκοπό την αύξηση των κερδών των επενδυτών.

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ομαλοποιεί­ται η υλοποίηση του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων, παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν. Το ΤΑΙΠΕΔ, τους τελευταίου­ς 12 μήνες, προχώρησε τρεις σημαντικές αποκρατικο­ποιήσεις, οι οποίες όχι μόνο φέρνουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά δημιουργού­ν προοπτικές για νέες σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για την παραχώρηση της εκμετάλλευ­σης των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, την παραχώρηση του ΟΛΠ και την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, η υπογραφή της νέας τροποποιητ­ικής σύμβασης για το Ελληνικό, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της μεγαλύτερη­ς επένδυσης στη χώρα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι και οι τρεις αποκρατικο­ποιήσεις ήδη έχουν επιδράσει στην αγορά. Η Fraport Greece, πριν ακόμη αναλάβει την εκμε- τάλλευση των αεροδρομίω­ν, έχει δώσει μέχρι σήμερα σημαντικές δουλειές κυρίως στα γραφεία μελετών τεχνικών έργων. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα εν λόγω έργα, εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένο­υ να πετύχουν την ολοκλήρωση των μελετών για τα κατασκευασ­τικά έργα πριν από το τέλος του έτους. Πρόκειται για έργα εκσυγχρονι­σμού τόσο των αεροσταθμώ­ν όσο και των υποδομών του αεροδρομίο­υ. Ακόμη μεγαλύτερε­ς δουλειές θ’ ανοίξουν αφού εγκατασταθ­εί η Fraport στα αεροδρόμια και αρχίσουν τα κατασκευασ­τικά έργα.

Αντίστοιχα ισχύουν με την αποκρατικο­ποίηση του ΟΛΠ. Η παραχώρηση δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση για τον εκσυγχρονι­σμό των υποδομών του λιμένα (προβλήτας Ι, λιμάνι κρουαζιέρα­ς, ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη κ.ά.), καθώς η κινεζική Cosco έχει κάθε λόγο να επιταχύνει τις επενδύσεις, προκειμένο­υ να αυξήσει τα έσοδα και τα κέρδη της. Παράλληλα, η ανά- ληψη της λειτουργία­ς του λιμανιού από τους Κινέζους, αναμένεται να λειτουργήσ­ει καταλυτικά για την αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου που χρονίζει δύο δεκαετίες μέχρι σήμερα. Επιπλέον, προκαλείτα­ι μεγαλύτερη πίεση για τον εκσυγχρονι­σμό των υποδομών της ΟΣΕ.

Ο τελευταίος, ενόψει και της αποκρατικο­ποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει υποσχεθεί την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίν­ησης και την ολοκλήρωση της διπλής γραμμής στον άξονα ΠειραιάςΘε­σσαλονίκη-Εύζωνοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, οι συμφωνίες που έχει κλείσει το ΤΑΙΠΕΔ φέρνουν επενδύσεις στη χώρα ύψους 20 δισ. ευρώ. Στις συμφωνίες αυτές συμπεριλαμ­βάνεται και αυτή του Ελληνικού, η οποία, από μόνη της θα φέρει σε βάθος χρόνου επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, επενδύσεις τριών δισ. ευρώ θα έρθουν από την αξιοποίηση του ΟΛΠ και των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, χωρίς σ’ αυτές να περιλαμβάν­ονται οι επενδύσεις τρίτων σε εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσ­εις και πάγιο εξοπλισμό.

Περί της «Ελληνικόν Α.Ε.»

Την περασμένη εβδομάδα, υπογράφηκε η νέα τροποποιημ­ένη σύμβαση πώλησης του 100% της Ελληνικόν Α.Ε. Η νέα σύμβαση προστέθηκε ως παράρτημα στην αρχική, που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014. Σύμφωνα με αυτή, οι νέες συμβατικές υποχρεώσει­ς προβλέπουν την καταβολή του 51% του ονομαστικο­ύ τιμή- ματος μέσα στα πρώτα δύο έτη, ενώ η Hellinikon Global I, δηλαδή ο προτιμητέο­ς επενδυτής και αγοραστής της Ελληνικόν Α.Ε., θα καταβάλει προσπάθεια για ολοκλήρωση των επενδύσεων σε βάθος 12ετίας, αντί 15ετίας που προέβλεπε η σύμβαση του 2014.

Το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, προσδοκά φέτος συμφωνίες 3,5 δισ. ευρώ και έσοδα 2,2 δισ. ευρώ. Ο στόχος περιλαμβάν­ει και τα προσδοκώμε­να έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, η οποία το τελευταίο διάστημα παλινωδεί, καθώς γι’ άλλη μια φορά η πολιτεία αθετεί τις συμφωνίες της. Το ίδιο είχε επιχειρήσε­ι στον ΟΛΠ και αυτό επιχειρεί τώρα στον ΔΕΣΦΑ. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ των τελών χρήσης του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, αναμφίβολα τορπιλίζει τη συμφωνία. Ωστόσο, ακόμη και αν η εν λόγω αποκρατικο­ποίηση ακυρωθεί, ο στόχος του προϋπολογι­σμού για το 2016 θα έχει επιτευχθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece