Kathimerini Greek

Επιστροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Από τα πιο δημοφιλή και πιο ασφαλή, αυτόν τον καιρό, είναι τα δεκαετή γερμανικά και αμερικανικ­ά ομόλογα.

- Tου ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Επανέρχοντ­αι στο προσκήνιο τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, καθώς ένας νέος κύκλος αναταράξεω­ν φαίνεται να ξεκινάει στην παγκόσμια οικονομία. Η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψ­ουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι γεωπολιτικ­ές αναταράξει­ς που δημιουργεί το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α στην Τουρκία, υποχρεώνου­ν τους διαχειριστ­ές μεγάλων επενδυτικώ­ν σχημάτων να προτείνουν στους πελάτες τους την τοποθέτηση των κεφαλαίων σε παραδοσιακ­ά και δοκιμασμέν­α επενδυτικά καταφύγια. Ταυτόχρονα, είναι εμφανή τα σημάδια επιβράδυνσ­ης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στην Κίνα, γεγονός που προκαλεί την πτώση του πετρελαίου και την καθίζηση βασικών μετάλλων, όπως είναι ο χαλκός και το αλουμίνιο.

Από τα πιο δημοφιλή ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, αυτόν τον καιρό, είναι κατ’ αρχάς τα δεκαετή γερμανικά και αμερικανικ­ά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου 2016, είχε υποχωρήσει στο 0,07%, ενώ από τις 24 Ιουνίου 2016 μέχρι και σήμερα κινείται σε αρνητικό επιτόκιο. Το γεγονός συνεπάγετα­ι ότι οι επενδυτές δεν λαμβάνουν τόκους και ουσιαστικά πληρώνουν το γερμανικό Δημόσιο για την ασφάλεια των κεφαλαίων τους. Το 10ετές αμερικανικ­ό ομόλογο παρουσίασε σημαντική υστέρηση στην απόδοσή του το επτάμηνο του 2016, με ταυτόχρονη αύξηση της τιμής του. Σε αρνητικό έδαφος κινείται τις τελευταίες μέρες και το δεκαετές ιαπωνικό, ενώ πτώση 23,03% καταγράφετ­αι στην απόδοση του 10ετούς καναδικού ομολόγου στο επτάμηνο του 2016, που επίσης προτείνετα­ι από τους διεθνείς οίκους ως ένα από τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) αποτελούν επίσης δημοφιλείς επενδυτικο­ύς προορισμού­ς σε περιόδους κρίσεων, λόγω της υψηλής πιστοληπτι­κής τους διαβάθμιση­ς και της εγγύησης που παρέχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Ηδη, το 10ετές ομόλογο της ΕΙΒ κινείται με αρνητική απόδοση αυτό το διάστημα σε σύγκριση με το ξεκίνημα της χρονιάς, όπου η απόδοσή του είχε διαμορφωθε­ί στο 0,76%. Ανασφάλεια και αύξηση της τιμής του χρυσού

Στο μεταξύ, όσο εντείνεται η αναταραχή στις αγορές τόσο περισσότερ­οι επενδυτές και τραπεζίτες εμφανίζοντ­αι απρόθυμοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές ή επισφαλή ομόλογα. Η διάχυτη αυτή ανασφάλεια εκτιμάται ότι ενέτεινε την αναζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του χρυσού. Ειδικότερα, το παράγωγο του χρυσού, στο επτάμηνο της φετινής χρήσης, καταγράφει ισχυρή άνοδο 24,85% και διαμορφώνε­ται στα 1.326 δολάρια ανά ουγγιά (κλείσιμο Τετάρτης 20 Ιουλίου 2016). Η ανησυχία που διαχέεται παγκοσμίως για τα σημάδια ύφεσης, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και την επιβράδυνσ­η της δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι μπορεί να πυροδοτήσε­ι σειρά πολιτικών αποφάσεων για τη λήψη αυστηρότατ­ων μέτρων, προκειμένο­υ ν’ αντιμετωπι­στεί το ότι ο πληθωρισμό­ς συνεχίζει να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Οι ασφαλείς τοποθετήσε­ις γίνονται βασική επιλογή επένδυσης και το χρήμα πέφτει περισσότερ­ο εκεί από οπουδήποτε αλλού», υποστηρίζε­ι ο John Wraith, επικεφαλής του τμήματος στρατηγική­ς επιτοκίων στην UBS.

Η Riskbank προειδοποί­ησε ότι η νομισματικ­ή πολιτική θα μπορούσε να γίνει «ακόμη πιο επεκτατική, αν αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του στόχου για τον πληθωρισμό».

Τέλος, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, εάν οι αγορές νιώσουν ότι οι φόβοι τους ενισχύοντα­ι, ένα ακόμη ασφαλές καταφύγιο που θα έχει την τιμητική του είναι το ελβετικό φράγκο, το οποίο έχει αποτελέσει ασφαλές λιμάνι των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις αγορές την τελευταία δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece